Home > > Een streng bewaakte buurt

Een streng bewaakte buurt

In het vizier - Afb.: Pixabay cc

Onze buurt staat tegenwoordig onder permanente en strenge bewaking. Wij hebben namelijk een Whatsapp groepje voor criminaliteitspreventie. Vanachter de vitrage en de sanseveria’s houden we de straten en steegjes zorgvuldig in de gaten. Ik ben onlangs lid geworden, want het leek mij wel gunstig om tijdig gewaarschuwd te worden voor ongure types in de omgeving.

Tot dusver viel het resultaat mij enigszins tegen. Men kreeg een werknemer van Liander in het vizier die op zoek was naar een gaslucht. Hij droeg wel een uniform, maar kon zich niet legitimeren. En dus kreeg hij al spoedig een paar agenten in zijn nek. Loos alarm, bleek later. Ook was er ingebroken in twee auto's, zo werd gemeld. Tja, dat is mosterd na de maaltijd natuurlijk. Preventie, dáár draait het om.

Verder waren er nog twee kinderen verdwenen (en teruggevonden) en struinde er een hondje door het plantsoen dat niet kon aantonen dat het een baasje had. Een vrouw vroeg midden in de nacht paniekerig wat die helikopter boven haar huis deed. Ze kreeg nooit antwoord. Het is allemaal veel minder spectaculair dan ik stiekem had gehoopt...

Zo'n digitaal clubje heeft natuurlijk wel iets burgerwacht-achtigs. Maar dat is uitdrukkelijk niet de bedoeling, zo blijkt uit het reglement. Het groepje wordt streng gemodereerd, alleen meldingen over daadwerkelijk verdachte zaken zijn toegestaan en verder geen geouwehoer. Maar ja, wat is precies verdacht?

U zult denken: waar maakt men zich druk om in dat suffe Amstelveen? Onderschat de gevaren hier niet! Regelmatig worden er wietplantages opgerold of zware criminelen omgelegd. Ook wemelt het hier van de Britse en Ierse klusjesmannen met een hoog dreigingsniveau en een lage arbeidsmoraal.

Ik twijfel regelmatig of ik iets zal melden. Zo hield onlangs een wagen vol aardappels zich verdacht op in de straat. Kort daarna was er ook eentje die kaas verkocht. Gewoon uit de achterbak. En altijd op hetzelfde adres, bij de overbuurvrouw. Volgens mij wordt hier gedeald bij het leven.

Ik ben nog niet helemaal overtuigd van het nut van de Whatsapp groep. De resultaten zijn tot dusver wat pover. Straks sta ik met mijn zoontje bij de glijbaan en krijg ik een melding dat een oudere heer zich al een kwartier verdacht ophoudt op de speelplaats. En dat ze het dan over mij blijken te hebben...


vier reacties op "Een streng bewaakte buurt"

Bram
-1-  Bram:
Arnoud heeft u wel eens gehoord van Ogen en Oren in de wijk, dit zijn vrijwilligers die met 2-3 man/vrouw in de buurt patrouilleren. Daarbij houden zij ook uw huis in de gaten, ramen die open staan als er niemand thuis is en dat soort zaken. Hier een link: http://www.ogenenoren.com/11-media en nog een: http://www.ogenenoren.com/
Arnoud
-2-  Arnoud:
@Bram: hartelijk dank voor de link. Het initiatief komt toch iets meer in de richting van een burgerwacht en ik vraag me af hoe bestendig zoiets is. Hoe lang blijft men gemotiveerd? En: moeten we dit willen? Een Whatsapp groepje komt dan toch meer in de buurt van gewone sociale controle dan expliciet gaan patrouilleren.
Redleff Haiken
-3-  Redleff Haiken:
We hebbn al jaren een soortgelijk initiatief in onze buurt via mail. Inmiddels is het uitgegroeid tot een klaagzang over elkaars huisdieren die door tuintjes lopen en autos die scheef staan geparkeerd.
Bram
-4-  Bram:
@Arnoud: Ik heb begrepen dat waar Ogen en Oren actief is (in dit geval Purmerend) de vrijwilligers zeer gemotiveerd zijn, of dat ook het geval is als de groep kleiner is dat betwijfel ik, want dan zal je toch vaker de wijk in moeten. En moeten we dit willen, in Purmerend wel denk ik want het aantal inbraken en andere ellende is afgenomen. Daar komt bij dat de bewoners door deze groep ramen en deuren sluit, en geen spullen van waarde laat slingeren voor zij van huis gaan. Zelf woon ik in Amsterdam en dat zal wel zo blijven, ben nou eenmaal verknocht aan mijn buurtje (Kinkerbuurt), dus ga daar alleen op visite bij vrienden.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.