Home > > Politieke column: Agente met hoofddoek

Politieke column: Agente met hoofddoek

Agente met hoofddoek

Mogen agentes straks een hoofddoek dragen? Daar heeft u vast een uitgesproken mening over. Ik ook. Dit voorstel kwam begin juni uiteraard ter sprake op de nationale politie-iftar in Nieuw-West, een bijzondere traditie van inmiddels alweer vijftien jaar. Aan alles merkte ik die avond dat de politie behoorlijk was geschrokken van alle ophef.

Opmerkelijk: het woord ‘hoofddoek’ viel geen enkele keer in de speech van korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg, de man die het idee afgelopen maand lanceerde. Wel hamerde hij erop dat Amsterdam een diverse stad is met meer dan honderd culturen, en dat de politie daar een afspiegeling van moet zijn.

Natuurlijk is er diversiteit in het politiekorps. Een goed voorbeeld is Ben Nassir Bouayad, voorzitter van het Marokkaans Netwerk van de politie Amsterdam-Amstelland. Als gastheer nam ook hij het woord. In de kwart eeuw dat hij bij de politie werkt, bleek gebrek aan diversiteit een terugkerend probleem. Nederland kent slechts één commissaris met een diverse achtergrond. Er is blijkbaar geen doorstroming van talent.

Die hoofddoek gaat dat probleem niet oplossen. De politie moet in bredere zin aan zijn imago werken, richting bewoners én toekomstige agenten. Meer dan ooit middenin de samenleving staan, zoals Aalbersberg en Bouayad terecht betoogden. De beste vriend zijn van Arnold, Altan én Ahmed.

Middenin de maatschappij

Burgers betrekken is sneller gezegd dan gedaan, dat weet ook de politiek. Daarvoor moet je een stap extra zetten. Ik heb me daarom eind vorig jaar hard gemaakt voor buurtadoptie, waarbij de bestuurscommissie zichzelf heeft opgedeeld over de vier gebieden in Nieuw-West om extra gebiedsgericht te werken. Een idee uit stadsdeel West, net als de website Stem van West, waar bewoners plannen kunnen aandragen en steun verwerven. De plannen met de meeste supporters worden automatisch door de politiek behandeld. Dat is pas directe democratie!

Ook het stadsdeel zet een flinke stap extra, want de gebiedsteams gaan actief de straat op om ideeën van bewoners op te halen voor de gebiedsplannen voor komend jaar. Van een pop-up week tot wandelingen door de wijk. Zelf deed ik mee aan zo’n wandeling door Geuzenveld. Veel mensen gesproken en veel goede ideeën opgehaald.

Voor zowel de politie als de politiek geldt dat je alleen succesvol kan zijn als je middenin de samenleving staat. Daarmee creëer je maatschappelijk draagvlak, iets dat er voorlopig nog niet is voor agentes met een hoofddoek.

Jeroen Mirck zit in de D66-fractie van stadsdeel Nieuw-West en schrijft columns over de lokale politiek van Amsterdam.

Deze column is ook beschikbaar als Podcast.


veertien reacties op "Politieke column: Agente met hoofddoek"

Milena Tsareva
-1-  Milena Tsareva:
- "Wel hamerde hij erop dat Amsterdam een diverse stad is met meer dan honderd culturen, en dat de politie daar een afspiegeling van moet zijn".
- "In de kwart eeuw dat hij bij de politie werkt, bleek gebrek aan diversiteit een terugkerend probleem".
- "De beste vriend zijn van Arnold, Altan én Ahmed".

Bij dit vage pap-en-nathoudgewauwel werd vast een héérlijk kopje muntthee gedronken!
Suffie
-2-  Suffie:
Waarom is dit 'pap-en-nathoudgewauwel'? Is het niet waar dan?
Milena Tsareva
-3-  Milena Tsareva:
Het is helaas wél waar... dat Nederland er nog steeds niet achter is dat een land zich niet zou moeten aanpassen aan en schikken naar minderheden die in een vrij forse bandbreedte minder prettig in de omgang opereren en die onder "vrijheid" en "democratie" iets heel anders verstaan dan wij, maar andersom.

"Burgers betrekken", "gebiedsgericht", "buurtadoptie", "supporters", "directe democratie", etc.: allemaal politiek correct 'pap-en-nathoudgewauwel' om problemen vooruit te schuiven en voorlopig maar niet te hoeven aanpakken.
JohnN
-4-  JohnN:
Ik zag in Egypte mannen met een fez, in India sikhs met tulbanden, maar nog nooit een politieagent met een fez of een tulband. Er zijn heel wat levensovertuigingen op de wereld die zichtbare kenmerken vertonen, sommigen lopen rond in oranje gewaden. Allemaal best, maar het behoeft niet door te werken in het imago van de handhavende macht in Amsterdam - mij persoonlijk lijkt dat zelfs ongewenst. Naar mij van binnen uit bekend is, is het probleem van te weinig diversiteit binnen de politie vooral de vrouwonvriendelijke sfeer die er in vele korpsen nog steeds heerst. Misschien is het tijd daar wat aan te doen in plaats van ''wauwelen'' over al of niet invoeren van hoofddoeken.
Bram
-6-  Bram:
Maar voor ze de hoofddoek invoeren moeten ze er eerst voor zorgen, dat er weer ontzag en respect is voor onze vrienden in het blauw en rose in blauw op straat. Als ik het taalgebruik hoor van mensen als zij op hun fouten worden gewezen, dan beginnen mijn oren te piepen. En het is niet een bepaalt type die dit doet, nee het zijn mensen uit alle lagen van de bevolking. Dus eerst het ene oplossen en dan het andere invoeren, want je hebt de inwoners nodig om de hoofddoek te doen slagen.
Jeroen Mirck
Diversiteit is niet louter etnisch, Milena. Het uit zich ook door ruimte voor homoseksuelen bij de politie (Roze in Blauw, een initiatief van Ellie Lust). Jazeker, de politie is logischerwijs een afspiegeling van de samenleving. at kun je stom vinden, maar dan woon je in hetzelfde sprookjesbos als Geert Wilders.
Jeroen Mirck
@JohnN: Defensie en politie werven momenteel actief vrouwen. Dat wordt alleen een succes als men ook het seksisme binnen beide korpsen aanpakt en dat weet (en doet) men ook.

@Bram: Die voorbeelden ken ik en maken duidelijk dat hier best een discussie over gevoerd kan worden, in plaats van het veelgehoorde en dogmatische 'mag niet'. Tegelijk is geen land hetzelfde en moet er altijd rekening worden gehouden met de lokale situatie.
Suffie
-9-  Suffie:
De vergelijking met landen als Engeland en Canada zie ik vaker voorbij komen, meestal afkomstig van mensen die voorstander zijn van het hoofddoekjesgedoe. Dat de diverse samenstelling in die landen via een andere weg tot stand is gekomen dan in Nederland wordt dan voor het gemak even vergeten.

Overigens is dat hoofddoekverhaal volledig uit z'n verband gerukt, logisch dus dat er geen woord meer over wordt gerept. Er werd slechts gesproken over EEN mogelijkheid om de diversiteit in de instroom van studenten te verhogen, niet over een plan om politievrouwen in doeken te wikkelen....
Bram
-10-  Bram:
@Suffie: Ik ben zeker geen voorstander van een agente met een hoofddoek, kan ook niet eens hier ivm kerk en staat. Maar als de wet word aangepast en het word er democratisch voor gekozen/doorgedrukt, dan ben ik er het nog steeds niet mee eens maar kan ik er wel mee leven.
Suffie
-11-  Suffie:
Alleen al in Amsterdam wandelen mensen rond uit zo'n 150 tot 180 verschillende nationaliteiten en culturen. De meesten weten niet eens van elkaars bestaan, maar anderen kunnen elkaars bloed wel drinken of hebben minimaal bijzondere denkbeelden over elkaars bestaansrecht. Juist in dat klimaat moet de politie een volledig neutrale positie in kunnen nemen en dat wordt wat lastig als een diender of dienderes zich tooit met een vrij uitgesproken religieus symbool, ongeacht of dit een hoofddoek, een capel, een tulband of een vergiet betreft.
De iets meer beschaafden onder ons kunnen uitstekend beredeneren dat ook moslims, joden, brahmanen, christenen, boeddhisten en pastafariërs uitstekend in staat zijn om als politieman of -vrouw vanuit volslagen objectiviteit hun werk te doen. De wat minder ontwikkelden, en ook die hebben recht op een politiekorps waarop zij blind kunnen vertrouwen, zullen wellicht wat problemen hebben met het vinden van objectiviteit en onafhankelijkheid bij een diender die niet in staat of bereid is om bij het dragen van een uniform even afstand te doen van hun persoonlijke religieuze symbolen...

Kortom....
Suffie
-12-  Suffie:
hun=zijn of haar, dat dan weer wel....
JohnN
-13-  JohnN:
Toch voel ik nog de drang om veel meer naar voren te brengen. Omdat ik in het algemeen de discussie over kleding en uiterlijk vind verlopen op een starre manier. Ik verfoei drammerigheid bij het motiveren van een standpunt. Als we los van religieuze sympathie of weerzin tegen deze zaak aankijken komen we misschien toch wat dichter bij elkaar. Mijn moeder droeg vaak een hoofddoek als ze de straat op ging, simpel omdat ze in het eerste decennium na WO2 met enige regelmaat ''permanent'' krullen in het haar liet zetten. Dat kostte wat in die magere tijden en het mooie resultaat was slecht bestand tegen (vochtige) weersinvloeden. Veel Hollandse vrouwen deden hetzelfde en die doeken waren er in alle kleuren en dessins. Dit hoofddoek gebruik is nog steeds niet helemaal verdwenen en het zag er vroeger vaak fleurig uit, niemand die er maar een moment aan dacht om erover te discussiëren, zonder maar een moslima in zicht.
Enige jaren geleden was in het Amsterdam Museum nog een speciale tentoonstelling van (vooral oosterse) hoofddoeken in prachtige variëteiten, van zijde met gouddraad bestikte tot batik bedrukte stoffen met gestyleerde vogels of bloemmotieven. Ze maakten de vrouwen zelfs aantrekkelijker zoals de meeste draagsters ook onbewust of bewust nastreefden.
Er is ook niets mis met de hoofddoek die de wereld helemaal niets dwingend wil toeroepen, hooguit: kijk maar, het mag, want ik vind hem zelf ook mooi!
Hoe zijn we dan toch in die strijd geraakt? De afbeelding bij dit artikel zegt eigenlijk alles. De vrouwelijke politieagent draagt een politiepet BOVENOP het kledingstuk wat de opwinding uitlokt. Zelfs mijn moeder zou het zot hebben gevonden als zij bovenop haar hoofddoek nog een hoed zou opzetten. Waarover de discussie gaat is dan ook het SOORT ''hoofddeksel'' wat sommige vrouwelijke agenten zouden (willen?) dragen. In de illustratieve voorbeelden (bij dit artikel en de gelinkte britse plaatjes) betreft het hijabs of chadors. Dat zijn GEEN hoofddoeken. Vrouwen die dit bij een uniform willen dragen willen blijkbaar een ''statement'' maken. Het maakt in ieder geval een activistische indruk en dat maakt de agent in kwestie niet meer neutraal en in bepaalde situaties misschien wel partijdig of vooringenomen. Ook als dat niet zo is krijgt de burger die achterdocht! In plaats van scherpe randjes in de omgang weg te werken voegen we er juist een aan toe, dus ik geloof helemaal niet dat het zal werken om het aantal vrouwen dat bij de politie wil aansluiten gaat opkrikken. Een vrouw die vindt dat zij zich niet met onbedekt hoofd mag vertonen zet toch gewoon haar pet op (is dat niet verplicht bij de politie etc.?) en zet die binnen niet af, simpel toch?
JohnN
-14-  JohnN:
Voorlaatste regel ''om'' moet zijn ''of''

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.