'Ymere heeft besloten dat de huurder geen keuze heeft of men wel of geen cv wil hebben.' Dit citaat komt uit een - nogal dwingende - brief die Ymere 23 februari stuurde aan bewoners, waaronder ondergetekende.
Aanleiding is de wens van de woningcorporatie om al hun panden te voorzien van centrale verwarming 'want dat is veiliger dan een gaskachel en wij willen zo graag de huurders helpen'. De Onderzoeksraad voor Veiligheid veegde dit argument van tafel met de mededeling dat koolmonoxidevergiftiging niet vaker voorkomt bij mensen met een gaskachel. Dit was tevens het enige argument van Ymere. De Raad concludeerde aan de hand van jarenlang onderzoek dat vaak niet de warmtebron maar slechte ventilatie oorzaak is van koolmonixidevergiftiging.
Met de aanvoer van lucht en de afvoer van rook is het vaak slecht gesteld, aldus de Onderzoeksraad. Op mijn herhaalde vraag wanneer de honderden huurwoningen opgeknapt gaan worden om het probleem van slechte ventilatie aan te pakken heeft Ymere nog niet gereageerd.
Inmiddels hebben drie kantonrechters besloten dat Ymere bij het opgedrongen installeren van een CV niet de huur mag verhogen. Er is namelijk geen sprake van renovatie of vernieuwing van een bestaande voorziening.
Verder hebben de rechters besloten dat zelfs woningcorporaties zich aan de wet moeten houden: het verplicht verwijderen van een - door de huurder zelf gekochte - gaskachel zou neerkomen op diefstal.
Om hierover te praten had ik mijzelf op kantoor uitgenodigd bij Juliska Grahame van de afdeling Veilig Verwarmen. Zij stelde het beter te weten dan de Onderzoeksraad voor Veiligheid 'en dat er wel degelijk mensen in het ziekenhuis belanden die een gaskachel bezitten'. 'Bovendien zal het bedrijf dat de installatie uitvoert zelf controleren of dat goed gebeurt.' Een hele geruststelling.
Natuurlijk heeft Ymere het beste voor met de huurders! Wie dat niet vindt zou kunnen denken dat een opgelegde huurverhoging 'van maar enkele tientjes' huurders wegjaagt waarna Ymere uit puur winstbejag de vaak ruim 100 jaar oude panden kan verkopen.
tien reacties op "CV-installatie niet veiliger dan geiser"
Wij van WC-eend adviseren WC-eend.
Als je zelf je gaskachel op de bestaande afvoer wilt houden, moet de corporatie dat toestaan (ik vindt het zelf ook veel gezelliger, zo'n gaskachel) maar het onderhoudt van kachel, schoorsteen etc. is voor rekening van de huurder. Als de schoorsteen niet 'rookgasdicht' is (met kans op vergiftiging van boven buren, en er dus eigenlijk een stalen mantelpijp nodig is tot boven in de schoorsteen, is dat ook voor rekening van de huurder (kan oplopen tot 1500 E...
Allemaal eigen ervaring in de Govert Flinckstraat in de Pijp.. Met een huis van een woningbouwvereniging...
Ps Iig als huurder sinds tekenen contract zelf in kachels heeft voorzien (dus getekend heeft voor die situatie, dan achteraf nadat iemand al zit dergelijke zaken afdwingen).