
Daarmee bedoel ik niet het station, dat nog gewoon Duivendrecht heet, maar een nieuwe plaatsnaam in de gemeente Ouder-Amstel. Bij toeval kwam ik op Streetview het kombord rechts tegen. Dat is een heus blauw plaatsnaambord en ik dacht dat er een fout was gemaakt. Iedereen die wel eens met de trein tussen Alkmaar en Utrecht reist kent het rijtje ‘Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam CS, Amsterdam Muiderpoort, Amsterdam Amstel, Duivendrecht, Amsterdam Bijlmer Arena en Amsterdam Holendrecht.
Jawel bij allemaal begint het met de gemeentenaam Amsterdam, behalve bij Duivendrecht omdat die woonplaats niet in Amsterdam ligt, maar in gemeente Ouder-Amstel. Had dus ook Ouder-Amstel Duivendrecht kunnen heten. En toen stond er zomaar bij station Duivendrecht langs de weg het kombord Amsterdam-Duivendrecht gemeente Ouder-Amstel. In 2013 heeft de westelijke helft van Duivendrecht tussen het spoor en de A2 de naam Amsterdam-Duivendrecht gekregen. Het gaat om een bedrijventerrein waar ook nieuwe woningen komen. Men vond dat logischer. Ik heb daar zo m’n bedenkingen over.
Hieronder een kaart met Amsterdam en Amsterdam-Zuidoost, de 2 woonplaatsen in gemeente Amsterdam die los van elkaar liggen. Ze worden gescheiden door de gemeentes Ouder-Amstel en Diemen. DV is wat er nog van Duivendrecht over is, inclusief dat station. Links daarvan A-D, het nieuwe Amsterdam-Duivendrecht.
Artikel met toestemming overgenomen van weblog Ximaar.
Nu is het tijd voor: Amsterdam-Almere (handig voor de Olympische ambities), Amsterdam-Amstelveen (bij het GVB bekend).
Amsterdam-Spaarndam (van Hansje Brinker), Amsterdam-Volendam, Amstyerdam-Alkmaar .... ik zie ongekende mogelijkheden voor me.
Alleen Amsterdam-den Haag - dat zal nooit wat worden, denk ik.