Home > > Kijkje achter de schermen bij Team Asscher

Kijkje achter de schermen bij Team Asscher

Lodewijk Asscher - Foto: Jeroen Mirck

Voorwoord redactie: Lodewijk Asscher was indertijd de initiatiefnemer van deze website, Amsterdam Centraal. Nu hij zijn kandidatuur bekendmaakt als lijsttrekker van de PvdA, is het aardig om daar een verslag van te publiceren. Vanuit de optiek van D66, dat dan weer wel, want Jeroen Mirck was erbij...

“Zag ik jou nou vanavond op televisie?”
Dat zou zomaar kunnen.
“Achter Lodewijk Asscher?”
Yep, goed gezien!
“Maar ben jij dan nu lid van de Partij van de Arbeid?”
Nee, nooit geweest ook. Ik was en ben D66’er.
“Maar wat deed je daar dan?”
Gewoon, even kijken hoe de concurrentie zijn campagne aanzwengelt.

“Hoe kwam je daar?” Te voet, want Asscher koos een school in mijn straat als plek om bekend te maken dat hij de strijd aangaat met Diederik Samsom om het lijsttrekkerschap van de PvdA. Het Calvijn College, om precies te zijn. Een school waar het vroeger niet goed mee ging, maar de prachtige nieuwbouw is een zichtbare breuk met het verleden.

“Typisch PvdA, zo’n presentatie in een achterstandswijk?”

Inderdaad, want deze anekdote kwam uiteraard terug in de speech van Asscher. In de aankondigingen van de persconferentie werd ook gerept over een ‘achterstandswijk’, terwijl Slotervaart dat toch al vele jaren niet meer is. Dat weet Asscher als oud-wethouder van Amsterdam donders goed, maar dat beeld paste te goed in zijn verhaal over tegenstellingen overwinnen en gelijke kansen voor iedereen.

“Maar goed, daar zit je dan achter Asscher…”

Grappig hè? Geprikkeld door dat woord ‘achterstandswijk’ besloten Kinga en ik eens even te gaan partycrashen bij de PvdA. Een beetje luisteren en dan weer lekker naar huis. Totdat die PR-dame (vermoedelijk van het ingehuurde communcatiebureau Johnny Wonder) ons vriendelijk vroeg of we op dat trapje wilden gaan zitten. Pal achter het katheder waar Asscher later zou gaan staan. Het zullen onze kenmerkende ‘PvdA-looks’ zijn geweest, haha. Ik vond het wel vermakelijk om te doen. Lekker meekijken vanaf de eerste rang.

“Dat bleef niet onopgemerkt?”

Klopt, veel mensen op Twitter vonden het grappig. Een enkeling vroeg me of ik was overgestapt naar de PvdA. Wees niet bang, ik ben en blijf D66’er in hart en nieren. Voor mij was het geen ‘photo bomb’, maar een uurtje meegenieten van sociaal-democratische verkiezingskoorts.

“Toch niet een beetje overgehaald door Asscher?”

Het is een ervaren en bezielde spreker, waarmee ik de ambitie deel om de oplossing te zoeken in verbinding, niet in polarisatie. Tegelijk hoorde ik weinig concrete oplossingen. Wel hoorde ik Asscher zijn eigen Wet Werk & Zekerheid ten onrechte de hemel in prijzen, terwijl dat toch echt een faliekante mislukking is. Net zoals het ZZP-beleid van het huidige kabinet. Kortom: het kan en moet inderdaad beter in Nederland, maar ik zou dat anders aanpakken dan Asscher. Toch wens ik hem uiteraard veel succes met zijn politieke strijd om het leiderschap.

“Gaat Asscher winnen?”

Ik verwacht van wel. Hij scoort beter in de peilingen en belooft de PvdA een nieuw elan. Bovendien biedt hij de huidige geplaagde partijleider Diederik Samsom hiermee de kans op een chique vertrek uit de politiek, na een beleefde interne strijd waarbij de leden het laatste woord hebben.

Lodewijk Asscher in het Calvijncollege

Lodewijk Asscher in het Calvijncollege.

Jeroen Mirck is sinds 2010 fractielid voor D66 in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West, met als portefeuilles onder meer economie, veiligheid, onderwijs en participatie.

ouder:
NDSM
nieuwer:
Ook NDSM

Een reactie op "Kijkje achter de schermen bij Team Asscher"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.