Alles wijst erop dat de politieke beweging DENK naar Amsterdam komt. De PvdA-dissidenten Kuzu en Öztürk openden al afdelingen in Eindhoven, Leiden en Alkmaar, dus dan kan de meest multiculturele stad van Nederland natuurlijk niet achterblijven. Bovendien zingt al enige tijd het gerucht rond dat de Multicultureel Plus Partij (M+), actief in stadsdeel Nieuw-West, zich gaat aansluiten bij DENK. Het is de vraag of Amsterdammers daar blij mee moeten zijn.
Zowel DENK als M+ zijn opgericht door Turkse Nederlanders die ontevreden zijn over hoe de multiculturele samenleving zich ontwikkelt. M+ zegt diversiteit niet te willen ‘problematiseren maar omarmen’. DENK ervaart een afname van tolerantie in ‘immigratieland Nederland’, met name door ‘(politieke) haatzaaiers die alleen de verschillen benadrukken’. Dat klinkt als dezelfde ideeën onder een ander label, dus op het eerste oog een logische match.
Intolerantie
Het staat iedereen vrij in Nederland om een partij op te richten, maar net als eerder die andere zetelrover (Geert Wilders, ex-VVD, nu PVV) komt ook DENK vooral in het nieuws met uitspraken die uitermate intolerant en dubieus zijn. Het getuigt namelijk niet van tolerantie om Jan en alleman voortdurend van racisme en discriminatie te betichten, zelfs als het gaat om vergaderen op de dag van het Suikerfeest. Ook heel kwalijk: onder het motto ‘Trap er niet in!’ claimt partijleider Tunahun Kuzu dat de media corrupt zijn, zonder daar bewijs voor aan te leveren.
Het meest dubieus is de wijze waarop DENK in de Tweede Kamer fanatieker het tirannieke beleid van de Turkse president Erdogan lijkt te willen verdedigen dan de fundamenten van de Nederlandse rechtsstaat. Daarmee heeft DENK bijgedragen aan conflicten onder Turkse Nederlanders over de Erdogan-kritische Gülen-beweging.
M+ versus DENK
Is de Multicultureel Plus Partij een kopie van DENK? Nog niet. Zo voert de partij in de bestuurscommissie geen discussies over Gülen of Erdogan. Wel keerde Neslihan Bedirhanoglu, de enige volksvertegenwoordiger voor M+ in Nieuw-West, zich vorige maand op Facebook tegen de kritiek op Turkse demonstranten in Rotterdam, die onder meer een NOS-journalist belaagden. Ze betreurde het dat ‘de huidige en toekomstige generaties worden gestraft’.
M+ mag dan een kleine beweging zijn, maar vergis je niet: bij de raadsverkiezingen van 2014 stemde 19% van alle Turkse Amsterdammers op deze partij. DENK steunde M+ expliciet bij de provinciale verkiezingen van vorig jaar. Nu Kuzu en Öztürk er actief werk van maken om politiek actieve Turken te laten overstappen van de PvdA (in Alkmaar) en SP (in Leiden) naar hun beweging, lijkt het een kwestie van tijd voor ook Amsterdam een eigen DENK-afdeling krijgt. Daarbij helpt het natuurlijk als je een bestaande groepering kunt inlijven.
‘Verraderlijke politiek’
Het militante van DENK zie je soms ook bij M+ terug. Zo schreef ik vorig jaar al een kritische column over provinciaal lijsttrekker Ekrem Karadeniz, die het dagelijks bestuur in Nieuw-West betichtte van ‘verraderlijke politiek’. Ook in de bestuurscommissie is Bedirhanoglu sinds een jaar heel wat activistischer dan toen ze aantrad. Ze komt tegenwoordig met lange stemverklaringen over participatie en bewoners, waarvan de video’s op Facebook worden geplaatst. Exact dezelfde methode die DENK toepast in de Tweede Kamer.
Kortom: een fusie van DENK en M+ is zeker denkbaar. Toch zou ik de Multicultureel Plus Partij willen aanraden: denk goed na of je verbonden wil zijn aan een partij die tolerantie predikt, maar tegelijk ook heel intolerant kan zijn. Een partij die hoopt op de stem van Nederlandse staatsburgers, maar zich als een marionet laat bespelen door de lange arm van Ankara. Om het met de woorden van Kuzu te zeggen: trap er niet in!
Jeroen Mirck doet als D66-bestuurscommissielid in Nieuw-West in columns verslag van zijn ervaring in de lokale politiek van Amsterdam.
Mensen als hij in de tweede kamer en/of gemeenteraden zouden verfrissend kunnen werken, jammer dat zij meestal nogal weerzin tegen de beroepspolitici hebben, de humor daarvan (ze proberen het wel, helaas) haalt het hier niet bij.