Home > > Handhaving in Centrum levert niets op

Handhaving in Centrum levert niets op

Handhaving Uitvoeringsplan

Vrienden van ons hebben een winkel. Na sluiting zaten we in het zonnetje buiten met een glas wijn. We hadden plezier over de vele mensen op zondagmiddag in de stad. Al snel werd het plezier door twee handhavers verstoord. Er werd proces verbaal opgemaakt. Hetzelfde overkwam de visboer, voor zijn harington op de stoep, een kroeg, voor de glasbak buiten, het 5-sterren hotel voor twee tafeltjes buiten en meer trouwe buurtondernemers. Er geldt ‘zero tolerance’ in het Centrum. Maar, of ik daar nu blij mee ben?

Voor de zomer was er een bijeenkomst met bewoners en ondernemers over de handhaving in het Centrum. Het stadsdeel presenteerde daar cijfers over de recente bezuinigingen, het aantal bekeuringen en de orgenisatie van de handhaving. Er zijn veertig handhavers in het centrum. Maar uiteindelijk lopen er op straat slechts een handvol en dan voornamelijk overdag. Op momenten dat de handhaving echt nodig is, is de handhaving onzichtbaar. Bewoners en ondernemers zijn het daarover eens. Het is niet goed te praten dat er in Amsterdam tweehonderd handhavers weg zijn bezuinigd, terwijl het in de stad alleen maar drukker is geworden. 

Niemand aanspreekbaar door versnippering

De organisatie zit ingewikkeld in elkaar met handhavers die zijn ondergebracht bij de gemeente, bij het stadsdeel en bij zogenaamde ‘vliegende brigades’. En, elke handhaver mag maar op een klein onderdeel handhaven. De een mag handhaven op ‘ongewenste functies’, de ander weer op prostitutie of taxi’s, verkeer, illegale hotels, afval, bouw, leerplicht of horeca. Door deze versnippering is niemand aanspreekbaar voor handhaving bij mij in de straat waar illegale hotels, straatdealers, touringcars en taxi’s het allemaal niet zo nauw nemen met de regels.
Bewoners en ondernemers die om handhaving vragen worden van het kastje naar de muur gestuurd door diensten als Toezicht en Handhaving, Politie en Waternet. De samenwerking is moeizaam. Ook de handhavers zelf zijn er niet blij mee. 

De prioriteiten bij de handhaving staan in jaarplannen en zijn ‘informatiegestuurd’. Er moeten eerst voldoende klachten zijn voordat er iets gebeurt. Een individuele Amsterdammer met aanhoudende problemen met straatdealers voor de deur of last heeft van een terras dat niet op tijd sluit heeft pech. Dan moet je de melding wel op de juiste plek en met het juiste formulier hebben gedaan en moet er sprake zijn van een verbodsbepaling.

Integrale handhaving nodig

Om bij te dragen aan de ontwikkeling van de buurt is integrale handhaving nodig, met gebruikmaking van kennis van bewoners en ondernemers die hun buurt kennen. Dan kunnen eerder patronen worden herkend waarop de dienst Handhaving, samen met Politie, Waternet en anderen, snel kan reageren. Vanzelfsprekend moet er een enkel aanspreekpunt zijn. Misschien kunnen bewoners, net als bij het Rembrandtplein, een buurtapp krijgen voor direct contact met handhavers.

Nu lijkt de handhaving welhaast een doel op zich waarbij het aantal verbalen maatgevend is. Het levert de buurt in elk geval niks op. Dat lijkt ook het stadsdeelbestuur, onder druk van de gemeenteraad, langzaam te beseffen... Maar, eerst moeten natuurlijk die 200 handhavers terug. Anders lijft het dweilen met kraan open en komt de binnenstad nooit in balans.


tien reacties op "Handhaving in Centrum levert niets op"

Arnoud
-1-  Arnoud:
Het is toch werkelijk stuitend om te lezen hoe knullig dit allemaal is georganiseerd.
JohnN
-2-  JohnN:
Verkokering leidt tot inefficiëntie en verspilling. Volkomen in tegenstelling met wat in Den Haag wordt nagestreefd: Nationale politie ipv regionale en gemeentelijke korpsen.
Stadsdelen worden opgeheven maar Amsterdam koestert een aparte dienst voor ieder handhavingsaspect? Dat komt erg rommelig over, ook op mij.
Suffie
-3-  Suffie:
Waarom zou je een BOA een volledige opleiding tot allround handhaver geven als hij met één taakgerichte workshop al meteen veel sneller en tegen een lagere salarisschaal aan de slag kan?
JohnN
-4-  JohnN:
@Suffie: Waar sta je? Is dit kritiek op de kritiek - of is dit versluierde kritiek?
Misschien zullen een aantal lezers je commentaar duiden. Maar de workshop planners? Die vinden vast dat ze goed bezig zijn.
Arnoud
-5-  Arnoud:
Ik proef cynisme in het commentaar van Suffie.
Bart van der Kolk
-6-  Bart van der Kolk:
Hier was ik al (vele) jaren bang voor: dat de 'verkokering', ander woord voor tunnelvisie zou toeslaan bij bestuurders. En al woon ik niet meer in Amsterdam, maar in Lelystad, niemand ontkomt aan dit fenomeen, het is zoiets als 'ambtenaren on XTC', ze zijn volledig het roer kwijt. Maar het roer zou niet in handen van ambtenaren moeten zijn, maar in handen van de bestuurders: jawel, de Raadsleden, die beslissen namelijk over alle ingewikkelde, en soms ook minder ingewikkelde zaken.... En deze bestuurders nemen blijkbaar ook regelmatig een pilletje ('tegen de stress'), vervolgens raken de ambtenaren wat gedesoriënteerd, en doen ze dingen die het bestuur geacht werd te doen... En aangezien 'handhaving' op de laagste plek in de rangorde staat, krijgen ze opdrachten die ze weliswaar begrijpen, en uitvoeren, maar geen idee waarom. Dat komt door de raadsleden, die blijkbaar vaak pilletjes tegen de stres nemen, waardoor de ambtenaren wat gedesori.... Goed, ik heb het uitgelegd, toch? ik was politicus verdomme!
Suffie
-7-  Suffie:
Goed geproefd, Arnoud! ;-)

Het mechanisme begint zich steeds meer af te tekenen... Den Haag trekt de politie terug uit de haarvaten van de samenleving en de gemeenten proberen krampachtig met veel te weinig geld en middelen de achtergebleven gaten te vullen. En dus wordt het allemaal zo goedkoop mogelijk 'opgelost'.

Ziehier het resultaat...
hillie M
-8-  hillie M:
Handhaven is in Amsterdam onpeilbaar en onnavolgbaar. Ik woon in de Jordaan omgeving Westerstraat en Anne Frankhuis waar bijna elk stukje stoep en bruggenhoofd door terrassen, fietsen, bromfietsen, voorraadbeheer, Canta's en vracht brommobielen is ingepikt. Wat zou het bijvoorbeeld al prettig zijn als de terrasvergunning van de horeca op internet wordt gepubliceerd inclusief het exacte aantal (centi)meters zodat we bij "handhavers of politie" iets preciezer ons beklag kunnen doen. Ook over de wetgeving en handhaving over hinderlijk geparkeerde brommobielen (vrachtcanta's) graag meer duidelijkheid.
wk
-9-  wk:
@hillie M:
Een vrachtcanta is (gelijk aan) een bromfiets en parkeert dus op de stoep. Of bestaat er een apart artikel dat dat verbiedt?? Mij is zoiets niet bekend.
Wat niet is kan natuurlijk wel nog komen.
Maar daarna moet je natuurlijk wel weer wennen. En handhaven.
Libello
-10-  Libello:
De buurtapp op het Rembrandtplein is alleen functioneel op do/vrij/za vanaf 23.00 uur tot ca. 6.00 uur. De rest van de dagen zijn bewoners meestal ook aan de goden overgeleverd. Net als de rest van de stad... Het werkt wel heel goed, je kunt direct communiceren met handhavers en dat is heel effectief. En er is meestal directe opvolging van de melding. De laatste tijd begint dat echter wat minder te worden, en is de "app'' (het is nog geen echte app, maar gewoon een weblink) soms zelfs helemaal onbereikbaar. De proef loopt nog deze maand en wordt daarna geëvalueerd. Daarna wordt het wellicht ook uitgerold naar andere buurten. Verder is het woord handhaving inmiddels een scheldwoord geworden in Amsterdam. Het zou veel kunnen oplossen en kunnen voorkomen, maar in de praktijk is het een drama. De terugkoppeling op je MORA's zijn ook om gek van te worden: "Wat is gedaan: Overig. Aanvullende informatie: Geen aanvullende informatie." En als je emails stuurt aan handhaving en je dringt aan op handhaving dan krijg je antwoorden dat er alleen op iets gehandhaafd wordt als er excessen zijn (wat is de definitie van een excess?) of dat er uberhaupt niet op gehandhaafd wordt, mits er overlast is...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.