Home > > Bouwlawaai: mag het een decibelletje minder?

Bouwlawaai: mag het een decibelletje minder?

Stationsplein

Zonder maatregelen is lawaai binnen twintig jaar het milieuprobleem met de grootste gevolgen voor de volksgezondheid. Dat stelden deskundigen in het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu: “De verstedelijking, toenemende verkeersdrukte en technologische vooruitgang produceren steeds meer lawaai. De helft van alle Nederlanders heeft nu al last van herrie, blijkt uit cijfers van het CBS”. Geluid is het nieuwe asbest.

Bouwlawaai

Bouwlawaai staat in de top 5 van overlastveroorzakers. Amsterdammers die langs een tramlijn wonen worden horendol van de nachtelijke werkzaamheden van het GVB voor hun deur. De aannemer op het Stationsplein komt al om 5 uur met vrachtwagens bouwmateriaal voorrijden. Zo’n vrachtwagen die achteruit rijdt produceert 72 Db geluid. Dat is ver boven elk norm. Omwonenden bij de ondertunneling van de A9 zijn het na maanden overlast beu…

Kan het ook anders? Absoluut. Aannemer Strukton werkt op het Stationsplein geruisloos aan een nieuwe fietskelder. Aannemer BAM Infra heeft zonder overlast de Leidsebrug gerenoveerd. Bewoners konden op de website van de bouwer zien hoeveel lawaai er werd gemaakt, of het nog binnen de normen zat, en hoe lang de werkzaamheden zouden gaan duren. Met goed omgevingsmanagement neem je veel onzekerheid en veel irritatie weg. Het is een kwestie van willen.

Veel bouwen

Amsterdam gaat heel veel bouwen. Vanaf 2016 tot 2040 worden er 150.000 woningen bijgebouwd. Dat gebeurt vooral binnenstedelijk. Daarnaast zijn er grote bouw- en renovatieprojecten gepland zoals de Zuidas, het Amstel Station, de renovatie van de Amstelveenlijn en De Entree (Stationsgebied CS). Als er niks gebeurt, dan neemt de overlast van bouwlawaai alleen maar toe. De gemeente steekt nu veel geld in gevelsanering. De vraag is of dat belastinggeld niet beter kan worden besteed aan het voorkomen van lawaai zoals bij bouwwerkzaamheden.

Bouwbesluit

De gemeente kan het beperken van bouwlawaai prima regelen bij de vergunningenverlening en zogenoemde BLVC-plannen die voor grote projecten gemaakt moeten worden (voor de bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie). Hierin kan de gemeente opleggen dat aannemers moeten voldoen aan wettelijke normen voor bouwgeluid. Dan is het een kwestie van monitoring en handhaving. Sinds april 2012 is namelijk een bouwbesluit van kracht waarin regels zijn opgenomen voor het geluid van (ver)bouwen van bouwwerken en sloopwerkzaamheden. Er zijn namelijk meer dan genoeg maatregelen in de bouw om of stiller te werken of geluid te dempen. Bouwlawaai is echt onnodig.


drie reacties op "Bouwlawaai: mag het een decibelletje minder?"

Ronald M.Offerman
Bij mij verderop zijn ze ook bezig. Die beginnen om half zeven te boren, timmeren en vooral te gillen en schreeuwen naar elkaar. Dan plotseling om zeven uur is het weer doodstil, waarschijnlijk is dan de koffie klaar, om dan om een uur of halfnegen weer te beginnen. Dat is heel vaak bij verbouwprojecten en dat lijkt meer op treiteren van de buurtbewoners dan dat het op dat uur erg noodzakelijk is.
JohnN
-2-  JohnN:
Geen plek in Nederland waar je hierover kan meepraten als in Almere. ''De snelst groeiende stad van Nederland'' riep burgemeester Jorritsma (van de bouwdynastie). Ik vluchtte er na vijftien jaar bouwvakkersherrie weg. Maar geluidsoverlast is relatief. Ook in een dorp kan een geluid wat in de stadsherrie zou verdrinken enorm hinderlijk zijn. En mensen die 's morgens in de vroegte aan de slag gaan lijken inderdaad wel af te spreken dat de rest dan ook maar zijn nest uit moet.
Bram
-3-  Bram:
Herrie is niet altijd te voorkomen, wat je er ook aan doet het gaat teniet door allerlei omstandigheden. De vrachtwagen waar ik mee reed was low noise + geluidsarme laadvloer, maar zodra je met een container de wagen verlaat dan begint de herrie. Zo ook bij de Hr. Ploos van Amstel voor de deur is het niet geheel vlak, dus voor je bij het hotel binnen bent ja dat geeft geluidsoverlast. En zo is het door het hele centrum, probeer maar eens zonder herrie te lossen/laden bij de Oude Kerk. Gaat niet lukken, en zolang er feesten en partijen zijn gaat de herrie door. En waar de een het binnen gezellig heeft, ja daar hebben de buren last van mijn komst. En dat was heel vaak in de late avond of vroege ochtend, en dit bij zo,n beetje elke feestlocatie in het centrum.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.