Home > > Stay strong, Nouri!

Stay strong, Nouri!

Spandoek voor Appie

Brok in m’n keel. Onderweg naar een politieke avond in De Brug fiets ik langs het huis van de familie Nouri. Vorige week werd bekend dat Ajacied Abdelhak ‘Appie’ Nouri blijvende hersenschade heeft opgelopen.

De straat puilt uit van vrienden en Ajax-fans. Dit spandoek staat al dagen in de voortuin. Iedereen kijkt verslagen, gelaten. Het is stil op straat, op een paar giechelende meisjes na. Zo’n mooie zomeravond, zo’n onbeschrijflijk tragisch nieuws.

Nouri is een groot talent, een publiekslieveling, maar vooral een echte Amsterdammer. De koning van Geuzenveld. Maar het draait nu even helemaal niet om voetbal. Mijn gedachten zijn bij Abdelhak, zijn familie en zijn vrienden. Stay strong, Appie!

trefwoorden.

dertien reacties op "Stay strong, Nouri!"

Milena Tsareva
-1-  Milena Tsareva:
Rijen burn outs makende motoren met dubieuze mannetjes erop die alleen even langs komen om aandacht te trekken en iemand die blijvend letsel heeft opgelopen omdat er zo nodig zwaar vuurwerk aangestoken en op mensen gericht moest worden i.v.m. het niet meer goed functioneren van de hersenen van een voetballer.

https://www.skoften.net/item/ajax_suppor.. (1e video)
http://www.nu.nl/amsterdam/4844706/man-z..

Sorry, heel erg voor die jongen hoor, maar van dit uiterlijk groepsvertoon, kuddegedrag en misplaatste herriemakerij kan ik geen brok in mijn keel krijgen. Het komt op mij vooral heel erg overdreven en onecht over allemaal.
Bram
-2-  Bram:
Eens met Milena tig andere overkomt hetzelfde en dan hoor je niemand, nu is het een veelbelovend Ajax talent en het nieuws houd niet op. Maar niet te min, veel beterschap voor Appie. Maar als we eerlijk zijn gaat het nergens over, als Arnoud met zijn kanis tegen de tram loopt (omdat hij even niet oplette) dan hoor je niemand, maar zodra het een bekende Nederlander is gaat het nergens anders meer over. Dan vraag ik mij af, wat is die bekende Nederlander meer dan Arnoud. Arnoud is niet fictief maar een geliefd medewerker van AC, Arnoud ik hoop dat je nog jaren zonder brokken en ziektes door het leven gaat, AC en wij lezers kunnen nog lang niet zonder je.
JohnN
-3-  JohnN:
Soms wil je wel ergens op reageren, maar dan denk je even na. En zegt tegen jezelf: doe maar niet. Nee niet op Geen Stijl natuurlijk of zo'n ander scheldplatform. Maar hier is dat gelukkig anders. Toch denk ik bij sommige onderwerpen, dat we aan zelfcensuur doen. Wanneer? Nou bijvoorbeeld als ieder tv-figuur zich voor de lens elleboogt om zijn/haar zegje te zeggen over iets waar iedereen (nou ja iedereen?) dezelfde mening al over heeft geventileerd. Dan denk ik: moeten jullie jezelf allemaal herhalen? Om wie gaat dit eigenlijk, o stiekem over jezelf?
Goed: steek ik toch mijn nek uit: 1. krijgt alles wat met voetbal te maken heeft niet veel te veel aandacht?
En: 2. hebben ze die jongen al laten ontwaken?
En: 3. krijgen we nog een specificatie van wat al een week lang met '''blijvende hersenschade'' wordt afgedaan?
En: 4. zolang er alleen maar oud nieuws eindeloos wordt herhaald, kunnen we dan onze aandacht niet beter op andere actuele zaken richten?
Waarom schrijf ik zo, terwijl ik eigenlijk best sentimenteel ben? Omdat ik massa-emotie niet vertrouw, kan zomaar omslaan in gewelddadigheid.
Arnoud
-4-  Arnoud:
Dank je Bram voor je aardige en betrokken woorden, ik zal mijn best doen. ;-)
En tja, wat is bekend en onbekend? Ik had nog nooit van de beste jongen gehoord, maar ik volg het Ajaxvoetbal dan ook nauwelijks. Het is vreselijk wat hem is overkomen, maar aan de andere kant krijg ik de indruk dat hij inmiddels is heiligverklaard. Hij kon blijkbaar goed voetballen, maar zijn minder getalenteerde leeftijdgenoten (op voetbalgeweld althans) worden dikwijls met de nek aangekeken. Terwijl Anouar, die bij mij voor PostNL de pakketjes aflevert, toch eveneens een bijzonder goede en aardige jongen is. Ik hoop dat het gebeuren rond Appie ons toch een beetje te denken geeft...
Jeroen Mirck
Voor de goede orde: ik schreef bovenstaande persoonlijke noot de dag voor de massale steunbetuiging in Geuzenveld. Natuurlijk kunnen we alles doodrelativeren, maar ik doe daar niet aan mee. De massale steun was indrukwekkend en op een bepaalde manier verrassend. Klagen dat niet iedereen dezelfde support krijgt, vind ik getuigen van kleinburgerlijk calvinisme. That's life, folks! Wat er vorige week gebeurde in Geuzenveld was een bijzondere vorm van intermenselijk contact. Gewoon mooi. Niks om over te zeuren.
Bram
-6-  Bram:
@Jeroen Mirck: Ik stond op een dag klokslag 12 bij de stopera en zo druk het kan zijn met alle herrie die er bijkomt, en ineens was het stil 2 minuten stilte voor Pim Fortuin. Dat heeft diepe indruk op mij gemaakt, stil geen vuurwerk en andere herrie die daar bij komt kijken. Wat Appie Nouri is overkomen gun ik niemand ook Appie niet, maar we gaan hem steunen met vuurwerk met een gewonde tot gevolg, dat gaat er bij mij niet in. Voor mijn gevoel is dit niet steunen maar rellen om het rellen, en zeg eens eerlijk zit Appie op deze steun te wachten. En ook met deze steunbetuiging moeten de goede weer onder de kwade lijden, diep treurig maar het zij zo.
JohnN
-7-  JohnN:
Uhh - hoe is het nu met Appie? Heeft hij zijn ogen al open? Kan-ie praten? Beweegt hij armen en benen? Dat soort dingen vind ik relevant. Zolang dat soort echt nieuws mij dit bereikt vind ik stilte gepast, ook van mijzelf.
Milena Tsareva
-8-  Milena Tsareva:
Wat JohnN schreef in reactie 3, komt wat mij betreft nog het dichtst bij de werkelijkheid. Deze massa-emotie (misschien is -hysterie een beter woord) is niet alleen 'niet te vertrouwen', maar zelfs beangstigend. Hoe verhield het aantal mensen dat zich bij de gang naar de betreffende straat in Geuzenveld heeft laten leiden door een echte klik met de getroffen voetballer, zich tot het aantal mensen dat tot een week daarvoor nog nooit van Nouri had gehoord maar zich liet leiden door social media en sensatiezucht? Ik gok op een verhouding van minimaal 1:1000. Dus voor de meeste aanwezige herrieschoppers was het gewoon cool (of juist hot) om daar op dat moment te zijn omdat anderen dat voor hen bepaald hadden en ze zich daar weer eens even lekker konden laten gaan. "Intermenselijk contact"... hou toch op, schei toch uit. Volslagen betekenisloze schijnbetrokkenheid.
Milena Tsareva
-9-  Milena Tsareva:
Om even aan te geven hoe we collectief volledig doorslaan in het verheerlijken van een Marokkaans voetballertje met hersenschade uit Geuzenveld, dat voor Ajax 1 slechts één doelpunt maakte in een bekerduel: deze hoofddoek vond het nieuws rond Abdelhak Nouri aangrijpender dan dat van de 298 doden in het MH17-verhaal. Het zou me daarom niet verbazen als ze ook graag zou willen dat de intentieverklaring m.b.t. de voorgenomen naamswijziging van Amsterdam Arena naar Johan Cruijff Arena geschrapt gaat worden en dat we een procedure gaan starten om de Arena het Abdelhak Nouri Stadium te gaan noemen. Inderdaad, Arnoud: dat geeft ons toch wel een beetje te denken.

https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnen..

(Inmiddels zou Hanina Ajarai "spijt" hebben betuigd over haar column, maar krokodillentranen doen mij dan weer niets... gek genoeg)
JohnN
-10-  JohnN:
@Milena: Nee, ik wil niet in de val trappen en generaliseren. Ook al ben ik het hartgrondig met je eens dat ''die hoofddoek'' niet deugt. Ik houd eraan vast dat een groot aandeel van onze Marokkaans-Nederlandse bevolkingsgroep aardig zijn plek heeft gevonden in de samenleving. Hetzelfde geldt voor de Turks-Nederlanders. Daar ben ik blij mee en die kunnen op mijn solidariteit rekenen.
Maar die (helaas behoorlijk grote) MINDERHEID verziekt het. Dat ze in dit vrije land mogen roeptoeteren daarvoor mogen ze best waardering tonen, het Marokkaanse koningshuis en volksmenner Erdogan zijn niet zo tolerant. Nee, niet elke dag voor ons op de knieën uit dankbaarheid, dat hoeft nou ook weer niet, maar kwetsen en beledigen gaat ver over de schreef.
Die columniste van het AD toont aan dat haar lijf zich wel in Nederland bevindt maar dat haar geest elders vertoeft, met een sterke voorkeur voor soortgenoten die onaangepast op elkaar klitten. AD heeft een schrijfster binnengehaald zoals de politieke partijen destijds ''excuus-truusjes'' binnen haalden. Met een heel slecht gevoel voor kwaliteit. ''Ze begrijpt het niet van zichzelf'', zegt ze. En dan moet de lezer haar misschien helpen? Een beetje zelfonderzoek zou ik zeggen, dan ontdek je toch dat je erg raar denkt en reageert, misschien de navelstreng nu toch maar eens doorknippen?
Jeroen Mirck
-11-  Jeroen Mirck:
Mooi land toch: dat we zo hartgrondig van mening mogen verschillen. Dat de ene groep massaal hysterisch mag worden over een voetballer met hartklachten en de andere groep massaal hysterisch mag worden over een column die ze niet zint.
JohnN
-12-  JohnN:
@Jeroen: Twee groepen tegenover elkaar en allebei hysterisch? Ik vind dat je de discussie over dit onderwerp wel wat al te simpel probeert samen te vatten. Tussen zwart en wit zijn er oneindig veel gradaties, dat is de waarde van een open maatschappij. En hysterie hoort daar niet bij.
Marc
-13-  Marc:
Inmiddels drie maanden later en de verhalen over Nouri worden steeds onzinniger. Niet alleen deze massahysterie. Ook was de voetballer Nouri ineens de nieuwe Cruijff, negen invalbeurten, één doelpunt, twintig jaar, beetje oud voor een talent lijkt me. En ja heel Ajax is depressief van het gebeuren, nog maanden later zelfs, en daarom spelen ze niet goed. Dat zijn de verhalen die ik van mijn, inderdaad, medesupporters moet aanhoren iedere keer. Want ik ben wel hartstochtelijk voetbal fan. Nouri kan ik niet meer zien en aanhoren nu.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.