Home > > Inkt op de Amstel: Literair tijdschrift Bühne

Inkt op de Amstel: Literair tijdschrift Bühne

Literair tijdschrift Bühne

Het oprichten van een literair tijdschrift is een waagstuk. In de loop der tijden verdwenen er veel, zoals bijvoorbeeld Passionate, Optima, Yang, Zoetermeer, Millennium, Ruim, Raster, Rossinant, Parmentier, Bzzlletin, Maatstaf, De Brakke Hond, Preludium, Nynade, Vrijstaat Austerlitz, Brain Drain en Diepzee Magazine. En dit is maar een kleine greep. Oorzaak is veelal geldgebrek. De redacties kunnen goede auteurs niet betalen en er kan ook weinig worden gedaan aan adverteren of verdere publiciteit. Voor uitgevers is het literaire blad vaak na enige tijd een blok aan het been. De 'kweekvijver voor nieuw talent,' zoals men het literaire tijdschrift vroeger zag, is het eigenlijk bijna nooit geworden.

Een tijdschrift als De Gids is de positieve uitzondering en het blad verschijnt al meer dan honderd jaar. Maar de subsidiegever Het Nederlandse Fonds der Letteren ondersteunt het blad al decennia en jonge bladen worden daarentegen veelal genegeerd. Zo blijft het een komen en gaan van vluchtige tijdschriftjes en vaak aantoonbare vriendjespolitiek.

Uitgeverij Aspekt heeft het onlangs aangedurfd om met een nieuwe literaire periodiek te komen, Bühne geheten. Als ondertitel draagt het blad: 'Over literatuur en cultuur.' Dat doet wat zwaar aan, maar wie het nieuwe vierde nummer bekijkt ontdekt dat dit thema speels en zeer leesbaar wordt benaderd. Het blad is thematisch en ditmaal wordt godsdienst bekeken vanuit het perspectief van verbindende krachten en verzoening. De voortschrijdende impopulariteit van de islam wordt gepareerd met de hoop op een verbindende rol van het Christendom en het Boeddhisme. Herman Hesse komt op de proppen als een man, die weliswaar Siddharta schreef, dat een Boeddhistisch thema herbergt, maar Hesse is veel meer de katholiek dan menigeen dacht in de jaren '60. Toen werd hij door de hippies omhelsd als een troetelboeddhist. Hans Dütting vertaalde Wallace Stevens, de Amerikaanse poëet van het klankvers. En Jan Kleefstra, de dichter, heeft het in een essay over Samuel Beckett. Mooie verhalen, korte boekbesprekingen en een paar gedichten vullen verder de bladzijden.

Het blad telt maar liefst 144 bladzijden en de inhoud is zeer leesbaar en van hoge kwaliteit. Hopelijk houdt dit mooie tijdschrift het heel lang vol.

Tijdschrift: Bühne
redactie: Margreet den Buurman, Perry Pierik
uitg: Aspekt
blz: 144


vier reacties op "Inkt op de Amstel: Literair tijdschrift Bühne"

JohnN
-1-  JohnN:
Aardig dat je een lans breekt voor Bühne cq Aspekt. Maar met Inkt op de Amstel heeft het niets te maken. Er is wel een verbinding met Utrecht.
Waarom geen pleidooi voor alles wat zich afspeelt in b.v. Ruigoord (laatst met Pinksteren nog 'Vurige tongen'; of het vele dat de Centrale Bibliotheek aan het Oosterdok doet voor de poëzie en de literatuur?
Overigens zijn er straks weer 'Dichters in het gras', morgenmiddag (zondag 12/6) in het Westerpark!
Arnoud
-2-  Arnoud:
@JohnN: Het zou heel goed kunnen dat er minstens 1 schrijver uit Amsterdam is vertegenwoordigd in dit nummer (een gok hoor) ;-) En zoals Balkenende al zei: het gaat tenslotte om de inhoud. Dus de link met de Amstel zal er wel zijn.
Arnoud
-3-  Arnoud:
En anders wel in het najaarsnummer, als ik zo de website bekijk, hahaha!
http://letterenvoorbuhne.blogspot.nl/201..
JohnN
-4-  JohnN:
Ha ha het is erg doorzichtig, dus dan mag het.
Mooie jeugdfoto ook.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.