Home > > Bevallen bij de buren blijkt probleem

Bevallen bij de buren blijkt probleem

Baby in Amstelland Ziekenhuis - Foto: Arnoud Hugo

Door de heilige marktwerking in de zorg is er in onze regio een tekort aan plekken waar zwangere ouders hun baby op de wereld kunnen zetten. Het komt zelfs voor dat persweeënde Amsterdamse moeders in allerijl naar een vrije Rotterdamse verloskamer moeten worden vervoerd. Voor veel Amsterdamse ouders is dit uiteraard een extra pijnlijke bevalling, dit mag je ze niet aandoen. Dat wordt een levenslang trauma: zij willen dat in het paspoort van het kind Amsterdam als geboorteplaats komt te staan. En daar draait het dus allemaal om: Amsterdam in het paspoort.

Omdat ook het Amstelveense Amstelland Ziekenhuis een deel van de overloop moet opvangen, heeft men daar voorgesteld om een deel van de verloskamers tot Amsterdams grondgebied te verklaren. Probleem opgelost. Kennelijk wilde men voorkomen dat Amsterdam de toevlucht zou nemen tot draconischer maatregelen, zoals het gelijk maar annexeren van heel Amstelveen. Het verleden heeft aangetoond dat Amsterdam absoluut niet terugdeinst voor landjepik.

Als geboren en getogen Amsterdammer die nu in Amstelveen woont, begrijp ik niet waar men zich zo druk om maakt. Buiten de stadsgrenzen is het Amsterdammer zijn helemaal niet zo’n aanbeveling namelijk. Door zo’n flauwe grondgebied-truuk toe te passen als in het Amstelland Ziekenhuis, wordt de nieuwe baby eerder een bastaard-Amsterdammer, een nep-Amsterdammer, namaak.

En hoe moet dat met de Amstelveense moeder die ineens op de 'Amsterdamse' verloskamer belandt? Is haar kind dan voortaan Amsterdams in plaats van Amstelveens? Ik sluit niet uit dat ik de constructie niet goed begrijp, waaruit maar blijkt dat het een verwarrende onzin-uitvinding is. Als zoiets belangrijk voor je is, beval dan (indien medisch mogelijk) gewoon thuis. Of in het dorpje Nederland, dan ben je overal van af.

En zoals het gaat met dit soort wilde ideeën, pas nadat elke columnist zich op het onderwerp heeft uitgeleefd, komt aan het licht dat het juridisch helemaal niet kan!

Fijn. Bedankt. Al die moeite voor niks!


vier reacties op "Bevallen bij de buren blijkt probleem"

Bram
-1-  Bram:
Toen Amsterdam met het plan van de deelraden kwam, toen wisten ze al we gaan de deelraden ook weer afschaffen. Met als reden dat het te duur zou zijn al die deelraden, en nu zijn ze weg en zijn er wijkcommissies. Dus hoelang zal het nog duren dat er iemand bedenkt, eigenlijk best wel duur al die burgermeesters en wethouders vlakbij Amsterdam. En zo is Groot Amsterdam dichterbij dan we denken, waar Diemen, Duivendrecht, Ouderkerk a/d Amstel en Amstelveen deel van uitmaken. Dit voorspelde in de jaren 70 een aantal opzichters van de afd. S.R. wat de deelraden betreft hebben zij alvast gelijk. Of ze ook gelijk krijgen wat landje pik betreft, ik denk het wel want in de Zaanstreek is het zelfde gebeurd. En zo is het probleem voor de Amsterdamse ouder opgelost, en de gedwongen toekomstige ouders van Amsterdam, ja die krijgen dan een Amsterdams kindje.
Ximaar
-2-  Ximaar:
Tot grote ergernis van de Egmonders, die tegenwoordig hun kinderen in de gemeente Bergen moeten inschrijven, gaat het niet om de geboorteplaats maar de geboortegemeente. Bevallen in het dorpje Nederland zal uitdraaien op Steenwijkerland in enig ID-document. Totdat Steenwijkerland fuseert met Zwolle en het Groot-IJsseland gaat worden.
Arnoud
-3-  Arnoud:
@Ximaar: jij moet dit soort dingen toch altijd weer héél precies uitzoeken! ;-)
Ximaar
-4-  Ximaar:
@Arnoud: Ik ben niet zo van de alternatieve feiten. ;-) Daarbij had ik er toevallig zelf over geschreven en dus een beetje over nagedacht.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.