Home > > Ondergrondse vuilcontainers

Ondergrondse vuilcontainers

Bij de vuilcontainer - Foto: Arnoud Hugo

Goh, tijd geleden dat ik iets geschreven heb voor Amsterdam centraal. Soms is het schrijven van zo'n stukje net zoiets als de sportschool. Als je twee weken niet geweest bent, dan komt het er meestal niet meer van. Tenminste bij mij is dat zo. Dat neemt niet weg dat ook al schrijf ik niet, dat ik geen dingen in de stad zie en hoor die het waard zijn om een stukje over te schrijven. Ik vraag me bijvoorbeeld nu al een paar maanden af of die ondergrondse vuilniscontainers wel zo een goed idee waren. Ik heb in mijn hele leven nog niet zoveel troep op straat zien liggen als de laatste jaren.

Het idee is natuurlijk prachtig maar het is wel erg afhankelijk van de goede wil van de bevolking. Bij mij in de buurt is het zo dat als dat ding net leeg gehaald is dat de eerste nieuwe zakken er alweer op staan. De grofvuil wagen die bij ons op maandag komt is de straat nog niet uit of het eerste oude bankstel staat alweer op de stoep.

Ik fiets wel eens zondagnacht van het Leidseplein naar de Baarsjes en het is dan onvoorstelbaar wat er allemaal aan grofvuil staat. Je zou er met gemak een klein filiaal van de Ikea mee kunnen vullen. Vroeger deden mensen natuurlijk een heel leven met een bankstel of een bed.  Ik weet wel dat we met z’n allen veel meer weggooien. Die ondergrondse bakken zijn op zichzelf een slim idee. Alleen het feit dat mensen er niets naast mogen zetten is een probleem. En dat lijkt ook bijna onoplosbaar.

Mensen doen zo'n beetje waar ze zin in hebben. Die paar stickers die er op zo'n vuilnisbak staan zorgen er niet voor dat mensen hun grofvuil tot maandag binnenhouden.
Bij ons in de buurt staan ook hele grote borden dat je geen brood neer mag gooien voor de vogels. Daar krijg je ratten van (we hebben er erg veel). Maar het weerhoudt mensen er niet van om het brood op straat of in het water te gooien. En niet in kleine beetjes.

Waar ik ook steeds meer aan twijfel, of dat wel zo een goed idee was, dat is aan de vrij liggende fietspaden. Maar daar zal ik het over een tijdje over hebben. Ook dat is net als de sportschool. Rustig aan beginnen.

ouder:
Amstelkanaal
nieuwer:
Amsteldijk

twee reacties op "Ondergrondse vuilcontainers"

Bram
-1-  Bram:
Menig Amsterdammer zal zich storen aan die troep ongeacht wat de gemeente hiervoor bedenkt, onder/bovengronds, de vuilnis/grofvuilwagen of ze nu 1 of 2 of 6 x in de week komen het blijft een troep. Hoe het komt heeft ieder mens een mening over en die verschillen behoorlijk, zijn het de medelanders die het gewend zijn vanuit hun land om het buiten te gooien wanneer het hun uitkomt is makkelijk, want Nederlanders doen het ook en niet alleen maar van, het is toch al een troep dus gooi het er maar bij. En je hoeft niet ver te reizen om te zien dat het alleen hier speelt, ga maar naar het binnenland van Griekenland zowel het vaste land als de eilanden het is 1 grote troep. Ik houd het er op dat hoog of laag opgeleid dat maakt niet uit, ze hebben alle last van aso gedrag want je ziet het in elke buurt. Niemand doet het maar de troep blijft en daar door word ook de persoon die zich wel aan de regels houd, met de vinger nagewezen. En deze ontwikkeling zag je al in de jaren 70 en het is door ontwikkelt tot wat het nu is, en de gemeente die zoekt nog steeds naar een oplossing.
JohnN
-2-  JohnN:
Ron, de mens is van nature lui. Als het tien stappen extra lopen is om iets ordelijk te doen, doet-ie 't niet. En als-ie iets kwijt wilde gooide hij 't vroeger in de gracht, nu naast de container als die vol is. (Maar ook nu nog wel in de gracht als niemand het ziet).
Het is allemaal luiheid en gemakzucht. Ik zie het in mijn dorp zelfs aan het parkeergedrag van de toeristen: als de plekken vlakbij de caféterrassen vol zijn rijden ze hun karren de grasstroken en het plantsoen in, terwijl er verderop nog heel wat plekken vrij zijn. Het is niet voor niets dat er gigazware boetes op parkeren op invalideplaatsen zijn ingesteld.
Singapore deelde ook drastische boetes uit als je maar een peuk op straat gooide. Maar het werd nadien wel brandschoon. Gewoon even weerstaan die opstand ertegen en handhaven, later zullen we er dankbaar voor zijn. Zolang Amsterdam zo slecht presteert met handhaving blijft elke poging ertoe de mensen kwaad maken. Vaker handhaven en we leren na een poos weer wat ''normaal'' is.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.