Home > > De staat van de stad

De staat van de stad

Ronald M. Offerman

Vorige week dinsdagavond was ik in de Stadschouwburg bij 'De Staat van de Stad'. Een programma met cijfers, feiten en inspirerende sprekers over Amsterdam en de toekomst van de stad. Georganiseerd door o.a. Stadschouwburg, Pakhuis De Zwijger, de Rabobank.
Het gaat nog drukker worden, daar was iedereen het wel over eens. De eerste spreker was burgermeester Van der Laan. Ik mag hem graag. Hij heeft een goed verhaal, is duidelijk en heeft gevoel voor humor. Hij gaf toe dat ze soms niet zo goed hebben opgelet bij de afgifte van sommige vergunningen, waardoor een aantal dingen een beetje uit de hand is gelopen. Maar zei hij er achteraan: er zitten op het stadhuis niet alleen maar slapende marmotten, dus ze waren hard aan het werk om alles weer in orde te krijgen.

De burgermeester vertelde dat veel steden zoals Barcelona, Venetië, Parijs, Berlijn maar ook Praag en Riga tegen dezelfde problemen opliepen als Amsterdam. Airbnb en veel te veel toeristen op een klein gedeelte van de stad. Verloedering van de binnensteden doordat de oorspronkelijke bewoners wegtrekken en hun plaatsen worden ingenomen door toeristen, hotels en souvenirwinkels.

Het idee was dat al die steden gaan kijken hoe ze het gezamenlijk konden aanpakken. Dus niet 60 dagen je woning verhuren maar maximaal dertig. Hogere toeristenbelasting voor overlast gevende hotels. Bovendien was hij voor spreiding, bijvoorbeeld naar de Amsterdam Cheesemarket in Alkmaar en the Amsterdam Beach in Zandvoort, Amsterdam Flowers in Lisse (dit zei hij met een knipoog). En misschien moesten we die toeristen ook duidelijk maken dat het Mauritshuis op zijn minst net zo mooi is, zo niet mooier dan het Rijksmuseum en dat ze daar ook wel een dagje heen kunnen.

Er waren nog meer sprekers die naar mijn idee veel van hetzelfde vertelden. Ik ben een stadmens en weet heus de voor- en nadelen van de stad wel. Daar heb ik niet iemand uit Engeland voor nodig om me te vertellen dat immigranten ook positieve invloed op een stad hebben. Dat weet ik en vele Amsterdammers met mij al vele jaren. Ik ben vandaag niet voor het eerst op straat.

Wat me wel een beetje stoorde was dat er weinig over de mensen met minder inkomen gesproken werd. En wat doen we met de Amsterdamse jongeren die graag in de stad willen blijven wonen, maar geen woning kunnen krijgen. En zo waren er nog wel een paar punten die in de overvloed van hoe goed het gaat met de stad niet aan de orde kwamen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik in de pauze ben weggegaan. Dus als iemand tot het eind is blijven zitten misschien kan die dan verslag doen van de rest.


drie reacties op "De staat van de stad"

Nathalie
-1-  Nathalie:
Ik denk dat het al zou helpen als we een wat ouder publiek aantrekken. Nu lopen er vooral jonge touristen tot een jaar of 30 rond. Blowen, fietsen..beetje winkelen. Veel te besteden hebben ze niet. Hoeft ook niet want hier eet je al een leuke hap rond een tientje. Ik denk dat wat volwassener publiek ook meer te verspreiden is. Die hebben daar wat meer financiele middelen voor.
Arnoud
-2-  Arnoud:
'Een beetje uit de hand gelopen' is wel een understatement. :-)
JohnN
-3-  JohnN:
Kwam de festivalderalderie ook nog aan de orde? Of is dat het verzwegen F-woord vanwege de de strijdige belangen? Vanwege de dubbele pet van de vergunningverlenende overheid en belastingvergarende overheid...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.