Home > > Passenger Terminal moet blijven

Passenger Terminal moet blijven

Ronald M. Offerman

Ik ben ook niet altijd even enthousiast over al die toeristen in de stad. Maar ik merk wel dat door de grote drukte en drommen mensen die door de stad schuifelen ik steeds vaker delen van de stad vermijd. De Kalverstraat of Nieuwendijk kom ik al jaren niet meer. De Dam loop ik wel eens overheen. Het Rokin en Damrak daar loop ik alleen maar als ik echt niet anders kan. Net als de Damstraat of de Nieuwmarkt. De Haarlemmerstraat of Haarlemmerdijk daar kom ik alleen maar op maandagochtend of zo als al de toeristen nog slapen. Dus ik zoek het niet op om tussen de toeristen te gaan wandelen. Maar een hekel aan toeristen heb ik nou ook weer niet.

Ik werk in de buurt van het Leidseplein, ook niet de meest rustige plek van de stad. Daar ontmoet ik best veel toeristen. Er zitten erg veel erg aardige mensen bij. Natuurlijk lopen ze ook niet allemaal schreeuwend te blowen en in portieken te kotsen. Een hoop mensen vinden Amsterdam een geweldige stad. Ik ook nog steeds. Maar het is wel duidelijk dat er iets moet gebeuren aan de drukte.

Niet dat ik de oplossing weet. Maar er zijn wel dingen waarvan een blinde nog had kunnen zien dat het eventueel uit de hand had kunnen lopen. Maar het gekke is dat als ik dan lees dat ze de Passenger Terminal Amsterdam willen verplaatsen naar het westelijk havengebied of zelfs helemaal naar Zaandam, dat ik dan toch denk, goh wat jammer. Het is een machtig gezicht als zo'n cruiseschip over het IJ vaart en ook als ze daar aan de kade liggen is het erg mooi. Ik kijk er graag naar. En zoals al vaak en in vele media gezegd: het lijken me nou ook niet de mensen die erg veel rotzooi in de stad maken.

Ik heb door die schepen het gevoel dat Amsterdam een echte havenstad is. In het westelijk havengebied kom ik niet zo vaak. Dat daar de haven is weet ik maar ik merk er niet veel van. Maar het is ook altijd hetzelfde. Je wilt dat ze eindelijk wat doen , dan doen ze wat en dan ben ik het er weer niet meer eens. Maar als de PTA nou daar blijft weet ik als compensatie nog wel een aantal andere dingen die weg mogen.


twee reacties op "Passenger Terminal moet blijven"

JohnN
-1-  JohnN:
Beste Ronald, Dat de cruiseschepen jou het gevoel geven nog steeds in een havenstad te wonen is prima, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. De meeste van die stalen flatgebouwen vind ik het aanzien niet waard. Maar daarom hoeven ze natuurlijk niet van het PTA weg, dat is er *** voor gebouwd! Over kapitaalvernietiging gesproken. Een ander punt is: een zo'n cruiseschip dat daar een dag ligt blaast in die dag meer vervuiling in onze ademlucht dan het hele verkeer in de stad wekenlang bij elkaar. De meeste cruiseschepen wekken al hun energie (de voortstuwing is maar een fractie) zelf op met zware stookolie. Mooi gezicht hoor al die lichten en schijnwerpers, overal airco, wifi, ligbad, ga maar door, maar wel lekker vieze stroom. Dus: kom fijn aan het PTA liggen maar ketels platleggen. Gewoon een walaansluiting, net als een woonboot in de gracht, daar zet je ook geen kolenkachel op, toch?
Ronald M.Offerman
Natuurlijk is het persoonlijk maar mijn hele leven en wat ik zie is persoonlijk. En natuurlijk weet ik ook wel dat het vreselijke stinkdingen zijn maar net wat je zegt een stroomaansluiting. Die woonboten hebben volgens mij allemaal een open haard of allesbrander. Dat zijn ook stinkdingen en verpesten het uitzicht ook nog eens een keer.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.