Home > > De stad: meestal ben ik er gelukkig

De stad: meestal ben ik er gelukkig

Ronald M. Offerman

Ik ben blij dat ik een Amsterdammer ben. Niet dat ik daaraan nou een speciale status wil ontlenen. Het is meer het feit dat ik al zoveel jaar in Amsterdam leef en woon en dat er zoveel leuke dingen te beleven zijn. Onder mijn vele Facebookvrienden zijn er veel mensen die Amsterdam een vreselijke kutstad vinden. Een stad die zo snel mogelijk platgebrand zou moeten worden. Of iets dergelijks.

Ik begrijp wel dat mensen zo denken. Natuurlijk zijn dat allemaal mensen die niet in Amsterdam wonen. Ik denk wel eens waarom ontvriend ik die mensen niet? Want hoewel ik het wel begrijp dat er sommige mensen zo denken, kan ik er wel kwaad om worden.

Helemaal op mensen die van uit het onbenulligste onderwerp er dan toch een draai aan kunnen geven dat Amsterdam een rotstad is. Ik ontvriend die mensen niet, omdat ik graag weet wat andere mensen denken. Amsterdammers weten zelf ook wel dat de stad vaak een kutstad is. Maar ook al denk ik soms wat doe ik hier nog. Ben ik de enige Amsterdammer nog in de stad? Laat ik verhuizen naar het platteland! Meestal ben ik hier toch gelukkig. 

Van de week heb ik een mooie tentoonstelling gezien bij Arti ( waar ook nog gewoon een mooie Breitner aan de muur hangt) Ik ben naar de opera geweest in de prachtige Stopera (Mozart).  Ik was naar Theater Bellevue naar de erg mooie voorstelling 'De Nazi en de kapper' met René van 't Hof en René Groothof. Ik heb iets gedronken bij mijn stamcafé Eijlders en gelijk even naar de dichters geluisterd en zelf iets voorgedragen. Ik ben ook nog in het mooie gebouw van de OBA aan de Oosterdokskade geweest. Waar ik op film het gedicht 'Jij bent de mooiste' heb voorgedragen voor mijn collega Rob Zwetsloot. Dus een drukke week met allerlei mooie dingen die er in mijn stad te beleven zijn. 

Bovendien allemaal op loopafstand van mijn huis. Al moet ik zeggen dat sommige dingen best een eind lopen zijn. Lopen en kijken naar al het mooie van Amsterdam en al de mensen die er wonen is natuurlijk een belevenis op zich. Dus laat al die mensen op Facebook e.d. maar kankeren op de stad. Ik ben zo gek op de stad dat ik dat wel kan hebben. 
Voorlopig ga ik hier nog niet weg. 

Hier het filmpje: 


twee reacties op "De stad: meestal ben ik er gelukkig"

wk
-1-  wk:
yeah man, it's great fun
HS
-2-  HS:
Amsterdam is de stad waar ik jarenlang gelukkig ben geweest. Ik genoot van de drukte, ik genoot ervan dat er zoveel te doen en te zien was. Maar vooral genoot ik van de echte Amsterdamse achtergrond. Langzamerhand is de stad overgenomen door buitenstaanders die nooit zullen begrijpen wat Amsterdam is. Ze hebben geen idee van de identiteit van de stad. Ik ben niet tegen veranderingen, maar wat ik in de afgelopen jaren gezien heb, heeft bij mij een enorme afkeer van "Amsterdam" veroorzaakt. Het asociale gedrag van mijn nieuwe buren, de lawaaierige feesten tot diep in de nacht, de rotzooi op straat. Ik heb geen idee meer wie er hier bij mij in het trappenhuis woont. Ik weet dat ik verbitterd klink, maar Amsterdam heeft voor mij afgedaan. Ik heb altijd zoveel van die stad gehouden, maar dat is voorbij, Amsterdam is Amsterdam niet meer. Het is een stad geworden zoals tientallen anderen, het heeft geen eigen identiteit meer.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.