Home > > Het wordt nog spannend met die NoordZuidlijn

Het wordt nog spannend met die NoordZuidlijn

Still uit testrit Noord/Zuidlijn - bron: Wijnemenjemee

Vorige week liet Rob Zwetsloot op deze site zijn licht schijnen over de in zijn ogen onterechte halleluja-stemming rond de Noord/Zuidlijn. Het 'miljardenlijntje'. In zijn bekende pamflettistische stijl wist hij de gemoederen weer flink op te porren.

De lezers waren het eens over de dingen die in het verleden zijn misgegaan, maar er was de behoefte om nu vooruit te kijken. Terugblikken had geen zin, het geld was immers al uitgegeven.

Wij nemen je mee

Inmiddels zijn er regelmatig de mooie video's van 'Wij nemen je mee' over de voortgang van de Noord/Zuidlijn. Het ziet er allemaal prachtig uit en we krijgen als reizigers echt zin om vanaf 22 juli 2018 (onder voorbehoud uiteraard) in die nieuwe metro mee te stappen.

Hoe staat het met de capaciteit?

Ik wil de pret niet bederven, maar toch blijven er vragen onbeantwoord. Sinds de aanvang van de bouw in 2003 is er namelijk nogal wat veranderd in onze stad. Zoals: hoe staat het eigenlijk met de capaciteit van de Noord/Zuidlijn? In het begin lag de nadruk op de hoeveelheid reizigers die de lijn zou gaan vervoeren. Die werd hoog ingeschat, vooral om meer subsidie van het rijk binnen te harken. In later jaren zakte dit getal steeds verder naar beneden. Ik geloof dat met nu mikt op pakweg 100.000 reizigers per dag.

Maar voor mij is eerder de vraag aan de orde: kán de Noord/Zuidlijn deze hoeveelheid reizigers verwerken? En zullen het er uiteindelijk toch niet meer zijn dan men verwacht?

Visgraat

Het Amsterdamse openbaar vervoer schakelt over van het historische 'spinnenwebmodel' naar het 'visgraatmodel'. Heel veel bovengrondse lijnen functioneren straks als toevoer voor die ene aorta, de Noord/Zuidlijn. Andere lijnen worden ingekort of opgeheven (zoals tram 16). Veel bovengrondse lijnen eindigen niet langer bij het Centraal Station.

Amstelveenlijn

Tevens heeft men de (in mijn ogen) infrastructurele blunder begaan om straks de nieuwe Amstelveenlijn te laten eindigen bij Station Zuid. In de huidige situatie loopt deze lijn 51 nog gewoon naar het Centraal Station.
Straks braakt lijn 51 elke keer op Station Zuid een heel metrotreinstel met reizigers uit. Daarvan willen er vast veel overstappen op de Noord/Zuidlijn. Bovendien wordt deze lijn 51 aan de andere kant verlengd naar Uithoorn. Nog meer input voor de Noord/Zuidlijn dus. Mooi om de zaak rendabel te maken, maar of het comfortabel wordt voor de reiziger moeten we afwachten.

Toeristen en exploitatie

En dan hebben we ook nog de toeristen die onze stad tegenwoordig massaal bezoeken. Zij zullen in de metro met hun rolkoffers hun talrijke barricades opwerpen. De hotel- en toeristenexplosie was in 2003 nog niet voorzien.

Tot slot hebben we dan nog de exploitatie door het GVB die regelmatig te wensen overlaat. Uitvallende metro's, te korte metro's, storingen en werkzaamheden.
Wanneer zulke dingen gebeuren bij de Noord/Zuidlijn zijn de gevolgen veel ingrijpender voor het totale openbaar vervoer in de stad.

Chaos

Het was heerlijk om te zien hoe gladjes de nieuwe metro vol bobo's en perspipo's zich gladjes op volle snelheid door de tunnels en langs de stations bewoog. Jaaaa, hij dóet het!!! 
Maar nu de praktijk. Met een echte dienstregeling, met storingen, kinderziektes, tegenstribbelende veiligheidssystemen, zoekende reizigers die niet instappen binnen de geplande tijd... Dat wordt nog even spannend.
Toch zal ik u zeggen: ik heb er zin in! Want soms is chaos ook wel heerlijk.


twee reacties op "Het wordt nog spannend met die NoordZuidlijn"

JohnN
-1-  JohnN:
The proof of the pudding is in the eating.
De mens is niet helderziende, 15 jaar is een lange tijd, kijk maar eens wat je in je eigen leven allemaal misschien toch liever anders had gedaan. Kunnen we van politiek aangestuurde plannenmakers dan nog meer verwachten dan het individu in zijn armzalig leven al nauwelijks lukt?
Daarom blijf ik bij mijn conclusie in de voorgaande discussie: ik bewaar mijn oordeel tot na opgedane ervaring
Arnoud
-2-  Arnoud:
@JohnN: Natuurlijk bewaren we onze conclusie tot na de opgedane ervaring. Maar het is natuurlijk altijd leuk om later te zien wat er eventueel is uitgekomen van onze 'voorspellingen'. ;-)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.