Home > > De aanpak van illegale hotels? Het kan sneller en slimmer

De aanpak van illegale hotels? Het kan sneller en slimmer

Veel Amsterdammers ervaren overlast van toeristen die via websites als Airbnb en Wimdu een illegaal hotel boeken. Vorig jaar nam de verhuur via Airbnb met bijna 500 procent toe. In de Nieuwsuur uitzending over Airbnb was het sleutelpunt ‘Drop and Go’ punt in onze kelder te zien. Het is daar zo druk dat we soms ook eigen huis niet in kunnen. Ook de illegale hotelverhuur steekt in onze VVE steeds weer opnieuw de kop op.

Professionele partijen hebben zich op deze markt gestort en verhuren teveel kamers voor te lange tijd bleek uit onderzoek van Quote. De constructies die de verhuurders kiezen worden steeds slimmer; de eigenaar verhuurt long stay, de huurder verhuurt het als illegaal hotel, en de eigenaar is lastig aan te pakken. Om moedeloos van te worden. Toch is er nog heel veel aan te doen. 

Werk gebiedsgericht

Zoek meer samenwerking bij de aanpak met lokale VVE’s en corporaties in een klein gebied. De bewoners zien het overlastprobleem het eerst en weten precies wie erachter zit. Wij doen hier samen met de buren graag aan mee. Dan pakken we het samen met de gemeente pandje voor pandje aan. Een goed begin is een uitdraai te maken van alle appartementen waar geen bewoner is ingeschreven. De recente aanpak in Haarlemmerstraat was ook effectief.

Steunfonds voor VVE’s en particuliere verhuurders

VVE’s en particuliere verhuurders kunnen juridisch zelf ook veel doen. Er ligt voldoende jurisprudentie voor een succesvolle aanpak van hotelverhuur binnen de VVE. Maar, uit ervaring weet ik dat je al snel 5.000 euro verder bent met al die advocaten. Niet iedere VVE heeft dit geld (of mag dit besteden van de leden van de VVE).
VVE’s en particuliere verhuurders hebben, naast geld (of een garantiefonds), ook veel meer kennis nodig om het binnen de eigen VVE goed te regelen. De gemeente kan dit in samenwerking met VVE Belang (als belangenorganisatie) opzetten.

Directe handhaving

De huidige wijze van handhaving is niet efficiënt en ook niet effectief; het werkt niet. Omwonenden meldden hotelverhuur in onze VVE keurig bij de gemeente in het weekend. Die komen daarna op drie willekeurige doordeweekse dagen (overdag) langs. Dan is de vogel natuurlijk al gevlogen. Bovendien komen ze na drie keer niet meer langs.

Het meldpunt dat tijdens het afgelopen paasweekeinde actief was, was succesvol met een ‘hitrate’ van 25 procent. Vorig jaar zomer hebben wij ook een van de illegale verhuurders op die manier aangepakt. De lessen zijn: meteen komen (dag-en-nacht). Als er niet direct gehandhaafd kan worden, dan zou een waarschuwingsbrief misschien helpen; ‘wij houden u in de gaten’. Die toeristen gaan echt niet wachten tot er maandag of dinsdag een handhaver langs komt. Gelukkig is het meldpunt straks weer, ook in de weekenden, bereikbaar.

Meer gegevens van Airbnb en anderen

Airbnb weet feilloos wie zich niet aan de afspraken houdt. Tot nu toe weigert Airbnb gegevens te delen. Het is goed dat de gemeente nu druk blijft houden op Airbnb (ook samen met andere gemeenten wereldwijd). Samenwerking met de vele andere aanbieders is ook nodig. Wimdu en anderen blijven steeds onder het radar; mogelijk verplaatst het illegale aanbod zich nu daarheen. Veel data uit de sector zijn open data (zie InsideAirbnb). Waarom organiseert CTO Ger Baron geen stevige hackathon met ‘data science’ studenten.

Aanpak grote spelers met meerdere panden

In het on line aanbod is bij 20 tot 40% sprake van illegale hotelverhuur (niet houden aan gemeentelijke regels BnB of geen toestemming van VVE of verhuurder). Volgens Airbnb en InsideAirbnb zit hier ook het hoogste aantal verhuurde nachten. Hier zit juist het probleem van woonruimteonttrekking en overlast.

Ongetwijfeld heeft de gemeente dit inzicht nu al via de vele meldingen. Pak deze clubs hard aan. De boetes zijn daarbij slechts een onderdeel. De aanpak samen met de fiscus zou nog meer druk geven. En, daarna de handhaving op de woonfunctie. Juist met stijgende OG-prijzen in Amsterdam zouden juist deze spelers bereid kunnen zijn om hun panden weer te verkopen aan particulieren die er willen wonen (met een duwtje in de rug van de gemeente).

Pak de ‘middle men’ aan

Sleutelclubs en servicebedrijven (schoonmaak, sleuteldiensten) verdienen een stevige boterham aan de verhuur. Een stevige aanpak, samen met de fiscus, kan een schat aan informatie opleveren; follow the money. 

Registreer eerlijke BnB’s

Een groot deel van de aanbieders deugt natuurlijk. Lieve Amsterdammers die hun huis willen delen met bezoekers. Hoe leuk is dat? De gemeente Amsterdam lobbiet in Den Haag voor regelgeving rond ‘registratieplicht’. Dat zou een belangrijk stap kunnen zijn bij een betere regulering. Minister Henk Kamp lijkt nu eindelijk, onder druk van de Tweede Kamer, iets aan de regelgeving willen doen.

Het is jammer dat de eerlijke BnB’s in Amsterdam niet zelf het initiatief nemen om tot een keurmerk te komen. Samenwerking van de eerlijke BnB’s met de gemeente en Airbnb kan bezoekers helpen een eerlijk bed and breakfast te vinden. Het gaat immers eerst om reputatie, vertrouwen en gunnen. Het is mooi als mensen hun persoonlijke woonruimte willen delen met gasten. Daar is niks mee mis als het met liefde en zorg gebeurt... eerlijk delen duurt echt het langst.


Reageer op "De aanpak van illegale hotels? Het kan sneller en slimmer"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.