Home > > Moet de toeristenbelasting omhoog?

Moet de toeristenbelasting omhoog?

oad

Momenteel is de toeristenbelasting 5 procent. Vanaf 2016 wordt dat binnen de ring 6 procent en buiten de ring 4 procent. De Amsterdamse wethouder Duurzaamheid Choho pleit er nu voor om dat tarief drastisch te verhogen naar 15 procent. In de Telegraaf meldt de wethouder: “Dat heeft meerdere voordelen: het treft de gewone Amsterdammer niet en het geld dat je hiermee ophaalt, kun je direct weer investeren in de stad. De miljoenen moeten ten goede komen aan de leefbaarheid in de stad.”

Wethouder Choho, als kandidaat lijsttrekker van D66 Amsterdam, wil de overlast die verkeerde toeristen opleveren aanpakken. Hij wil vooral de ’pretpark-toeristen’ uit drukke gedeeltes van de stad te weren: “Mensen die naar Amsterdam willen komen zijn hier welkom om de stad te bewonderen en niet om enkel een feestje te vieren dat juist ten koste gaat van de stad”.

Toeristenbelasting

Er is natuurlijk niks mis met het nadenken over de aanpak van de pretpark-toeristen of de flits-toeristen die in Amsterdam veel komen halen, maar weinig komen brengen. De vraag is of de toeristenbelasting daarvoor het juiste instrument is? 

De toeristenbelasting wordt enkel betaald door gasten (maar, ook de vele zakelijke bezoekers) die overnachten in een hotel en Airbnb in Amsterdam. Dat zijn nu juist de bezoekers die we moeten koesteren. Zij bezoeken de musea, zij nemen de tijd om ook eens buiten het centrum te kijken en zij genieten van goede Amsterdamse restaurant. De zakelijke bezoekers komen hier gewoon voor hun werk of een congres! Die bezoekers leveren geld en banen op. Niet de pretpark-toeristen en ook niet de flits-toeristen die hier met touringcars en (rivier)cruise schepen enkele uurtjes tijd hebben om Amsterdam te bezoeken. Juist zij laten ons als dank voor hun aangenaam verpozen achter met de schillen en de dozen. Met 15% toeristenbelasting straf je dus de verkeerde toeristen. Het is een ondoordacht idee van de wethouder.

Flitstoeristen pak je aan door geen touringcars meer toe te laten in de stad, toeristenbelasting op (rivier)cruises en een serieuze aanpak van grote excursiegroepen in centrum. Pretparktoeristen pak je aan door de aanzuigende functies in de binnenstad te weren. Stop de wafelzaken, stop de 24 uurswinkels, stop de bierfietsen en stop de vrijgezellenfeesten. Als het hier niet meer leuk is dan zoeken ze hun vermaak wel in Praag of andere steden. 

Kosten en baten

Toerisme levert behalve geld natuurlijk ook de nodig lasten op voor Amsterdam in bijvoorbeeld de handhaving, de schoonmaak en de inzet van hulpdiensten. Bovendien verdwijnt een deel van de inkomsten van hotels of andere bedrijven weer, omdat het hotel onderdeel is van een internationale keten of omdat het personeel buiten Amsterdam woont.

De Rekenkamer heeft de gemeente eerder dringend geadviseerd om de economische en maatschappelijke kosten en opbrengsten van toeristen in beeld te brengen. Dit onderzoek (waarop we nu al jaren wachten) is nodig voordat je een zinnige uitspraak kan doen over de hoogte van de toeristenbelasting en andere maatregelen als vermakelijkhedenretributie of toeristenbelasting voor cruises, vignetten voor touringcars, stadsrondritten en andere op toeristen gerichte vervoersmiddelen. Zullen we dan eerst maar eens op dat lang verwachte onderzoek wachten voordat we aan de verkeerde knoppen draaien?


Reageer op "Moet de toeristenbelasting omhoog?"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.