Home > > Politieke column: Denk na!

Politieke column: Denk na!

DENK is de grootste partij van Nieuw-West geworden bij de landelijke verkiezingen van 15 maart. Dat was best even schrikken voor de zittende partijen, met name voor de PvdA die hier kelderde van 40 naar 7 procent van de stemmen. De kiezer heeft altijd gelijk, maar toch heb ik een waarschuwing aan het adres van DENK.

Denk

Allereerst zijn natuurlijk felicitaties op zijn plaats. Het is een prestatie om als nieuwe partij op eigen kracht zetels te veroveren in de Tweede Kamer. Ik begrijp hoe dat voelt, want het lukte mijn eigen partij D66 midden jaren zestig. Nieuwkomers kunnen de politiek opschudden met een afwijkend geluid dat nog te weinig wordt gehoord.

Gehoord hebben we DENK genoeg. Op PVV-achtige wijze hebben ze hun standpunten van de daken geschreeuwd. De vraag is nu of die woorden worden omgezet in daden. In de praktijk valt dat namelijk nogal tegen. Hoewel verbinding regelmatig is gepredikt, hebben Tunahan Kuzu en zijn mannen vooral bijgedragen aan de polarisatie in Nederland, met name onder de Turkse gemeenschap.

Homo’s wegpesten

Daags na de verkiezingen sprak ik een bezorgde Amsterdammer. Als autochtone homoseksueel in Nieuw-West maakt hij zich zorgen over DENK. Hij schrok van de gewelddadige Erdogan-demonstratie op Plein ’40-’45 en is bang dat dit stadsdeel na de raadsverkiezingen verandert in Klein Turkije. Hij vreest dat homo’s en autochtone Nederlanders straks massaal worden weggepest uit Nieuw-West, terwijl een stadsdeelbestuurder van DENK wijselijk wegkijkt.

Ik begrijp zijn zorg. Natuurlijk heb ik uitgelegd dat we pas volgend jaar een stadsbestuur kiezen en dat in coalitieland Nederland nooit één enkele partij de dienst uitmaakt. Tegelijk maak ook ik me zorgen over de groeiende polarisatie in de politiek. DENK is een logische reactie op de xenofobie van de PVV. Met deze ronkende tegenpolen gaan we echter niet tot een oplossing komen.

Moslimhaat

DENK zet zich niet alleen af tegen Wilders, maar tegen alle partijen. Zo stuitte ik tijdens de verkiezingsstrijd op een Facebook-bericht waarin de partij zijn drie grootste concurrenten (PvdA, D66 en GroenLinks) belastert. Zo wordt de eigen achterban wijsgemaakt dat deze drie progressieve partijen niks doen tegen racisme, moslimhaat en de beveiliging van moskeeën in tijden van terrorisme. Dat zijn leugens. Jammer dat ook op deze wijze wordt gepolariseerd.

Daarom heb ik een verzoek aan Tunahan Kuzu, Selçuk Öztürk en Farid Azarkan, de voormannen van DENK. Jullie hebben nu eindelijk op eigen kracht drie zetels verworven in het parlement. Maak daar zorgvuldig gebruik van. Werk samen, in plaats van iedereen te demoniseren. Wees trouw aan de Nederlandse grondwet, niet aan de Turkse president Erdogan. En respecteer de media, want net als andere partijen hebben ook jullie de plicht om je daden te verantwoorden. Alleen op die manier kunnen we samenwerken aan een beter Nederland en een beter Amsterdam.

Jeroen Mirck is D66-fractielid in Nieuw-West en schrijft columnsover zijn ervaringen in de lokale politiek van Amsterdam.


elf reacties op "Politieke column: Denk na!"

Arnoud
-1-  Arnoud:
Nou, een voorziende blik dus van ons huidige stadsbestuur: bij de volgende verkiezingen kun alleen nog maar 'adviescommissies' worden gekozen en de centrale gemeenteraad. De adviescommissies hebben natuurlijk straks geen bal te vertellen en in de gemeenteraadsverkiezingen verdunnen de stemmen voor Denk in het grotere geheel. Niettemin zullen ze wel een zetel halen, maar ik verwacht niet dat ze een vuist kunnen maken in de gemeenteraad.
De autotochtone homo is dus een beetje paniekerig, al kan ik me zijn zorg wel voorstellen. Nieuw-West is overigens eerder klein Casablanca dan klein Turkije.
Ik denk eerlijk gezegd ook niet de Denk een erg lang leven beschoren is (hooguit in de marge), want daarvoor zijn de ego's in die partij te groot. Je krijgt dan al gauw een LPF-effect.
Waush
-2-  Waush:
''Zo wordt de eigen achterban wijsgemaakt dat deze drie progressieve partijen niks doen tegen racisme, moslimhaat en de beveiliging van moskeeën in tijden van terrorisme.'' Waarom de argumenten dat DENK het verkeerd heeft er niet bij vermelden?? Vul voor de grap de moslimstemwijzer (die trouwens niet gebaseerd is op standpunten van partijen maar stemgedrag in afgelopen 4jaar)...maar dan als PVV'r. Guess what? Pvda komt voor 80% overeen met pvv qua stemgedrag. Noem mij 1 concreet iets wat jullie hebben gedaan tegen etnisch profileren, tegen haatzaaierij door media, tegen racisme in het algemeen. Komen jullie ook op voor vrijheid van meningsuiting als moslims daar gebruik van willen maken (bijv...rector Islamitische Universiteit Rotterdam, imams...enz) of is het dan gelijk alles doen om hen die vrijheid (van meningsuiting) te ontnemen omdat hun mening je niet zint??? enneh...nemen jullie het woord "integratie" ook in je mond als het gaat om blank PVV-tuig in duindorp?.....kijk eerst ff in de spiegel voor je gaat lopen janken over DENK.
Jeroen Mirck
@Waush: Die argumenten staan erbij: klik maar op de link in de tekst.
Bram
-4-  Bram:
@Waush: Ik heb in de spiegel gekeken en kwam tot een bijzondere conclusie, er word een heleboel ondernomen tegen de door u genoemde praktijken. Dus wat is het probleem?
Waush
-5-  Waush:
Waarom is mijn eerdere reactie opeens verwijderd??
Suffie
-6-  Suffie:
Waush, dat verschijnsel heet 'hashtag anti-spam'. Kwestie van kijken of je reactie geaccepteerd en is en eventueel opnieuw op 'plaats reactie' drukken. Is een softwarematig probleem, maar heeft niets met de inhoud van je reactie te maken.
Waush
-7-  Waush:
@Bram. Een heleboel ondernomen ? Ok, maar kun je ook concreet zijn? Noem eens dingen die men heeft ondernomen. Men blijft hangen in nietszeggende algemeenheden, zonder oprechte (?) resultaatgerichte acties. "dus wat is het probleem??" Je weet nog steeds niet wat het probleem is? Er is helemaal geen probleem? Denk is het gevolg van dit wegkijkgedrag, vandaar mijn opmerking om eens in de spiegel te kijken. Ik vroeg om 1 concreet iets waaruit blijkt dat men wel degelijk iets heeft bereikt als het gaat om de strijd tegen racisme, moslimhaat...enz. Slechts 1 concrete maatregel. Als antwoord krijg ik alleen maar gedownplay en gebagatelliseer. Tsja, als de linksprogressieve partijen al zo denken...
Arnoud
-8-  Arnoud:
@Waush: De bestrijding van racisme is voornamelijk een kwestie van bewustmaking en individuele beïnvloeding. Dat maakt het ook zo ingewikkeld. Het begint thuis en bij het onderwijs. Voor de verbetering van het onderwijs zijn er (in zijn tijd als wethouder) initiatieven geweest van Asscher.
Er zijn en waren overheidscampagnes voor de bewustwording. De gemeente Amsterdam werkt aan een geleidelijke transitie van Zwarte Piet naar neutrale Piet. Er zijn wetten gekomen die racisme en discriminatie duidelijker aanpakken. Er zijn meldpunten.
Individueel kun je op straat en in de supermarkt weinig anders doen dan mensen aanspreken die zich racistisch uiten. Maar racisme en discriminatie zit toch min of meer in de genen en dus moet je mensen bewust maken van hun eigen verkeerde gedrag.
Wat verwacht je eigenlijk zelf voor initiatieven van politieke partijen voor de bestrijding van racisme? En wat heeft Denk voor concrete maatregelen in gedachten volgens jou?
Bram
-9-  Bram:
Het probleem is dat er groepen eenlingen of hoe je het maar noemen wil, zichzelf lopen te discrimineren misschien dat Denk daar een oplossing voor weet. Volgens mij kan geen enkele partij daar wat aan doen, welke groep medelanders je ook aanspreekt op hun gedrag ze staan gelijk klaar met hun racismekaart.(wie discrimineert wie) In hun ogen moeten wij ons aanpassen en zij niet, we moeten zelfs blij zijn dat ze er zijn. Ga daar maar tegen in zonder de genoemde kaart te krijgen. Maar ik ben blij met onze multiculturele samenleving, en vind het jammer dat de goede onder de kwade moeten lijden, het zij zo. Het enige wat dit probleem oplost is dat een ieder die zich hier om wat voor reden niet thuis voelt vertrekt, maar dan moeten ze de gans met de gouden eieren achterlaten en dat willen ze niet.
Jeroen Mirck
-10-  Jeroen Mirck:
Waush vroeg: "Noem mij één concreet iets wat jullie (lees: andere partijen dan DENK) hebben gedaan tegen etnisch profileren, tegen haatzaaierij door media, tegen racisme in het algemeen." En of we opkomen voor de vrijheid van meningsuiting van moslims.

Hier een paar voorbeelden:

* Etnisch profileren: daar waren D66, GroenLinks en PvdA al tegenstander van nog voordat DENK überhaupt bestond, dus is het feitelijk onwaar dat DENK dit thema zou hebben geagendeerd, wat ze zelf graag suggereren.

* Racisme: de Nederlandse regering heeft een voortrekkersrol gespeeld bij het bestrijden van de apartheid in Zuid-Afrika. Nelson Mandela heeft ons land hier hoogstpersoonlijk voor bedankt in een beroemd bezoek aan Nederland, waarbij hij op het Leidseplein een gigantische mensenmassa toesprak. Het thema racisme is sindsdien nog vaak geagendeerd door linkse partijen. Sterker nog: op dit punt verschilt DENK in principe niet van mening met hen.

* Concreet voorbeeld van racismebestrijding: een pilot met anoniem solliciteren bij de gemeente Den Haag, die het kabinet ook bredere navolging wil geven.

* Vrijheid van meningsuiting voor moslims: dat is in Nederland bij wet geregeld (door al die andere partijen waar DENK altijd zo boos op is), zolang je je maar aan andere wetsartikelen houdt.

Tot slot is 'haatzaaierij door media' het gebruikelijke Calimero-gedrage van DENK, want er wordt vooral mee bedoeld dat Ozturk boos is dat NRC heeft geschreven over zijn dubieuze handelen als raadslid in Roermond. Dat heet persvrijheid. Mocht DENK het niet eens zijn met die berichtgeving, dan hebben de zittende politieke partijen decennia geleden speciaal voor dit soort bezwaren de Raad voor de Journalistiek ingesteld, waar je klachten in kunt dienen tegen onzorgvuldige journalistiek. Het instellen van een dergelijk klachtenorgaan is veel opener en transparanter dan media boycotten, zoals DENK dat zelf zo graag doet.
JohnN
-11-  JohnN:
En zo zit het.
Een waardig antwoord aan DENK.
Nep nieuws vindt helaas tegenwoordig overal navolging.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.