
Dit artikel verscheen eveneens in Het Parool, in verkorte versie.
Het lijkt erop dat Amsterdam na de gemeenteraadsverkiezingen alleen nog bereikbaar wordt voor bestemmingsverkeer, volgens het Parool van 9 augustus. Zie “De auto is hier straks niet meer de baas”. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?
Bestemmingsverkeer kan op grond van kentekens worden bepaald. We zijn al vertrouwd met het zogenaamde kentekenparkeren, vaak met een handige app op je telefoon. Een logische volgende stap is om het kentekenparkeren alleen mogelijk te maken op uitnodiging van een Amsterdammer of een bedrijf in Amsterdam. Menig Amsterdammer geeft al het kenteken door van bezoekers om zo een flinke korting op het parkeertarief te krijgen. Op dezelfde manier zou dan het kenteken van elke bezoeker doorgegeven moeten worden. Rij je de stad in zonder dat je kenteken is doorgegeven, dan ben je onderweg zonder bestemming. En dat is niet de bedoeling.
Een bezoeker van Amsterdam die niemand kent heeft als enige uitweg een plekje in een parkeergarage te reserveren. Laat exploitanten van parkeergarages ook vooral de mogelijkheid van een gereserveerde plek invoeren. De parkeergarages zullen op die manier hun volledige capaciteit kunnen benutten. Men kan dan al maanden tevoren een parkeerplaats in de garage reserveren.
Ondernemers kunnen nog steeds klanten en leveranciers ontvangen, zolang ze maar kentekens en tijden invoeren. Een middenstander zal dat met plezier doen voor trouwe klanten, maar een winkelketen in de Kalverstraat gaat en kan zoiets niet doen. Mocht zo’n winkel het parkeren voor iedereen die een shirtje van een paar euro koopt ook mogelijk maken dan wordt die ondernemer snel tot de orde geroepen. De gemeente kan grootverbruikers goed monitoren en eventueel op rantsoen zetten. Leveranciers komen wel tot afspraken met klanten en zullen het melden van kentekens, met hulp van de gemeente, kunnen automatiseren.
Op deze manier verdwijnen ook andere lastige problemen als sneeuw voor de zon:
- Taxi-overlast om te beginnen. Door de liberalisering van de taximarkt zijn er veel taxi-chauffeurs van (ver) buiten Amsterdam die de keuze maken om op bepaalde tijden in Amsterdam rond te rijden in de hoop klanten te vinden. Vooral ’s avonds laat en ’s nachts is er in Amsterdam meer te verdienen dan in een dorp. Dat kan dan alleen nog als de bestemming van de rit tevoren via de taxicentrale is doorgegeven aan de gemeente. De Amsterdamse centrales zijn dan in het voordeel omdat ze er afspraken over maken met de gemeente en dit automatiseren. De snorder, zonder zo’n taxicentrale die erop ingericht is, moet buiten de ring wachten tot een klant ze bestelt en het kenteken aan de gemeente wil doorgeven.
- Touringcars kunnen ook effectief beperkt worden. Zomaar je vrachtje ergens uitladen kan niet langer. Een hotel kan wel het kenteken van een bus met klanten doorgeven. Sommige attracties willen dat misschien ook nog wel als de passagiers daadwerkelijk klanten worden. Maar een bus leeg laten lopen om ze over de Wallen te laten dwalen wordt heel lastig. De touroperator moet dan iets regelen met een lokale onderneming die daar iets voor terug wil zien. Een restaurant dat structureel veel bussen met toeristen ontvangt loopt in de gaten bij de gemeente. Gaan al die toeristen daar daadwerkelijk eten?
- De autoslapers, toeristen die een hotelovernachting besparen door in hun geparkeerde auto te slapen, krijgen ook een boete: klop-klop, “wakker worden, er is geen bestemming bekend voor uw kenteken.” Zouden ze proberen te betalen dan zou de parkeerautomaat al dezelfde waarschuwing hebben gegeven.
- Lokaal verkeer dwars door de stad wordt ook ingedamd. Alle Amsterdammers met een parkeervergunning kunnen natuurlijk zonder problemen naar huis rijden; hun kenteken is bekend. Maar buiten de eigen buurt parkeren wordt wel lastiger. Alleen je parkeergeld betalen voor je kenteken is niet genoeg. Een andere Amsterdammer die in de buurt woont of een onderneming heeft moet ook je kenteken doorgeven aan de gemeente. Met vrienden in je auto een beetje gaan cruisen in het centrum om meisjes te kijken wordt zo onmogelijk.
- Scholen en universiteiten zullen alleen het kenteken doorgeven van scholieren en studenten die echt een auto nodig hebben.
Het heeft ook leuke kanten:
- De lokale middenstand heeft er baat bij. De kroegbazen, antiquairs, buurtcoffeeshops, stripboekenwinkels en wat niet al kunnen er klanten uit de provincie mee binden. Maar dat zal per definitie geen grote schaal bereiken omdat ze geen moeite doen voor degenen die niet ook als klant binnenkomen.
- De bereikbaarheid van ondernemers in de binnenstad vergroot. Bezoek moet tevoren wel even het kenteken doorgeven, maar het parkeren is makkelijker omdat er minder op straat geparkeerd wordt.
- Parkeerplaatsen kunnen eindelijk opgeheven worden.
- Ook kan je als Amsterdammer plots allerlei vrienden van buiten krijgen die iets van je willen. Online dating profielen met ‘Amsterdam’ erin zullen extra aandacht krijgen.
Handhaving kan ook grotendeels geautomatiseerd zijn, gekoppeld aan de bestaande handhaving voor kentekenparkeren. Maar als iemand met een buitenlands kenteken zonder bestemming de stad in rijdt kunnen ze al snel een scootertje van handhaving achter zich aan krijgen. Zet buiten de stad voor zekerheid maar wat billboards in de weilanden langs de snelweg om in alle talen te waarschuwen. Reserveer een plek in een parkeergarage, want anders mag je de stad niet in!
achttien reacties op "In Amsterdam alleen bestemmingsverkeer. Hoe dan?"
[De parkeergarages zullen op die manier hun volledige capaciteit kunnen benutten]
P+R en garages staan nu al ramvol. Capaciteit is ook gebonden aan tijd. Dus dat er 3 uur 's nachts plaats is wil niet zeggen dat de capaciteit onvoldoende benut wordt.
[Taxi-overlast om te beginnen]
Je zegt het zelf al: de taximarkt is geliberaliseerd, ze is "vrij". Dat houdt in dat taxi's uit andere gebieden net zo vrij zullen zijn om Amsterdam in/uit te rijden (net zo goed als TCA ook in bijv. Rotterdam mag rijden) als voor de invoering van dit kentekenidee. Lost dus niks op.
[maar het parkeren is makkelijker omdat er minder op straat geparkeerd wordt]
Een regel later stel je voor om die vrijgekomen capaciteit maar gelijk op te heffen.
Etc. etc. etc. Maar je offert de privacy van duizenden mensen op (want er is precies te herleiden wie iemand bezoekt en waarvoor) omwille van een systeem dat nooit kan werken. Bovendien: Amsterdam en ICT: moehahahahahaaa....
Was misschien niet helemaal duidelijk, maar ik heb het niet over mensen die hun auto in het centrum willen parkeren. Ik heb het over mensen die hun auto al jarenlang thuis laten staan en met het OV naar het centrum van Amsterdam gaan. Die moeten nu voor het laatste stukje in Noord/Zuid overstappen (of al eerder op een bus die wel doorrijdt naar het centrum). Dit maakt de optie OV niet echt aantrekkelijker voor die mensen.
ReindeR citeert een heel gedifferentieerd controle- betalings- en reguleringssysteem dat staat en valt met een geavanceerd computernetwerk. Dan zie de ellende al opdoemen. Om nog niet eens over privacy, hackers en kentekenfraude te beginnen geloof ik niet dat je het functioneren van een hele binnenstad kwetsbaar voor een storing mag maken (kassa's zijn met enige regelmaat niet in staat met de banken te communiceren). Mij lijkt echt een autoluwe zone met vergunningsgeregelde uitzonderingen de beste op korte termijn haalbare 9tussen)oplossing.
Milena kon wel eens gelijk hebben dat de weer ontwaakte interesse voor het auto's weren te maken heeft met de bezettingsgraad van de NZ lijn. Daar heb ik wel enig begrip voor, er is bakken vol Haags geld in die lijn gestopt, dat kan niet met exploitatieverliezen worden voortgezet. Ik ben een van die mensen die met grote regelmaat ''van buiten'' naar Amsterdam komen rijden. Met de auto tot Noord. Verder per fiets. Die NZ lijn wordt best een interessant alternatief voor mij, vooral in herfst en winter, maar dan moet er wel een royale langparkeer voorziening worden ingericht aan de ring met een redelijk tarief. Overigens blijf ik hopen dat de veerdiensten naar CS niet ingekrompen worden vanwege diezelfde NZ lijn. Op de ponten zie je vooral fietsers en die zie ik niet op de NZ lijn stappen.
ICT? Als het kentekenparkeren lukt, dan is deze kleine uitbreiding erop ook te doen. Je zou ook parkeerautomaten er geschikt voor kunnen maken, bijvoorbeeld anoniem. Dan toetst de inwoner van Amsterdam een code in die niet zijn/haar identiteit verraadt maar wel uniek is en hoort bij een bewoner in een bepaald gebied. Daarna kan de bezoeker de stad inrijden. Dat is al genoeg beperkend om de toevloed van bezoekers die niet voor een persoon/bedrijf maar voor de stad komen in te dammen.
Storing? Een grote storing in het systeem zal niet de regel onderuit halen dat je tevoren moet reserveren. Als dat reserveren niet makkelijk kan dan laat je degene die je uitnodigt een brief sturen dat je genodigd was. Als het tot een boete komt dan kan die op grond daarvan ongedaan worden gemaakt. Als je dat systeem hebt dan zullen veel mensen niet eens de moeite nemen om eraan te ontsnappen. Een hele massa mensen gedraagt zich namelijk het liefst volgens de regels. Er zal alleen een backlog zijn met verwerken van meldingen als het melden niet via een systeem kan. De bijbehorende afdeling van de gemeente heeft dan een hele stapel met briefkaarten te verwerken voor die dag met de storing. Om daar doorheen te komen wordt alleen een steekproef van de kentekens die rondrijden vergeleken met de reserveringen (veel kan je al geautomatiseerd matchen tegen de parkeervergunningen en databases met kentekens die bedrijven aanleveren). Handhaven op basis van steekproef is nu dagelijkse praktijk en door die dreiging gedraagt de massa zich volgens de regels.
Taxi's? Ze zijn even vrij als willekeurig elke andere auto om de stad in te rijden. Net zoals er ook milieuzones kunnen gelden waar taxi's ook aan moeten voldoen. Laat het aan de rechter om te oordelen of ze beperkt worden in de uitoefening van hun beroep. Laat ze desnoods een plekje op een standplaats reserveren, dat helpt ook tegen het rondjes rijden.
Parkeergarages? P+R garages staan inderdaad regelmatig goed vol. Maar lang niet alle parkeergarages in het centrum staan vol. Ook komt er nog een flinke parkeergarage boven metrostation Rokin bij volgend jaar. Zolang er plaatsen op straat zijn wil men liever daar parkeren dan in een garage, dat principe blijft. Terwijl je eerst die garages vol wil hebben, dat kan hiermee.
Opheffen parkeerplaatsen? Ja, als er minder vraag is kunnen er veel plaatsen opgeheven worden en nog zal je gegarandeerd een plekje kunnen vinden. Alle plekken zijn dan immers gereserveerd dus de gemeente kan accurate informatie geven over de beschikbaarheid van een plek.
Anders nog bezwaren? Dank voor de feedback, mijn voorstel wordt steeds beter zo.
Er bestaat al een dergelijk systeem dat al jaren in gebruik is. In de luchtvaart is (vrijwel) al het verkeer bestemmingsverkeer. Geen plekje gereserveerd? Toestemming vragen of doorvliegen.
Het is tamelijk bizar dat op een mooie zonnige dag 1000-en mensen bedenken dat ze (om maar wat te noemen) naar het strand willen, in de auto stappen en er naartoe rijden terwijl er een redelijke kans is dat er helemaal geen plek is om te parkeren. Of erger, de weg er naartoe al vol is. Slimme parkeerplekken koppelen aan navigatiesystemen moet toch niet heel erg moeilijk zijn. Zo voorkom je relatief eenvoudig onnodig rondrijdende auto's op zoek naar parkeerplek. Historische data kan gebruikt worden om drukte te spreiden. Bezoekers kunnen inzien op welke tijden ze de meeste kans hebben op een parkeerplek. Google doet inmiddels iets vergelijkbaars met winkelopeningstijden. Zoek maar eens een winkel op en je krijgt gelijk te zien wanneer op welke dag/tijd het er wel of niet druk is.
Over een x aantal jaren zijn zelfrijdende auto's zo ver dat ze volledig zelfstandig ergens heen kunnen rijden. Dan zal er dus een bestemming ingevoerd moeten worden. Een bestemming die 'vol' is heeft weinig zin om heen te rijden. Men kiest dan een alternatieve bestemming en de drukte zal meer gespreid worden.
Arrest Hoge Raad 23/02/2016: kentekenparkeren bestaat feitelijk niet meer.
[bijvoorbeeld anoniem. Dan toetst de inwoner van Amsterdam een code in die niet zijn/haar identiteit verraadt maar wel uniek is en hoort bij een bewoner]
Dat is dus allesbehalve anoniem.
[Anders nog bezwaren?]
Ja. Je plan is nergens goed voor, is verschrikkelijk omslachtig, niemand zit erop te wachten (ik als binnenstadbewoner al helemaal niet) en je spreekt jezelf meermaals tegen. Maar je schijnt vooral uit te zijn op je eigen gelijk.
Ik zie het somber in als we al tientallen jaren lang het niet aandurven als eerste stap de auto's van de grachten te vegen. We modderen wel verder, ik blijf fietsen, al is dat ook geen genoegen met al die wildhuurfietsen overal.
"Kom je morgen eten?"
"Ja, graag"
"Oh nee wacht, het RustemaReserveringssysteem ligt plat. Ik stuur je een brief; het is nu vrijdag, dan heb je hem dinsdag in de bus"
"En vanavond dan"
"Vanavond mag dan niet he, ik moet iedereen eerst brieven sturen. Van ReindeR. Met 2 x hoofdletter R, vergeet vooral die laatste R niet"
"Oh, wat raar"
"Ja, ik snap ook niet, maar ik schijn er erg gelukkig van te moeten worden"
Natuurlijk zit niemand op zo'n plan te wachten. Ook op betaald parkeren zat niemand te wachten. Maar ik ben wel blij dat het er nu is, het werkt. En ja, ik ben uit op mijn gelijk, anders schrijf ik niet een stuk in de krant natuurlijk. Hier wordt het wel beter, dat wel.
Het reserveren van een plaatsje lijkt me geen probleem voor de vaste Bijenkorf-bezoeker. Een aan de automobiel verknochte voormalig Amsterdammer uit de omgeving van Amsterdam vooral. Maar al die toeristen die gewoon geen benul hebben en maar pardoes het centrum in rijden naar de meest centraal gelegen parkeergarage, die wil je niet. Ook de Bijenkorf heeft daar minder aan. Ze komen niet voor de Bijenkorf.
Veel beter is om de parkeervergunningen veel en veel duurder te maken. De duurste vergunning kost nog geen €1,50 per dag!
Verder zijn snorders geen taxichauffeurs. Het zijn mensen die er bijbeunen en aan geen enkele voorwaarde voldoen en hun auto meestal ook niet. Straatdealers zijn ook geen apothekers.
Iedere toegelaten chauffeur moet nu al bij een TTO zijn aangesloten.