Op maandag viel een flyer van het bedrijf Open Huis op de mat bij een bewoner van de Langestraat. De boodschap was simpel: de Haarlemmerbuurt wordt de eerste Airbnb wijk van de wereld. Dat is een twijfelachtige eer. De Langestraat is een idyllisch straatje in het Amsterdamse centrum. Maar, het is helaas ook een straat waar huis-na-huis investeerders pandjes kopen om ze te verhuren als illegaal hotel. De bewoners zien het met lede ogen aan, maar het lijkt niet te stoppen.
De flyer belandde al snel op Twitter. Zelfs het Parool schreef erover na met Open Huis baas Paul van Beneden te hebben gesproken. De vele reactie op sociale media logen er niet om: #stopairbnb. De actie tegen de illegale hotels was qua publiciteit en aandacht in elk geval geslaagd.
De website van Open Huis sprak duidelijke taal: “Open Huis is een vastgoed investeringsmaatschappij die woningen opkoopt en verhuurt via Airbnb. Naast dat dit bevorderlijk is voor de Nederlandse economie heeft het een positieve bijdrage aan de stad Amsterdam. Hoe dynamischer de stad, hoe beter. Wil jij een centje verdienen en vind je het niet heel erg om ergens anders te gaan wonen? In dat geval is Open Huis jouw organisatie”.
Het zijn mooie woorden die verdacht veel lijken op de zoete en zalvende woorden die bemiddelaars in vakantieverhuur gebruiken: “Wij bieden een service die jou helpt bij het verantwoordelijk en duurzaam verhuren van jouw huis en waarbij we samen met jou het volle potentieel van jouw woning benutten. We geloven dat iedereen en elke stad kan profiteren van de waarde van woningdelen”. Niet iedereen die vakantieverhuur onder zijn dak heeft meegemaakt deelt deze zorgzame visie op woningdelen. Fairbnb bestaat simpelweg niet.
Opvallend genoeg bedienen de actievoerende bewoners achter Open Huis zich van dezelfde aanpak als die vakantieverhuurders. Die verschuilen zich ook achter valse namen, vage adressen, pre paid mobiele nummers, nepfoto’s en fraaie websites.
Vrijwel wekelijks valt ook bij ons een flyer van bemiddelingsbedrijven en makelaars op de mat. We zijn sufferds om ons huis niet commercieel aan te bieden op Airbnb. Jouw huis als verdienmodel is de nieuwe norm in Amsterdam. En, de buren die er tegen zijn, zijn ouderwets en staan de vooruitgang in de weg. Fraai is dat!
Sommige bewoners kiezen in hun gevecht tegen onbalans in de stad, de commercialisering van de openbare ruimte en vervuiling van de straten steeds vaker voor ludieke en anonieme acties. Het is anders vechten tegen de bierkaai. Al met al is het wel vermakelijk en houdt het ons een spiegel voor over hoe we met elkaar met Amsterdam omgaan. Ik ben benieuwd wat we komende tijd nog meer kunnen verwachten uit die hoek.
Ik vrees dat dat is omdat we het allemaal met hem eens zijn.
En geen mogelijkheid zien om er iets aan te doen.
Kunnen we B&W naar Venetië sturen op studiereis?
Hoe ze daar de huisvesting van de oorspronkelijke inwoners opgelost hebben ...
Of benoemen we Oscar Hammerstein tot Coördinator Toerismebestrijding?