Home > > CV-installatie niet veiliger dan geiser

CV-installatie niet veiliger dan geiser

Radiator

'Ymere heeft besloten dat de huurder geen keuze heeft of men wel of geen cv wil hebben.' Dit citaat komt uit een - nogal dwingende - brief die Ymere 23 februari stuurde aan bewoners, waaronder ondergetekende.

Aanleiding is de wens van de woningcorporatie om al hun panden te voorzien van centrale verwarming 'want dat is veiliger dan een gaskachel en wij willen zo graag de huurders helpen'. De Onderzoeksraad voor Veiligheid veegde dit argument van tafel met de mededeling dat koolmonoxidevergiftiging niet vaker voorkomt bij mensen met een gaskachel. Dit was tevens het enige argument van Ymere. De Raad concludeerde aan de hand van jarenlang onderzoek dat vaak niet de warmtebron maar slechte ventilatie oorzaak is van koolmonixidevergiftiging.

Met de aanvoer van lucht en de afvoer van rook is het vaak slecht gesteld, aldus de Onderzoeksraad. Op mijn herhaalde vraag wanneer de honderden huurwoningen opgeknapt gaan worden om het probleem van slechte ventilatie aan te pakken heeft Ymere nog niet gereageerd.

Inmiddels hebben drie kantonrechters besloten dat Ymere bij het opgedrongen installeren van een CV niet de huur mag verhogen. Er is namelijk geen sprake van renovatie of vernieuwing van een bestaande voorziening.

Verder hebben de rechters besloten dat zelfs woningcorporaties zich aan de wet moeten houden: het verplicht verwijderen van een - door de huurder zelf gekochte - gaskachel zou neerkomen op diefstal.

Om hierover te praten had ik mijzelf op kantoor uitgenodigd bij Juliska Grahame van de afdeling Veilig Verwarmen. Zij stelde het beter te weten dan de Onderzoeksraad voor Veiligheid 'en dat er wel degelijk mensen in het ziekenhuis belanden die een gaskachel bezitten'. 'Bovendien zal het bedrijf dat de installatie uitvoert zelf controleren of dat goed gebeurt.' Een hele geruststelling.

Natuurlijk heeft Ymere het beste voor met de huurders! Wie dat niet vindt zou kunnen denken dat een opgelegde huurverhoging 'van maar enkele tientjes' huurders wegjaagt waarna Ymere uit puur winstbejag de vaak ruim 100 jaar oude panden kan verkopen.

ouder:
Kermis op de Dam
nieuwer:
Maskers

tien reacties op "CV-installatie niet veiliger dan geiser"

Suffie
-1-  Suffie:
Nou kan ik niet uit dit stukje opmaken bij wie het onderhoud van de zelf gekochte kachels is belegd, bij de huurder of de verhuurder, maar ik kan me wel enigszins voorstellen dat een huisbaas het onderhoud in dit soort situaties liever naar zich toetrekt dan in goed vertrouwen overlaat aan de individuele huurder. Je hoeft er maar eentje in je trappenhuis te hebben die het vertikt....
Arnoud
-2-  Arnoud:
@Suffie: Voor dat onderhoud aan zelf gekochte gashaarden zal de eigenaar wel zelf verantwoordelijk zijn. Ook het vegen van de schoorsteen is eigen verantwoordelijkheid. Maar volgens mij zijn die dingen niet zo gevaarlijk.
Milena Tsareva
-3-  Milena Tsareva:
"Bovendien zal het bedrijf dat de installatie uitvoert zelf controleren of dat goed gebeurt."

Wij van WC-eend adviseren WC-eend.
Bart van der Kolk
-4-  Bart van der Kolk:
Het aanleggen van cv in een huurhuis wat voorheen gaskachels en een geiser had, is van rechtswege (zo heet dat) door woningcorporaties gesanctioneerd, dus verplicht voor de huurder.. Dat betekent dat de huurder het moet toestaan, zonder huurverhoging (inderdaad), maar het puntensysteem verandert, dus de volgende huurder betaalt (aanzienlijk) meer. Een goed onderhouden HR-cv is beter dan welke gaskachel of (bad)geiser ook, en de maandelijkse kosten voor gas en elektra nemen beduidend af! (eigen ervaring), en er is nog maar 1 gastoestel in de woning, met hopelijk een goede toe/afvoer.
Als je zelf je gaskachel op de bestaande afvoer wilt houden, moet de corporatie dat toestaan (ik vindt het zelf ook veel gezelliger, zo'n gaskachel) maar het onderhoudt van kachel, schoorsteen etc. is voor rekening van de huurder. Als de schoorsteen niet 'rookgasdicht' is (met kans op vergiftiging van boven buren, en er dus eigenlijk een stalen mantelpijp nodig is tot boven in de schoorsteen, is dat ook voor rekening van de huurder (kan oplopen tot 1500 E...
Allemaal eigen ervaring in de Govert Flinckstraat in de Pijp.. Met een huis van een woningbouwvereniging...
Terrence
-5-  Terrence:
Dank voor de aanvullingen en opmerkingen! Weet iemand van jullie toevallig of de installatie van een CV zin heeft zo lang het huis slecht is geïsoleerd? De buitenmuur bestaat bij ons uit twee rijen bakstenen, wat plamuur en een gipsplaat.
Bram
-6-  Bram:
@Terrence: Zolang het huis slecht geisoleerd is zal elke verwarmingsbron op volle toeren draaien, en betaal je altijd de hoofdprijs aan je energieleverancier. Maar dat zal de woningbouw aan de kont roesten, die hebben ergens een potje geld wat ze niet mogen overhouden aan het eind van de rit. Dus wat doen ze juist, ze plaatsen cv in woningen waar het geen nut heeft.
Terrence
-7-  Terrence:
Bedankt, Bram! Die opmerking neem ik mee naar de volgende vergadering van de Bewonerscommissie. Voor de transparantie en zo zal ik ook de dames van Veilig Verwarmen van Ymere uitnodigen. Hoor en wederhoor en zo.
Arnoud
-8-  Arnoud:
Maar ja, met een gewone gashaard stook je jezelf net zo goed arm bij slechte isolatie. Neemt niet weg dat de wbv best wel eens wat meer z'n best mag doen mbt isolatie van het woningbestand. Iedereen heeft toch zo de mond vol van energiebesparing?
GW
-9-  GW:
Diva moet gewoon nalaten zich te wanen dat huurders op haar goede zorg zitten te wachten, Als het om de veiligheid gaat kunnen ze voorlichten, en daar zou de kous mee af moeten zijn, zeker als het geen extra gevaar oplevert voor omwonende huurders. Tussenweg nog om bewoners verplicht een bewijs te laten zien dat de kachel gekeurd is, elk jaar (of wat er voor staat). En anders (al vind ik het eigenlijk te ver gaan) verplichten dan zelf voor een gesloten verbranding systeem te zorgen (gevelkachel, of anders elektrisch of wat maar mogelijk is). Maar zolang het legaal is, en voor anderen geen gevaar oplevert, eigenlijk gewoon "af met je tengels".

Ps Iig als huurder sinds tekenen contract zelf in kachels heeft voorzien (dus getekend heeft voor die situatie, dan achteraf nadat iemand al zit dergelijke zaken afdwingen).
GW
-10-  GW:
.....gelijke zaken afdwingen ????)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.