Home > > Gezocht: nieuw onderkomen voor Leerwerkplaats in Noord

Gezocht: nieuw onderkomen voor Leerwerkplaats in Noord

Jan Vloedbeld en Peter Overbeek Bloem, twee zeer gedreven mannen die leven voor het verbeteren van de samenleving, zijn dringend op zoek naar een nieuw onderkomen om ‘hun’ Gered Gereedschap LeerWerkplaats in Amsterdam-Noord voort te kunnen blijven zetten. Het huidige pand wordt namelijk verkocht.

Jan Vloedbeld en Peter Overbeek Bloem

Beide heren zijn al een aantal jaar gepensioneerd, maar draaien als vrijwilliger nog volledige werkweken mee in de maatschappij vóór de maatschappij. Ze runnen met veel enthousiasme de LeerWerkpaats om degenen met een afstand tot de arbeidsmarkt te onderwijzen en aan het werk te krijgen. Hun stichting zamelt gebruikte gereedschappen in, knapt deze op en maakt ze verzendklaar om naar technische scholen en startende ondernemers in ontwikkelingslanden te sturen. Wat allemaal wordt gedaan door jeugdwerklozen, asielzoekers en vrijwilligers.

Drijvende krachten

De drijvende krachten achter de LeerWerkplaats vervullen een zeer belangrijke sociale taak in de Amsterdamse gemeente én voor de samenleving. En op een heel duurzame manier: jongeren helpen aan een baan, zowel in Nederland als in Afrika. Daarom is het zo belangrijk dat zij op korte termijn een nieuw onderkomen vinden om hun mooie doel te kunnen blijven voortzetten. Het nieuwe pand moet minimaal 600 m2 groot zijn om voldoende jongeren te kunnen opleiden, maar ook om een nieuw plan met gehandicapten te kunnen verwezenlijken.

Ex-marine docenten

Jeugdige werklozen die de aansluiting missen tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt krijgen in het erkende opleidingscentrum in Amsterdam-Noord drie maanden lang een opleiding aangeboden die gegeven wordt door gekwalificeerde ex-marine docenten. Ze leren de technische basisvaardigheden en arbeidsmarktcompetenties, zoals op tijd komen, afspraken nakomen, formeel taalgebruik en samenwerken. Jan en Peter fungeren als ware life-coaches die deze jongeren discipline bijbrengen en klaarstomen voor de arbeidsmarkt. Want het uiteindelijke doel van de twee heren is om zoveel mogelijk van deze jongeren een toekomst te bieden en aan een vaste baan in de technische sector te helpen. Het ziet ernaar uit dat 75% van de huidige groep Amsterdamse jeugdwerklozen in juli kan doorstromen naar een technische baan.

Statushouders en asielzoekers

Elke drie maanden volgen 16 jongeren deze cursus, waartoe sinds kort ook statushouders en asielzoekers behoren. “Dat zijn heel gemotiveerde jongeren, die graag deel willen uitmaken van de Nederlandse arbeidsmarkt”, zegt Peter. “Het zijn slimme mensen met een technische achtergrond, maar die nog wel een diploma van een erkende Nederlandse opleiding nodig hebben om aan het werk te komen. Bij hen sturen we vooral aan op het leren van de Nederlandse taal, cultuur en gewoonten. Daarnaast krijgen de statushouders in overleg met Vluchtelingenwerk een cursus veiligheid (VCA).” 

Jan vult aan: “Ook stimuleren we mensen die door een burn-out thuis zitten of door persoonlijke omstandigheden hun levenslust kwijt zijn om weer (arbeids)ritme op te doen. Al met al een zeer gemêleerde groep die bezig is met één gemeenschappelijk doel: gereedschap gereed maken om technische leerlingen en startende ondernemers in ontwikkelingslanden te helpen.”

Handicap

Er is een nieuw plan van de gemeente om ook Amsterdamse jongeren met een handicap in de LeerWerkplaats op te nemen, maar daar is op dit moment geen ruimte voor. De huidige werkplaats en het klaslokaal is daarvoor veel te klein.

De LeerWerkplaats is dus niet alleen bezig om mensen in ontwikkelingslanden een beter bestaan te geven, maar richt zich tevens op het deel van de Nederlandse samenleving dat moeilijker aan een baan komt. Als Jan en Peter vóór 1 januari geen nieuw onderkomen vinden, staan er veel jongeren op straat.

Oproep:

Weet u een onderkomen van minimaal 600 m2 in Amsterdam voor maximaal € 20.000 huur per jaar? Neemt u dan contact op met Jan Vloedbeld (op telefoonnummer 06-51564981 of janvloedbeld@hotmail.com).


Een reactie op "Gezocht: nieuw onderkomen voor Leerwerkplaats in Noord"

JohnN
-1-  JohnN:
Minstens 600 m2, Maximaal 20.000 euro? In Amsterdam?
Zoek dan maar naar een filantroop, hoewel de geruchten zijn dat alle Amsterdamse filantropen uitgestorven zijn. 33 euro/m2 daar krijg je niks voor met een dak erop.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.