Home > > In Amsterdam alleen bestemmingsverkeer. Hoe dan?

In Amsterdam alleen bestemmingsverkeer. Hoe dan?

Kenteken. Bron: Wikipedia.

Dit artikel verscheen eveneens in Het Parool, in verkorte versie.

Het lijkt erop dat Amsterdam na de gemeenteraadsverkiezingen alleen nog bereikbaar wordt voor bestemmingsverkeer, volgens het Parool van 9 augustus. Zie “De auto is hier straks niet meer de baas”. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

Bestemmingsverkeer kan op grond van kentekens worden bepaald. We zijn al vertrouwd met het zogenaamde kentekenparkeren, vaak met een handige app op je telefoon. Een logische volgende stap is om het kentekenparkeren alleen mogelijk te maken op uitnodiging van een Amsterdammer of een bedrijf in Amsterdam. Menig Amsterdammer geeft al het kenteken door van bezoekers om zo een flinke korting op het parkeertarief te krijgen. Op dezelfde manier zou dan het kenteken van elke bezoeker doorgegeven moeten worden. Rij je de stad in zonder dat je kenteken is doorgegeven, dan ben je onderweg zonder bestemming. En dat is niet de bedoeling.

Een bezoeker van Amsterdam die niemand kent heeft als enige uitweg een plekje in een parkeergarage te reserveren. Laat exploitanten van parkeergarages ook vooral de mogelijkheid van een gereserveerde plek invoeren. De parkeergarages zullen op die manier hun volledige capaciteit kunnen benutten. Men kan dan al maanden tevoren een parkeerplaats in de garage reserveren.

Ondernemers kunnen nog steeds klanten en leveranciers ontvangen, zolang ze maar kentekens en tijden invoeren. Een middenstander zal dat met plezier doen voor trouwe klanten, maar een winkelketen in de Kalverstraat gaat en kan zoiets niet doen. Mocht zo’n winkel het parkeren voor iedereen die een shirtje van een paar euro koopt ook mogelijk maken dan wordt die ondernemer snel tot de orde geroepen. De gemeente kan grootverbruikers goed monitoren en eventueel op rantsoen zetten. Leveranciers komen wel tot afspraken met klanten en zullen het melden van kentekens, met hulp van de gemeente, kunnen automatiseren.

Op deze manier verdwijnen ook andere lastige problemen als sneeuw voor de zon:

  • Taxi-overlast om te beginnen. Door de liberalisering van de taximarkt zijn er veel taxi-chauffeurs van (ver) buiten Amsterdam die de keuze maken om op bepaalde tijden in Amsterdam rond te rijden in de hoop klanten te vinden. Vooral ’s avonds laat en ’s nachts is er in Amsterdam meer te verdienen dan in een dorp. Dat kan dan alleen nog als de bestemming van de rit tevoren via de taxicentrale is doorgegeven aan de gemeente. De Amsterdamse centrales zijn dan in het voordeel omdat ze er afspraken over maken met de gemeente en dit automatiseren. De snorder, zonder zo’n taxicentrale die erop ingericht is, moet buiten de ring wachten tot een klant ze bestelt en het kenteken aan de gemeente wil doorgeven.

  • Touringcars kunnen ook effectief beperkt worden. Zomaar je vrachtje ergens uitladen kan niet langer. Een hotel kan wel het kenteken van een bus met klanten doorgeven. Sommige attracties willen dat misschien ook nog wel als de passagiers daadwerkelijk klanten worden. Maar een bus leeg laten lopen om ze over de Wallen te laten dwalen wordt heel lastig. De touroperator moet dan iets regelen met een lokale onderneming die daar iets voor terug wil zien. Een restaurant dat structureel veel bussen met toeristen ontvangt loopt in de gaten bij de gemeente. Gaan al die toeristen daar daadwerkelijk eten?

  • De autoslapers, toeristen die een hotelovernachting besparen door in hun geparkeerde auto te slapen, krijgen ook een boete: klop-klop, “wakker worden, er is geen bestemming bekend voor uw kenteken.” Zouden ze proberen te betalen dan zou de parkeerautomaat al dezelfde waarschuwing hebben gegeven.

  • Lokaal verkeer dwars door de stad wordt ook ingedamd. Alle Amsterdammers met een parkeervergunning kunnen natuurlijk zonder problemen naar huis rijden; hun kenteken is bekend. Maar buiten de eigen buurt parkeren wordt wel lastiger. Alleen je parkeergeld betalen voor je kenteken is niet genoeg. Een andere Amsterdammer die in de buurt woont of een onderneming heeft moet ook je kenteken doorgeven aan de gemeente. Met vrienden in je auto een beetje gaan cruisen in het centrum om meisjes te kijken wordt zo onmogelijk.

  • Scholen en universiteiten zullen alleen het kenteken doorgeven van scholieren en studenten die echt een auto nodig hebben.

Het heeft ook leuke kanten:

  • De lokale middenstand heeft er baat bij. De kroegbazen, antiquairs, buurtcoffeeshops, stripboekenwinkels en wat niet al kunnen er klanten uit de provincie mee binden. Maar dat zal per definitie geen grote schaal bereiken omdat ze geen moeite doen voor degenen die niet ook als klant binnenkomen.

  • De bereikbaarheid van ondernemers in de binnenstad vergroot. Bezoek moet tevoren wel even het kenteken doorgeven, maar het parkeren is makkelijker omdat er minder op straat geparkeerd wordt.

  • Parkeerplaatsen kunnen eindelijk opgeheven worden.

  • Ook kan je als Amsterdammer plots allerlei vrienden van buiten krijgen die iets van je willen. Online dating profielen met ‘Amsterdam’ erin zullen extra aandacht krijgen.

Handhaving kan ook grotendeels geautomatiseerd zijn, gekoppeld aan de bestaande handhaving voor kentekenparkeren. Maar als iemand met een buitenlands kenteken zonder bestemming de stad in rijdt kunnen ze al snel een scootertje van handhaving achter zich aan krijgen. Zet buiten de stad voor zekerheid maar wat billboards in de weilanden langs de snelweg om in alle talen te waarschuwen. Reserveer een plek in een parkeergarage, want anders mag je de stad niet in!


achttien reacties op "In Amsterdam alleen bestemmingsverkeer. Hoe dan?"

Milena Tsareva
-1-  Milena Tsareva:
Op zich vind ik dit een goede ontwikkeling. Alleen vervelend dat al die mensen uit de streek die straks een terrasje willen pakken, op de bonnefooi een bioscoop willen bezoeken of een vorkje willen prikken, een stadswandeling willen maken of door een winkelstraat willen slenteren, over een jaar blijvend geconfronteerd worden met een door de strot gedouwde en verplichte overstap op de NZ-lijn om de laatste kilometers naar het centrum af te leggen.
RogieR
-2-  RogieR:
Leuk bedacht, maar meer als een hersenspinsel hoeven we dit toch hopelijk niet te zien? Dit 'plan' doorkruist op veel punten de wegenverkeerswet, de wet bescherming persoonsgegevens en bijv. ook de taxiwet. Bovendien is niet goed te zien wat hiermee zou zijn opgelost.

[De parkeergarages zullen op die manier hun volledige capaciteit kunnen benutten]
P+R en garages staan nu al ramvol. Capaciteit is ook gebonden aan tijd. Dus dat er 3 uur 's nachts plaats is wil niet zeggen dat de capaciteit onvoldoende benut wordt.

[Taxi-overlast om te beginnen]
Je zegt het zelf al: de taximarkt is geliberaliseerd, ze is "vrij". Dat houdt in dat taxi's uit andere gebieden net zo vrij zullen zijn om Amsterdam in/uit te rijden (net zo goed als TCA ook in bijv. Rotterdam mag rijden) als voor de invoering van dit kentekenidee. Lost dus niks op.

[maar het parkeren is makkelijker omdat er minder op straat geparkeerd wordt]
Een regel later stel je voor om die vrijgekomen capaciteit maar gelijk op te heffen.

Etc. etc. etc. Maar je offert de privacy van duizenden mensen op (want er is precies te herleiden wie iemand bezoekt en waarvoor) omwille van een systeem dat nooit kan werken. Bovendien: Amsterdam en ICT: moehahahahahaaa....
Suffie
-3-  Suffie:
Milena, wat is daar mis mee? Je kunt je namelijk afvragen of al die stappers en dagjesmensen perse de binnenstad als parkeerplaats moeten gebruiken. Ik ga zelf regelmatig een vorkje prikken in de binnenstad (of iets ander), zet mijn auto dan aan de rand van de stad en zit in nog geen kwartier midden in het uitgaansleven.
Milena Tsareva
-4-  Milena Tsareva:
@Suffie
Was misschien niet helemaal duidelijk, maar ik heb het niet over mensen die hun auto in het centrum willen parkeren. Ik heb het over mensen die hun auto al jarenlang thuis laten staan en met het OV naar het centrum van Amsterdam gaan. Die moeten nu voor het laatste stukje in Noord/Zuid overstappen (of al eerder op een bus die wel doorrijdt naar het centrum). Dit maakt de optie OV niet echt aantrekkelijker voor die mensen.
Suffie
-5-  Suffie:
Op die fiets... Ik wacht even met mijn oordeel daarover. Die lijn mag dan opgedrongen zijn, als het me brengt waar ik wezen moet ben ik daar niet heel principieel in. De ervaring zal het leren...
Milena Tsareva
-6-  Milena Tsareva:
Ik wil alleen maar even aangeven hoe krom de som der delen in Amsterdam elkaar steekt. Van een samenhangend, logisch en eensluidend geheel is namelijk geen sprake. Men wil enerzijds alleen bestemmingsverkeer in het centrum en dan zou het in de lijn der verwachting liggen dat in dat kader de OV-gebruikers uit de streek (de forenzen en het uitgaanspubliek) in één haal zonder overstapgedoe comfortabel het centrum kunnen blijven bereiken en weer verlaten. Maar nee! Het prestigeproject en het financiële debacle van zowel de vorige als deze eeuw MOET en ZAL een "succes" worden... dus het streekbusvervoer van en naar het centrum wordt anderzijds gewoon even vrolijk onthoofd.
Milena Tsareva
-7-  Milena Tsareva:
* in elkaar steekt
JohnN
-8-  JohnN:
Walther en ReindeR verbazen mij. Ken ik Walther vooral als fervent bestrijder van touringcars die niet bij hem voor de deur op de Prins Hendrikkade hun ''lading'' mogen lossen en dat er minder geparkeerd moet worden in het centrum om zo de andere bewegingsvrijheid wat te bevorderen. Nu opeens een vurig pleidooi om die binnenstad vooral auto-toegankelijk te houden. Tegenstrijdig?
ReindeR citeert een heel gedifferentieerd controle- betalings- en reguleringssysteem dat staat en valt met een geavanceerd computernetwerk. Dan zie de ellende al opdoemen. Om nog niet eens over privacy, hackers en kentekenfraude te beginnen geloof ik niet dat je het functioneren van een hele binnenstad kwetsbaar voor een storing mag maken (kassa's zijn met enige regelmaat niet in staat met de banken te communiceren). Mij lijkt echt een autoluwe zone met vergunningsgeregelde uitzonderingen de beste op korte termijn haalbare 9tussen)oplossing.
Milena kon wel eens gelijk hebben dat de weer ontwaakte interesse voor het auto's weren te maken heeft met de bezettingsgraad van de NZ lijn. Daar heb ik wel enig begrip voor, er is bakken vol Haags geld in die lijn gestopt, dat kan niet met exploitatieverliezen worden voortgezet. Ik ben een van die mensen die met grote regelmaat ''van buiten'' naar Amsterdam komen rijden. Met de auto tot Noord. Verder per fiets. Die NZ lijn wordt best een interessant alternatief voor mij, vooral in herfst en winter, maar dan moet er wel een royale langparkeer voorziening worden ingericht aan de ring met een redelijk tarief. Overigens blijf ik hopen dat de veerdiensten naar CS niet ingekrompen worden vanwege diezelfde NZ lijn. Op de ponten zie je vooral fietsers en die zie ik niet op de NZ lijn stappen.
ReindeR Rustema
-9-  ReindeR Rustema:
Privacy? Het kenteken is geen persoonskenmerk was de uitspraak van een rechter in een zaak tegen het kentekenparkeren. Het kentekenparkeren is nu dagelijkse praktijk voor de meeste geparkeerde auto's. Dit is een uitbreiding daarop. Je kan de anonimiteit van de inwoner garanderen door niet om diens persoonsgegevens te vragen maar alleen om iets unieks.

ICT? Als het kentekenparkeren lukt, dan is deze kleine uitbreiding erop ook te doen. Je zou ook parkeerautomaten er geschikt voor kunnen maken, bijvoorbeeld anoniem. Dan toetst de inwoner van Amsterdam een code in die niet zijn/haar identiteit verraadt maar wel uniek is en hoort bij een bewoner in een bepaald gebied. Daarna kan de bezoeker de stad inrijden. Dat is al genoeg beperkend om de toevloed van bezoekers die niet voor een persoon/bedrijf maar voor de stad komen in te dammen.

Storing? Een grote storing in het systeem zal niet de regel onderuit halen dat je tevoren moet reserveren. Als dat reserveren niet makkelijk kan dan laat je degene die je uitnodigt een brief sturen dat je genodigd was. Als het tot een boete komt dan kan die op grond daarvan ongedaan worden gemaakt. Als je dat systeem hebt dan zullen veel mensen niet eens de moeite nemen om eraan te ontsnappen. Een hele massa mensen gedraagt zich namelijk het liefst volgens de regels. Er zal alleen een backlog zijn met verwerken van meldingen als het melden niet via een systeem kan. De bijbehorende afdeling van de gemeente heeft dan een hele stapel met briefkaarten te verwerken voor die dag met de storing. Om daar doorheen te komen wordt alleen een steekproef van de kentekens die rondrijden vergeleken met de reserveringen (veel kan je al geautomatiseerd matchen tegen de parkeervergunningen en databases met kentekens die bedrijven aanleveren). Handhaven op basis van steekproef is nu dagelijkse praktijk en door die dreiging gedraagt de massa zich volgens de regels.

Taxi's? Ze zijn even vrij als willekeurig elke andere auto om de stad in te rijden. Net zoals er ook milieuzones kunnen gelden waar taxi's ook aan moeten voldoen. Laat het aan de rechter om te oordelen of ze beperkt worden in de uitoefening van hun beroep. Laat ze desnoods een plekje op een standplaats reserveren, dat helpt ook tegen het rondjes rijden.

Parkeergarages? P+R garages staan inderdaad regelmatig goed vol. Maar lang niet alle parkeergarages in het centrum staan vol. Ook komt er nog een flinke parkeergarage boven metrostation Rokin bij volgend jaar. Zolang er plaatsen op straat zijn wil men liever daar parkeren dan in een garage, dat principe blijft. Terwijl je eerst die garages vol wil hebben, dat kan hiermee.

Opheffen parkeerplaatsen? Ja, als er minder vraag is kunnen er veel plaatsen opgeheven worden en nog zal je gegarandeerd een plekje kunnen vinden. Alle plekken zijn dan immers gereserveerd dus de gemeente kan accurate informatie geven over de beschikbaarheid van een plek.

Anders nog bezwaren? Dank voor de feedback, mijn voorstel wordt steeds beter zo.
Olivier
-10-  Olivier:
Een paar dingen die mij te binnen schoten terwijl ik dit stuk las...

Er bestaat al een dergelijk systeem dat al jaren in gebruik is. In de luchtvaart is (vrijwel) al het verkeer bestemmingsverkeer. Geen plekje gereserveerd? Toestemming vragen of doorvliegen.

Het is tamelijk bizar dat op een mooie zonnige dag 1000-en mensen bedenken dat ze (om maar wat te noemen) naar het strand willen, in de auto stappen en er naartoe rijden terwijl er een redelijke kans is dat er helemaal geen plek is om te parkeren. Of erger, de weg er naartoe al vol is. Slimme parkeerplekken koppelen aan navigatiesystemen moet toch niet heel erg moeilijk zijn. Zo voorkom je relatief eenvoudig onnodig rondrijdende auto's op zoek naar parkeerplek. Historische data kan gebruikt worden om drukte te spreiden. Bezoekers kunnen inzien op welke tijden ze de meeste kans hebben op een parkeerplek. Google doet inmiddels iets vergelijkbaars met winkelopeningstijden. Zoek maar eens een winkel op en je krijgt gelijk te zien wanneer op welke dag/tijd het er wel of niet druk is.

Over een x aantal jaren zijn zelfrijdende auto's zo ver dat ze volledig zelfstandig ergens heen kunnen rijden. Dan zal er dus een bestemming ingevoerd moeten worden. Een bestemming die 'vol' is heeft weinig zin om heen te rijden. Men kiest dan een alternatieve bestemming en de drukte zal meer gespreid worden.
RogieR
-11-  RogieR:
[Als het kentekenparkeren lukt, dan is deze kleine uitbreiding erop ook te doen]
Arrest Hoge Raad 23/02/2016: kentekenparkeren bestaat feitelijk niet meer.

[bijvoorbeeld anoniem. Dan toetst de inwoner van Amsterdam een code in die niet zijn/haar identiteit verraadt maar wel uniek is en hoort bij een bewoner]
Dat is dus allesbehalve anoniem.

[Anders nog bezwaren?]
Ja. Je plan is nergens goed voor, is verschrikkelijk omslachtig, niemand zit erop te wachten (ik als binnenstadbewoner al helemaal niet) en je spreekt jezelf meermaals tegen. Maar je schijnt vooral uit te zijn op je eigen gelijk.
JohnN
-12-  JohnN:
Ik zei al: Utopia bestaat niet en op feilloze zelfrijdende elektrische instapauto's kunnen we niet wachten.
Ik zie het somber in als we al tientallen jaren lang het niet aandurven als eerste stap de auto's van de grachten te vegen. We modderen wel verder, ik blijf fietsen, al is dat ook geen genoegen met al die wildhuurfietsen overal.
RogieR
-13-  RogieR:
[Als dat reserveren niet makkelijk kan dan laat je degene die je uitnodigt een brief sturen dat je genodigd was.]

"Kom je morgen eten?"
"Ja, graag"
"Oh nee wacht, het RustemaReserveringssysteem ligt plat. Ik stuur je een brief; het is nu vrijdag, dan heb je hem dinsdag in de bus"
"En vanavond dan"
"Vanavond mag dan niet he, ik moet iedereen eerst brieven sturen. Van ReindeR. Met 2 x hoofdletter R, vergeet vooral die laatste R niet"
"Oh, wat raar"
"Ja, ik snap ook niet, maar ik schijn er erg gelukkig van te moeten worden"
ReindeR Rustema
@Rogier Het 'bewoner zijn' kan ook ruimer worden opgevat terwijl je nog steeds dezelfde uitwerking hebt, maar het minder privacy-aantastend is. De vereiste is dan om bij de fysieke parkeermeter in de straat, waar de bezoeker in de buurt gaat parkeren, een dag tevoren het kenteken van de bezoeker in te voeren. Dat is goed te doen in een situatie waarin je een bezoeker van buiten Amsterdam krijgt, maar het kan niet uit een dag eerder langs te rijden om je bezoek de volgende dag 'te reserveren'. In theorie kan het, maar het schaalt niet. Daar gaat het om.

Natuurlijk zit niemand op zo'n plan te wachten. Ook op betaald parkeren zat niemand te wachten. Maar ik ben wel blij dat het er nu is, het werkt. En ja, ik ben uit op mijn gelijk, anders schrijf ik niet een stuk in de krant natuurlijk. Hier wordt het wel beter, dat wel.
ReindeR Rustema
@Rogier. Die brief stuur je niet naar de bezoeker natuurlijk. Naar de gemeente. Vlak voor eventuele boetes worden verstuurd controleert die of er misschien nog een melding op een andere manier was binnengekomen dat het kenteken op bezoek zou komen.
ReindeR Rustema
Naar aanleiding van een tweet van Zeeger Ernsting vandaag over de ellendige file voor de Bijenkorfparkeergarage bedacht ik dat dit plan ook daar een remedie tegen is. Je moet tevoren een parkeerplaatsje reserveren, anders zwaait een verkeersregelaar je verder als je zonder een opgegeven kenteken af wil slaan de parkeergarage in.

Het reserveren van een plaatsje lijkt me geen probleem voor de vaste Bijenkorf-bezoeker. Een aan de automobiel verknochte voormalig Amsterdammer uit de omgeving van Amsterdam vooral. Maar al die toeristen die gewoon geen benul hebben en maar pardoes het centrum in rijden naar de meest centraal gelegen parkeergarage, die wil je niet. Ook de Bijenkorf heeft daar minder aan. Ze komen niet voor de Bijenkorf.
Herbert
-17-  Herbert:
Wel een hopeloos bureaucratisch en ingewikkeld systeem.
Veel beter is om de parkeervergunningen veel en veel duurder te maken. De duurste vergunning kost nog geen €1,50 per dag!

Verder zijn snorders geen taxichauffeurs. Het zijn mensen die er bijbeunen en aan geen enkele voorwaarde voldoen en hun auto meestal ook niet. Straatdealers zijn ook geen apothekers.
Iedere toegelaten chauffeur moet nu al bij een TTO zijn aangesloten.
ReindeR Rustema
Nog een extra toevoeging naar aanleiding van een tweet van Walther Ploos van Amstel dat studenten van hem zagen dat oneigenlijk gebruik van laad- en losplekken problemen oplevert. Een leverancier die de stad in rijdt om te lossen zorgt er tevoren voor dat een bepaalde laad- en losplek (die moeten dan wel allemaal identificeerbaar zijn) gekoppeld is aan zijn/haar kenteken. Een andere leverancier mag op dat tijdstip dan niet op die plek parkeren, maar moet op een andere plek reserveren om de stad in te kunnen rijden. Misbruik van de plek door particulieren die wel gereserveerd hebben voor een plek in die buurt maar als toch op zo'n plek parkeren blijft wel mogelijk. Door de te verwachten afgenomen parkeerdruk zal het minder voorkomen waardoor handhaving beter mogelijk is.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.