Home > > Emotioneel erfgoed is ook erfgoed

Emotioneel erfgoed is ook erfgoed

Kempering

Maar liefst vier partijen zijn momenteel gezamenlijk in hevige strijd verwikkeld met de gemeente Amsterdam om het behoud van de voormalige parkeergarage bij de flat Kempering, een leegstaand bouwsel in de Bijlmer dat nog het meest lijkt op een gigantische betonnen replica van een natte tosti. Het samenwerkende consortium presenteerde de plannen voor het behoud van het bouwsel onlangs onder de naam 'Garage 4 All'. Plannen met betrekking tot de komst van appartementen, kantoren, een museum en een enorme daktuin. Maar waarom in hemelsnaam?

Bewonderaars van de Bijlmermeer zijn doorgaans slechts met een vergrootglas te vinden, behalve voor u dan, want ik zal het meteen maar even bekennen: ik ben er één. Verwacht van mij echter geen waardenvrij oordeel, want mijn liefde heeft niets met objectiviteit te maken.

De Bijlmer maakte en maakt deel uit van mijn leven. Ik woonde er en werkte er. Ik liep er mijn eerste blauwtje en mijn laatste krantenwijk. Ik beminde er, trouwde er en verloor er uiteindelijk mijn onschuld, mijn liefde en mijn kind. Maar ik hield er ook zaken aan over, namelijk een jarenlange schuld, een onverwerkt trauma en een diepgewortelde argwaan jegens rijschoolhouders.

Maar ik hou van de Bijlmer, omdat het me gemaakt heeft wie ik ben, omdat ik er zowel diepe dalen als torenhoge toppen heb meegemaakt. Ik zou kunnen zeggen dat de wortels van mijn emoties voor eeuwig verstrengeld zijn met de heipalen die de Bijlmermeer nog steeds boven het maaiveld tillen, maar ik ben nu eenmaal niet zo poëtisch van aard, dus dat laat ik maar achterwege.

Planologische mislukking
Toch zijn het niet louter weemoed en melancholie die mij enthousiast maken voor 'Garage 4 All'. Jeannette Seret, één van de initiatiefnemers binnen het consortium, spreek over de garage als een 'bijzonder erfgoed' en daar ben ik het mee eens. De Amsterdamse Bijlmermeer mag dan door velen worden gezien als de grootste planologische mislukking van de afgelopen zestig jaar, de overblijfselen ervan staan wel symbool voor een tijdgeest waarin het scheiden van wonen, werken, verkeer en recreatie als ideaal werd beschouwd. Dat het anders uitpakte was niet alleen een stedenbouwkundige misser, maar ook het gevolg van onvoorziene maatschappelijke ontwikkelingen waarin de Bijlmer als 'oplossing' voor een gecompliceerde, nieuwe vorm van woningproblematiek door de stad werd opgeofferd.

De strijd om Kempering is overigens niet van gisteren. Al jaren proberen diverse partijen de sloop tegen te gaan, om steevast vast te lopen in de stroperige ambtelijke molen van een onwillig Stadsdeel Zuid-Oost. Onder hen zijn ook behoorlijk wat bewoners, waarvan sommigen er al vanaf de oplevering wonen en die hun leefomgeving stukje bij beetje ten prooi zien vallen aan een stuk stadsvernieuwing waarvan het nut in sommige gevallen gerust in twijfel kan worden getrokken.

Cultureel erfgoed
Over de termen 'mooi' of 'karakteristiek' valt natuurlijk te twisten. Maar maakt dat het project alleen daarom minder cultureel erfgoed dan bijvoorbeeld De Hallen, De Gashouder of de gerestaureerde arbeiderswoningen aan het Spijtellaantje? Of moet ook de Bijlmer per se eerst door de hipstergeneratie worden geannexeerd?

Voor de toekomstige uitbaters heb ik echter nog wel een verzoekje: dat ene parkeerplekje bovenin, waar je zo fijn je auto kunt neerzetten, zonder dat iemand je ziet en waar je niet wordt gestoord. Zou u dat onaangeroerd willen laten? Van sommige herinneringen moet je gewoon écht afblijven...

(foto: Google Maps)


vier reacties op "Emotioneel erfgoed is ook erfgoed"

Arnoud
-1-  Arnoud:
Doe een voorstel om dat plekje op de werelderfgoedlijst te zetten! ;-)
JohnN
-2-  JohnN:
Is dit nu een artikel van Yvette Smith of van Frans Boogaard? Ik vermoed het laatste, maar de link leidt naar Yvette Smith...
Arnoud
-3-  Arnoud:
John, dat is een foutje. Het artikel is van Frans Bogaard. Ik zal het zsm herstellen.
Suffie
-4-  Suffie:
Arnoud, volgens mij vereist een werelderfgoedlijst dat het bouwsel in zijn oorspronkelijke staat behouden moet blijven.

Dat kon hier wel eens lastig worden....

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.