Home > > Weg met de media?

Weg met de media?

Ronald M. Offerman

De laatste tijd kom ik steeds meer mensen tegen die allerlei dingen de deur uit doen. En dan vooral dingen die met de media of sociale media te maken hebben. Ikzelf heb een tijdje geleden de twee kranten die ik al vele jaren las opgezegd. Ik kon er niet meer tegen. Het waren de Telegraaf en Het Parool. En ga nou niet gelijk schreeuwen 'O, die kranten!', want ook NRC en de Volkskrant las ik zeer regelmatig. Maar zoals gezegd, ik kon er niet meer tegen. Het Parool, voor mij toch vele, vele jaren het dagblad voor Amsterdam, heb ik met pijn in het hart opgezegd.

Vlak nadat ik hem niet meer kreeg werd ik in de Kinkerstraat aangesproken door een mooi meisje van een jaar of twintig die mij Het Parool als aanbieding aanbood. De krant was helemaal vernieuwd. Er waren allerlei nieuwe rubrieken. Hij was veel sneller geworden. Nog sneller. Misschien had ze me toen ik een jaar of twintig was gemakkelijk om haar vinger kunnen winden, maar nu ik ouder ben heb ik toch wat meer karakter wat het vrouwelijk schoon betreft. Ik zei dat ik hem echt niet wilde en zij was hevig teleurgesteld. Ik heb hem ook nooit meer gelezen. De Telegraaf ook niet en de NRC en Volkskrant net zo min.

Het gekke is, ik mis het ook helemaal niet. Terwijl ik vroeger toch vele uren door kon brengen met de krant. Maar ik ben ook gestopt met roken en het drinken van alcohol doe ik ook al een paar jaar niet meer. Boeken lees ik sporadisch, terwijl ik vroeger toch wel de top tien van de boekenlijst onder handbereik wilden hebben. De laatste keer dat ik een CD heb gekocht kan ik me ook echt niet meer herinneren. Dus stoppen met dingen is me niet vreemd.

Goh, wat zul jij een geld overhouden, zeggen mensen tegen me. Dat klopt, maar het gaat even goed op. Al weet ik eigenlijk niet waaraan. Natuurlijk volg ik het nieuws wel, ik scan de koppen van de kranten op internet. Ik kijk naar het NOS journaal en sommige actualiteitenrubrieken. En ik kijk naar RTV NH en AT 5. Maar zeker van AT5, als ik daar de wetenswaardigheden over de stad vandaan moet halen, dan is het toch wel heel droevig met me gesteld.

Goed, ik kom dus aardig wat mensen tegen die ook de tv de deur uit hebben gedaan. Niet op Facebook of LinkedIn zitten, en ook niet twitteren. Als ik naar de tv kijk kan ik vaak niets ontdekken wat ook maar enigszins boeiend is. Vandaar dat ik meestal alleen maar zap. Sinds ik dus verschillende mensen spreek die geen tv meer kijken, lijkt het of de gesprekken veranderen. Ze veranderen vooral omdat ze niet over de tv o.i.d. gaan. En niet over allerlei flutnieuws. Maar ik durf de TV nog niet bij het grof vuil te zetten en op Facebook vermaak ik me wel.

Maar wat moet een mens nou met dat nieuws van die jongens in Zaandam? Het enige dat ik me de hele tijd afvraag is: burgers hebben daar al jarenlang last van. De politie deed er nooit iets aan. En nu de politie in de maling wordt genomen worden ze gelijk aangepakt. Dat is toch vreemd. Of zou ik daarvoor toch weer de krant moeten gaan lezen?


vijf reacties op "Weg met de media?"

Jeroen Mirck
Herkenbaar. Het mooie is inderdaad dat gesprekken niet meer automatisch gaan over Donald Trump of Boer Zoekt Vrouw, maar over wat mensen persoonlijk écht bezighoudt.
Roderik Oranje
-2-  Roderik Oranje:
'Natuurlijk volg ik het nieuws wel, ik scan de koppen van de kranten op internet. Ik kijk naar het NOS journaal en sommige actualiteitenrubrieken. En ik kijk naar RTV NH en AT 5. Maar zeker van AT5, als ik daar de wetenswaardigheden over de stad vandaan moet halen, dan is het toch wel heel droevig met me gesteld.'

Het lijkt me inderdaad droevig met schrijver dezes gesteld. En niet alleen omdat je van AT5 de laatste jaren vrijwel niets meer kunt opsteken, maar vooral omdat hij het scannen van wat koppen en het kijken naar het vaak vederlichte NOS-journaal voldoende acht om te weten wat in de wereld gebeurt. Treurig.
JohnN
-3-  JohnN:
Je laatste alinea vind ik interessant. Als de politie in de maling wordt genomen wordt er op een open zenuw getrapt. Dat klopt, omgekeerd moet je ook die 'met mij moet je rekening houden' opgeschoren koppies zeker niet in de maling nemen! Zelfde effect, misschien lijken ze op elkaar, meer dan ze zelf in de gaten hebben: veel vertoon, weinig inhoud, teveel eigendunk.
Overigens is dat gedonder in Zaandam al tientallen jaren aan de hand. Voor de supermarkt werd mijn 83 jarige moeder al treiterend lastig gevallen. En inderdaad: er werd niets aan gedaan.
Nieuwtje terzijde: Morgen, zondag 2 okt. 13:00u live klassieke muziek in het Amstelpark, met poëziepauzes door o.a. Kees Godefrooij, Aurora Guds en mij. Geen toegangsprijs, bijdragen in de hoed.
JohnN
-4-  JohnN:
Rectificatie en aanvulling: In het Amstelpark speelt het Molino Trio - de voordracht niet van Aurora Guds, maar van Jolies Heij. Misschien zien we elkaar?
Bart van der Kolk
-5-  Bart van der Kolk:
Dingen de deur uit doen, gedaan: de TV, alle kranten, inclusief de gratis huis aan huis bladen, geen smartphone gekocht, uitsluitend nog communicatie via e-mail en vaste telefoonlijn, en contact alleen nog met MENSEN, alle fakebook onzin en twitter heb ik gelukkig nooit gedaan. Een beter leven? ja eigenlijk best wel, rustiger. Soms koop ik een papieren krant en ben daar 2 dagen blij mee, ook al is het oud nieuws. En soms, paar keer per week kijk ik op mijn laptop naar het nieuws, dat is dan ook wel weer voldoende. En op 'uitzending gemist' kijk ik af en toe naar een film of serie. Ik was politicus, maar dat is niet goed voor je hart, ook niet voor je geest, heb ik gemerkt... Een vrij leven na de politiek zonder vloggers en andere onzin, die Ismail Ilgun is me er eentje, zou Herman F. gezegd hebben.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.