Home > > Straatnamen als obstakel

Straatnamen als obstakel

Balk in 't Oogsteeg - Foto: Peter Eijking

Na alle ophef over de nieuwe aanduiding voor ‘allochtonen’, wordt het misschien eens tijd om de Nederlandse taal wat toegankelijker te maken voor de ‘inwoners met een migratie-achtergrond’(‘ima’).
Maurice de Hond deed een poging met een pleidooi om ei/ij te laten fuseren, maar dat idee kon op weinig bijval rekenen. Met name Youp van ’t Hek vond het een belachelijk idee, tja, en dan ben je uitgepraat. Want van zijn oordeel hangt toch min of meer alles af in Nederland.

Oude spelling

Toch ben ik zo vrij om even vol te houden dat het wel lijkt of het de ‘ima’ bewust moeilijk wordt gemaakt om zich de taal eigen te maken. Nederlands is al niet makkelijk met z'n dt's, z'n kofschip of sterke en zwakke werkwoorden. Maar dan gaan ze ook nog eens moeilijke straatnamen verzinnen of die in zogenaamd oude spelling opschrijven. Geinig, maar een extra obstakel voor de inburgering. En natuurlijk voor studenten, want daarbij schijnt het taalniveau ook de toets der kritiek niet te doorstaan.

Pesterij

In mijn wijk is er bijvoorbeeld de straatnaam 'Uitvlugt'. Elders: Den Bloeyenden Wijngaerd. Pure pesterij naar de 'ima' toe. Of straatnamen als Christiaan Snouck Hurgronjehof. De man was nota bene arabist en islamoloog. U begrijpt, zijn naam was in het Midden-Oosten meteen op ieders lippen.

Ook heerlijk voor een vlotte integratie: Ferdinand Domela Nieuwenhuis-plantsoen. Jeltje de Bosch-Kemperpad. Killiaen van Rensselaerstraat. Burgemeester Vening Meinesz-laan. Johan Coenraad Heriold Folmer van Hanxleden Houwert-straat. Titus Willem de Tourton Bruyns-straat. Aloijsius Christiaan Naarstig-straat. Dr. H. Th. s' Jacoblaan.

De verse Nederlanders van tegenwoordig die in straten met zo'n naam wonen staan voor onuitsprekelijke problemen.

Weggehoond

Helaas, taal verander je niet zo snel op de essentiële punten. Voor een vereenvoudiging van het Nederlands zou je een aantal dingen er alvast uit kunnen flikkeren: de/het, dt, ou/au, ei/ij. Dat schoont al lekker op. Andere suggesties welkom.

Over g/ch twijfel ik nog, hoewel die straatnaam ‘Uitvlugt’ bewijst dat het zou kunnen. Maar ik zie het somber in. Het zal de komende decennia nog wel worden weggehoond door Youp.

Foto: Peter Eijking

Ook gepubliceerd op blog Arnoud Hugo.


vier reacties op "Straatnamen als obstakel"

Bram
-1-  Bram:
Prachtig toch die oude straatnamen uit de tijd dat er nog geen huisnummers waren, ik denk dat er menig Amsterdammer (Nederlander) niet eens weet dat er stegen met deze bijzondere namen bestaan. Maar stel je eens voor dat de inwoners met een migratie achtergrond een drankje bestellen op een terras, mag ik van u een
Naveltje bloot of een Hansje in de kelder of een Drie maal Drie. Allemaal likeurtjes met een verhaal, net als die bijzondere steeg en straatnamen. Bijzondere likeuren uit Amsterdam: http://www.proeflokaaldeooievaar.nl/Like..
Arnoud
-2-  Arnoud:
@Bram: Aangezien nogal wat mensen met een migratie-achtergrond tevens een islamitische achtergrond hebben, zal dat jenevertje in die groep niet snel populair worden, vrees ik. ;-)
Milena Tsareva
-3-  Milena Tsareva:
@Arnoud
Ik kom de laatste jaren anders steeds meer dronken moslims tegen. Of moet ik misschien zeggen: dronken 'inwoners met een islamitische achtergrond' ('IIA')?
Toch maar niet denk ik, anders worden ze straks weer vereenzelvigd met dieren die dat geluid maken.
Arnoud
-4-  Arnoud:
@Milena: Ach ja, het zedelijk verval gaat ook aan de ima niet voorbij, blijkt dus.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.