Home > > Komt DENK naar Amsterdam?

Komt DENK naar Amsterdam?

Alles wijst erop dat de politieke beweging DENK naar Amsterdam komt. De PvdA-dissidenten Kuzu en Öztürk openden al afdelingen in Eindhoven, Leiden en Alkmaar, dus dan kan de meest multiculturele stad van Nederland natuurlijk niet achterblijven. Bovendien zingt al enige tijd het gerucht rond dat de Multicultureel Plus Partij (M+), actief in stadsdeel Nieuw-West, zich gaat aansluiten bij DENK. Het is de vraag of Amsterdammers daar blij mee moeten zijn.

Zowel DENK als M+ zijn opgericht door Turkse Nederlanders die ontevreden zijn over hoe de multiculturele samenleving zich ontwikkelt. M+ zegt diversiteit niet te willen ‘problematiseren maar omarmen’. DENK ervaart een afname van tolerantie in ‘immigratieland Nederland’, met name door ‘(politieke) haatzaaiers die alleen de verschillen benadrukken’. Dat klinkt als dezelfde ideeën onder een ander label, dus op het eerste oog een logische match.

Intolerantie

Het staat iedereen vrij in Nederland om een partij op te richten, maar net als eerder die andere zetelrover (Geert Wilders, ex-VVD, nu PVV) komt ook DENK vooral in het nieuws met uitspraken die uitermate intolerant en dubieus zijn. Het getuigt namelijk niet van tolerantie om Jan en alleman voortdurend van racisme en discriminatie te betichten, zelfs als het gaat om vergaderen op de dag van het Suikerfeest. Ook heel kwalijk: onder het motto ‘Trap er niet in!’ claimt partijleider Tunahun Kuzu dat de media corrupt zijn, zonder daar bewijs voor aan te leveren.

Het meest dubieus is de wijze waarop DENK in de Tweede Kamer fanatieker het tirannieke beleid van de Turkse president Erdogan lijkt te willen verdedigen dan de fundamenten van de Nederlandse rechtsstaat. Daarmee heeft DENK bijgedragen aan conflicten onder Turkse Nederlanders over de Erdogan-kritische Gülen-beweging.

M+ versus DENK

Is de Multicultureel Plus Partij een kopie van DENK? Nog niet. Zo voert de partij in de bestuurscommissie geen discussies over Gülen of Erdogan. Wel keerde Neslihan Bedirhanoglu, de enige volksvertegenwoordiger voor M+ in Nieuw-West, zich vorige maand op Facebook tegen de kritiek op Turkse demonstranten in Rotterdam, die onder meer een NOS-journalist belaagden. Ze betreurde het dat ‘de huidige en toekomstige generaties worden gestraft’.

M+ mag dan een kleine beweging zijn, maar vergis je niet: bij de raadsverkiezingen van 2014 stemde 19% van alle Turkse Amsterdammers op deze partij. DENK steunde M+ expliciet bij de provinciale verkiezingen van vorig jaar. Nu Kuzu en Öztürk er actief werk van maken om politiek actieve Turken te laten overstappen van de PvdA (in Alkmaar) en SP (in Leiden) naar hun beweging, lijkt het een kwestie van tijd voor ook Amsterdam een eigen DENK-afdeling krijgt. Daarbij helpt het natuurlijk als je een bestaande groepering kunt inlijven.

‘Verraderlijke politiek’

Het militante van DENK zie je soms ook bij M+ terug. Zo schreef ik vorig jaar al een kritische column over provinciaal lijsttrekker Ekrem Karadeniz, die het dagelijks bestuur in Nieuw-West betichtte van ‘verraderlijke politiek’. Ook in de bestuurscommissie is Bedirhanoglu sinds een jaar heel wat activistischer dan toen ze aantrad. Ze komt tegenwoordig met lange stemverklaringen over participatie en bewoners, waarvan de video’s op Facebook worden geplaatst. Exact dezelfde methode die DENK toepast in de Tweede Kamer.

Kortom: een fusie van DENK en M+ is zeker denkbaar. Toch zou ik de Multicultureel Plus Partij willen aanraden: denk goed na of je verbonden wil zijn aan een partij die tolerantie predikt, maar tegelijk ook heel intolerant kan zijn. Een partij die hoopt op de stem van Nederlandse staatsburgers, maar zich als een marionet laat bespelen door de lange arm van Ankara. Om het met de woorden van Kuzu te zeggen: trap er niet in!

Jeroen Mirck doet als D66-bestuurscommissielid in Nieuw-West in columns verslag van zijn ervaring in de lokale politiek van Amsterdam.


zestien reacties op "Komt DENK naar Amsterdam?"

JohnN
-1-  JohnN:
Ik vind Lubach veel verhelderender dan jouw betoog Jeroen.
Mensen als hij in de tweede kamer en/of gemeenteraden zouden verfrissend kunnen werken, jammer dat zij meestal nogal weerzin tegen de beroepspolitici hebben, de humor daarvan (ze proberen het wel, helaas) haalt het hier niet bij.
Jeroen Mirck
Ieder z'n vorm, John. Ik pretendeer ook niet grappiger te zijn dan Lubach. Overigens zijn er beroepspolitici met briljante humor: heb je Obama gezien bij Jimmy Kimmel Live? https://youtu.be/XvgnOqcCYCM
JohnN
-3-  JohnN:
Ach ja Jeroen, ik wou jou ook niet als cabaretier de maat nemen hoor. Ik wil vooral naar voren brengen dat Lubach wel heel effectief en tegelijk grappig laat zien hoe die DENK figuren zichzelf 180 graden tegenspreken.
Wat de slechte humor van politici betreft doel ik vooral op tweede kamerleden en ministers zodra ze van de camera bewust zijn. Dat is toch bijna altijd amateur-cabaret van dorpshuis niveau.
Arnoud
-4-  Arnoud:
We moeten ook niet uit het oog verliezen dat Obama en Lubach een flink team schrijvers en onderzoekers achter zich hebben die al die leukigheden voor ze verzinnen en uitzoeken. Daar kan Jeroen in z'n eentje natuurlijk niet tegenop ;-) En o ja, Lubach gebruikt ingeblikte lachsalvo's, waardoor hij leuker lijkt dan hij is.
Jeroen Mirck
Helemaal eens, John. De voorgekookte grapjes en spitsvondigheden van Kamerleden (vaak voorbereid door de fractie-ondersteuning) hebben vaak iets treurigs. Vooral ook omdat ze bijna altijd gaan over de vorm van het debat, niet de inhoud. Of over de poppetjes. Politiek is heel belangrijk, maar het gaat helaas te vaak over futiliteiten en persoonlijk gekissebis.
Milena Tsareva
-6-  Milena Tsareva:
"Lubach gebruikt ingeblikte lachsalvo's..."

Is daar bewijs van? Hij grinnikt dan wel vaak om zijn eigen grapjes (hoort min of meer bij zijn stijl van presenteren), maar dat hij ingeblikte -dus ik neem aan opgenomen- lachsalvo's gebruikt, dat vind ik nogal een bewering. Daar zie ik hem eerlijk gezegd niet voor aan en dat zou me van hem tegenvallen.
Arnoud
-7-  Arnoud:
@Milena: Als je erop let valt dat makkelijk te herkennen. Het is ook telkens hetzelfde soort 'lachen'. Dit moet je toch herkennen uit al die Amerikaanse sitcoms. Amerikanen gebruikten in het verleden zelfs een groot rad met een kleppermechanisme. Als je dat ronddraaide klonk dat als lachen.
Ook applaus wordt geregisseerd. Het publiek moet vooraf aan de opname zelfs oefenen, zodat het later hard genoeg zal zijn. Op een gegeven teken moeten ze dan klappen. Lekker spontaan allemaal, maar ja, als het stil blijft is zo'n uitzending ook weer niet leuk. Maar goed, er zijn mensen die na elke opmerking van Lubach zitten te dijenkletsen, misschien behoor jij ook tot die gelukzalige groep.
Milena Tsareva
-8-  Milena Tsareva:
@Arnoud
Nou... dijenkletsen gaat wel wat ver, maar ik vind hem op luchtig komische wijze verfrissend, scherp en verhelderend. Ik kijk met genoegen naar zijn shows. Maar als ik het goed begrijp, berusten de "ingeblikte lachsalvo's" bij Lubach op een aanname jouwerzijds omdat ze in algemene zin wel vaker toegepast zouden worden in tv-shows.
Arnoud
-9-  Arnoud:
Milena, er is de mogelijkheid om een opname bij te wonen, ik zou zeggen: doe dat. Dan kun je zelf controleren hoe hard er gelachen wordt. Verder niets ten nadele van Lubach overigens.
Milena Tsareva
-10-  Milena Tsareva:
Ik heb zelf niet de behoefte om zo'n show bij te wonen, maar als je nu bijvoorbeeld zou zeggen dat jij dat wel gedaan hebt en dat je op basis daarvan deze bewering doet, dan zou ik daar vrede mee kunnen hebben.
Arnoud
-11-  Arnoud:
Milena, laten we verder on-topic blijven. Ik heb geen behoefte om te blijven steggelen over Lubach, ik hoef ook geen gelijk te krijgen. Ik hoor het nu eenmaal anders dan jij en dat is verder niet belangrijk.
Milena Tsareva
-12-  Milena Tsareva:
Arnoud, het is wel erg makkelijk om eerst stellig te zeggen dat Lubach ingeblikte lachsalvo's gebruikt en als ik je vraag hoe je dit zo zeker weet, blijkt dat je het zo vindt klinken, dat het verder niet belangrijk is en dat we beter on-topic kunnen blijven. Zo lust ik er nog wel tien. Laat verder ook maar.
JohnN
-13-  JohnN:
Als de boodschap (van dit stuk) is: Luister goed naar hen (DENK) dan hoor je strijdigheid van hun argumentatie, dan heb ik vrede. Geldt in het algemeen: Luister goed en over een lange tijd vergelijkend naar (aspirant) politici. Dan vallen er een heleboel door de mand. Enig cynisme is gezond, als ik die vreugde in partijbijeenkomsten zie, denk ik: ''is er dan helemaal geen zelfkritiek?''
Jeroen Mirck
-14-  Jeroen Mirck:
De kritiek op Denk gaat verder dan het verkondigen van onwaarheden, John. Een partij die loyaler is aan de Turkse dan aan de Nederlandse grondwet, zou je ook gerust een bedreiging voor onze democratie kunnen noemen. Net zoals ik bepaalde plannen van de PVV ook een bedreiging voor onze democratie vind. Dat legitimeert wat mij betreft een speciaal aan hen gewijde column.
JohnN
-15-  JohnN:
@Jeroen: Turkse Nederlanders die vinden dat ze bij Erdogan beter af zijn dan bij Rutte hebben een keuzemogelijkheid met een dubbel paspoort. Die hoeven hier geen aparte partij op te richten, de partij van Erdogan is er immers al. Dan zitten ze meteen ook in het centrum van de macht. En ze hebben opeens ook niets meer te klagen over discriminatie vanwege hun geloof.
Als ze toch liever hier blijven om een eigen minderheidspartijtje op te richten en met Turkse vlaggen willen lopen zwaaien zijn ze per definitie verdacht. Omdat ze hun keuzemogelijkheid niet eens overwegen hebben moeten het wel militanten zijn. Misschien zelfs militanten met een opdracht.
Daar hoeven we niet lang over te blijven twijfelen. Ik hoop alleen dat de meerderheid met hersens (en die ze ook gebruiken) ervoor zorgt dat zo'n duister clubje geen poot aan de grond krijgt. De PvdA had wel eens wat kritischer mogen zijn wie ze als vriendjes/vriendinnetjes aan de borst drukken - de VVD trouwens ook.
JohnN
-16-  JohnN:
...niet eens overwogen hebben...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.