Home > > Wie wint de gemeenteraadsverkiezingen in 2018?

Wie wint de gemeenteraadsverkiezingen in 2018?

Grafiek verkiezingen

De Tweede Kamerverkiezingen zijn achter de rug. GroenLinks kreeg de meeste stemmen in Amsterdam met 19 procent van de stemmen, gevolgd door D66 met 18 procent. VVD is met 15 procent de derde partij in Amsterdam. De PvdA leed met 8 procent van de stemmen een zware nederlaag. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen haalde GroenLinks in Amsterdam nog slechts 5 procent van de stemmen.

Interessant is om de resultaten van de Tweede Kamerverkiezingen te vergelijken met de resultaten van de Gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Dan zijn Groen Links en VVD de winnaars van de verkiezingen in Amsterdam. Zij wonnen veel zieltjes. PvdA en D66 zijn de grote verliezers. Interessant is nieuwkomer Denk die op basis van de stemmen 4 zetels zou krijgen in de Amsterdamse gemeenteraad. Met uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen maken Groen Links, D66 en de VVD alle drie een goede kans om de grootste in Amsterdam te worden in 2018.

 

Zetels 2014

Zetels 2018

Groen Links

6

10

D66

14

9-10

VVD

6

8-10

PvdA

10

4

Denk

0

4

SP

6

3

PvdD

1

3

CDA

1

1

Ouderen

1

1

Onzekerheden zijn er nog genoeg komend jaar. Zet de explosieve groei van Denk door? Onzeker is wat straks de PVV-stemmers in Amsterdam gaan stemmen; gaan ze wel stemmen en op welke partij? Wat doen teleurgestelde D66-kiezers in Amsterdam? Zet de daling door? Wat gaan de Amsterdamse expats stemmen? Tenslotte, is de vraag of Groen Links de Jesse Klaver-bonus weet vast te houden mocht Groen Links onverhoopt niet meedoen met een nieuwe coalitie (of juist wel samen met de VVD meedoet).

Duidelijk is dat de huidige coalitie van D66, VVD en SP de meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad kwijtraakt. Een combinatie van Groen Links en D66 met steun van SP of PvdA is na de Gemeenteraadsverkiezingen in 2018 denkbaar. Maar, ook een krachtige combinatie van VVD, D66 en Groen Links is mogelijk.

Het wordt een spannend jaar voor de Amsterdamse politiek waarbij partijen echt kleur moet bekennen. Wie wordt straks de echte, grote winnaar in Amsterdam: Groen Links, D66 of toch de VVD?


achttien reacties op "Wie wint de gemeenteraadsverkiezingen in 2018?"

Bram
-1-  Bram:
Ja als geboren en getogen Amsterdammer ga ik stemmen want, ik ben trots op mijn stad en het land waarin ik woon. Alleen moet ik er nog eens goed over nadenken op wie, en daarna hopen dat de partij/en win/nen die het beste met de stad en zijn bewoners voor hebben. En ook daadwerkelijk de div. groepen raadplegen, en de resultaten meenemen in hun beslissingen. Maar zoals wij hen democratisch kiezen vergeten zij, als zij eenmaal in het pluche zitten voor en door wie zij daar zitten.
Jeroen Mirck
Natuurlijk zijn de Amsterdamse uitslagen van de Kamerverkiezingen een interessante indicator, maar laten we ons er niet blind op staren. In de eerste plaats is er nog een jaar te gaan. Daarin kan veel gebeuren. Misschien maakt een nieuwe kabinet er wel een potje van. Misschien verklooit een succesvolle lijsttrekker de formatie. Misschien komt er een pijnlijke onthulling en treedt iemand af. Misschien gaat de PVV wel meedoen in Amsterdam. Misschien valt DENK door ruzies uiteen. Misschien gaan PvdA en GroenLinks fuseren. Nog los van het feit dat bij raadsverkiezingen ook lokale thema's een grote rol kunnen spelen. Wordt vervolgd.
Stefan
-3-  Stefan:
Hopen op een krachtige combinatie van VVD, D66 en Groen Links. Waarom? Amsterdam moet duurzamer, groener en milieuvriendelijker waarbij het kapitaal de aanjager vormt. Dus vernieuwing
Erfpachter
-4-  Erfpachter:
Erfpacht zal opnieuw een grote rol spelen bij de verkiezingen. Vorige keer won D66 veel zetels met de belofte dat ze voor een goede oplossing zouden zorgen. Die oplossing is er niet gekomen, sterker nog de meeste erfpachters moeten volgens de nieuwe plannen veel meer betalen dan in het huidige systeem. Ook erfpachters die in 2005 afkochten voor de volledige grondwaarde moeten opnieuw betalen! Wonen in Amsterdam wordt daardoor onbetaalbaar. Kiezers zijn erg teleurgesteld in D66 en VVD (toch altijd de partij van de huiseigenaar). Hierdoor zal de uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 heel anders uitpakken dan de Tweede Kamerverkiezingen 2017.
Eric Plankeel
-5-  Eric Plankeel:
Hoewel ik benieuwd ben naar de uitslag vind ik opkomst nog veel belangrijker. Bij GR2014 lag de opkomst in sommige stadsdelen (Noord, Nieuw West, Zuidoost) rond de 40%. Bij zulke lage percentages is een bestuur niet meer representatief.
Pascal
-6-  Pascal:
Als de VVD staat voor de economie en Groenlinks voor milieu, welke partij staat dan voor sociale samenhang? Daarmee zou de duurzame driehoek van ecpnmische groei, verbetering van het milieu en grotere sociale samenhang voltooid zijn.
Milena Tsareva
-7-  Milena Tsareva:
Ik hoop dat Jeroen Mirck voorspellende gaven bezit: de formatie mislukt / Rutte III valt of er treedt een kabinetslid af, Amsterdam krijgt een rechtser bestuur, de gevaarlijkste en meest radicale partij van dit moment valt door ruzies uiteen en door fusie van PvdA en GroenLinks is er straks een linkse partij minder. Geweldig!
Jeroen Mirck
Haha, politiek laat zich lastig voorspellen, maar ik ben er van overtuigd dat er altijd wel iets van die voorspellingen moet uitkomen. Ruzies en aftredende politici zullen er altijd zijn. En twee achtereenvolgende kabinetten met dezelfde premier die de rit uitzitten zijn behoorlijk zeldzaam. Het lukte Lubbers. Maar dat waren andere tijden met grotere machtsblokken.
JohnN
-9-  JohnN:
@Jeroen: Inderdaad machtsblokkengedrag. Maar (landelijk) lijkt het wel alsof de illusie van een voorbije situatie nog steeds in de hoofden van de kopstukken van VVD en CDA doorleeft... Vooral de houding van Rutte vind ik ronduit arrogant (wat heeft hij nou helemaal als achterban?). De grootste partij, ja maar niet meer dan een wijsvingertje binnen een vertegenwoordigersbestand van kleinduimpjes. Ik mag hopen dat de toestand in Amsterdam straks geen afspiegeling wordt van wat er nu in Den Haag dreigt te gebeuren onder de VVD informateur Schippers. We hebben in Nederland (en Amsterdam) de buik vol van doorgeschoten top>down besturen en het marktwerking geloof. Zal dat straks zichtbaar zijn/worden? Ik ben er niet gerust op.
Henny van Beek
-10-  Henny van Beek:
Opmerkelijk dat het Forum voor Democratie helemaal niet voorkomt in de peiling. Foutje??
Ab Marse
-11-  Ab Marse:
wil je echte vernieuwing dan stem je natuurlijk op het forum van democractie/ maar in een stad met linkse wortels is vernieuwing ver te zoeken.
Als echte Amsterdammer ben ik klaar met linkse slappe ambtenaren en hun wanbeleid.
wie nog een beetje lef in zijn body heeft gaat voor vernieuwing .
Maar in het huidige Amsterdam zijn dat er maar weinig.
Suffie
-12-  Suffie:
De terugkeer van de VOC en de vrouw terug aan het aanrecht. Inderdaad heel vernieuwend...
Arnoud
-13-  Arnoud:
@Ab Marse: Dat 'links bashen' is nooit zo'n sterke argumentatie. Accepteer gewoon dat er mensen zijn in dit land die er anders over denken. En als je het niet met ze eens bent: kom met argumenten. Dan word je meestal ook meteen serieuzer genomen.
Arnoud
-14-  Arnoud:
Nog even ter aanvulling voor Ab Marse (ja, ik zoek die dingen wél op): citaat uit onderzoek op http://cindycastricum.nl (2012):
"De mythe dat de ambtenarij een links bolwerk is, kan worden ontkracht. In tegenstelling tot twee jaar geleden, toen de PvdA onder het ambtelijk apparaat de grootste aanhang had, is D66 met 19 procent de populairste partij onder ambtenaren. De VVD van Mark Rutte eindigt op de tweede plek met 15 procent, op de voet gevolgd door de PvdA en de SP (beide 14 procent). GroenLinks kan maar op 6 procent van de ambtelijke stemmers rekenen en het CDA komt niet verder dan 5 procent. De PVV van Geert Wilders is onder ambtenaren nauwelijks geliefd. Slechts 2 procent geeft aan op de PVV te stemmen."

Weliswaar een aantal jaren geleden, maar mijn inschatting is dat het sindsdien alleen maar verder teruggelopen is wat betreft de linksheid van ambtenaren.
Suffie
-15-  Suffie:
Overigens zijn het doorgaans niet de ambtenaren die het beleid bepalen, maar de politiek.

Onbeduidend detail, uiteraard....
JohnN
-16-  JohnN:
Mijn inzicht is: hoe harder men roept, hoe minder men zich inlaat met de feiten.
In een stad/land met zoveel meningen is het van groot belang dat de dialoog hoog gehouden wordt. Dus minstens zoveel luisteren als spreken. Maar liefst meer luisteren, want er zijn veel minderheden en jij bent er maar een van. Soms lukt het dan iets te bereiken wat voor een meerderheid goed is en dus aanvaard wordt. Vind je dat het faliekant de verkeerde kant opgaat dan moet je met ideeën komen die de bestaande situatie verbeteren. ''Vernieuwing'' als toverwoord is mij te leeg.
John Hazeleger
-17-  John Hazeleger:
De SGP doet mee en die dame kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Betrouwbare club, doen geen gekke dingen.
Suffie
-18-  Suffie:
@John Hazeleger: "Het bovenstaande wil niet zeggen dat we de politieke participatie van vrouwen moeten bevorderen. De partij heeft immers haar standpunt (beginselprogramma artikel 10) gehandhaafd dat er op grond van de Bijbel naast gelijkwaardigheid (God schiep Eva als spiegelbeeld van Adam) een onderscheiden roeping en verantwoordelijkheid is ten aanzien van het regeerambt voor mannen en vrouwen"

Betrouwbare club? Geen gekke dingen?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.