Home > > Copuleren in de Oude Kerk

Copuleren in de Oude Kerk

Fragment kerkporno van Guido van der Werve - bron: Parool

Er was commotie om een expositie in de Oude Kerk. Er waren afbeeldingen van groepen naakte mensen die met elkaar neukten, in een videotriptiek van kunstenaar Guido van der Werve. Dat hoorde niet in de Oude Kerk, zo vond een briefschrijver in Het Parool. Het was tenslotte feitelijk een godshuis.

Nu verbaas ik mij altijd over het spanningsveld tussen seks en religie. Op een of andere manier vindt men binnen het instituut 'de kerk' dat seks iets onbehoorlijks is en zéker het openbaar afbeelden daarvan. Onbegrijpelijk. Ik vind het juist fijn om te doen en ook om naar te kijken. En dat zal voor de meeste mensen gelden, ook de religieuze, anders waren wij al uitgestorven.

Maar ik denk dat het anders zit. Ik denk dat er in werkelijkheid helemaal geen bezwaar wordt gemaakt. Vermoedelijk is het een opzetje om in de media aandacht te krijgen voor de expositie. Het creëren van een controverse is daarvoor een goed middel.

Suitsupply campagneZo ging het onlangs ook met die affiches van Suit Supply in de bus- en tramhokje met daarop een gekleurde vrouw. Twee heertjes in kakkige vrijetijdskleding gleden van haar naakte borsten af. 'Feministische vrouwen' begonnen op sociale media heibel te schoppen hierover. Dit was slim bedacht door het reclamebureau. Van een vrouw met blote borsten kijken wij niet meer op, dus moest er een protest worden opgetuigd. De potentieel controversiële ingrediënten zijn bewust ingebouwd: gekleurde vrouw, blote borsten, seksisme, mannenmerk dat misbruik maakt, protesterende feministes. Doorzichtig maar effectief: het werd een rel(letje).

Loopt die expositie in de Oude Kerk eigenlijk nog? Dan wil ik hem wel eens zien. Ik hoop dat directeur Jacqueline Grandjean vaker met dit soort dingen komt. Heeft de kerk eindelijk eens iets opwindends te bieden...

trefwoorden.

vier reacties op "Copuleren in de Oude Kerk"

Simone
-1-  Simone :
Voor het zingen de kerk uit, toch? Waarom moet alles maar kunnen? Waarom mogen godsdiensten niet hun " eigen waarden" handteren?
Waarom willen de " ontkerkeliijken of reli-lozen " dit altijd weer kunnen beïnvloeden.
Is het niet met woorden als "vrijheid van meningsuiting uiting," dan is het wel weer met " alles moet kunnen". Lieve schrijvers, aan alles zetten 2 kanten.
Deze schilderijen kunnen op andere plaatsen dan kerk of moskee of tempel worden gehangen. We hebben geleries en musea daarvoor. En ja, sex heeft nou eenmaal voor ieder een andere reden, uiting.
Dat sex aanwezig is in de wereld is geen ( of juist wel?) wereld wonder.
Maar er zijn veel verschillende meningen , invullingen en onthouders van sex.
Respecteert, het is een fabeltje te suggereren dat iedereen iets met sex heeft. Er zijn er ook even zovelen die niets met sex hebben...of het stiekem doen...
JohnN
-2-  JohnN:
@Simone: het zijn geen schilderijen hoor, het betrof een drie-voudige video presentatie. En de Oude Kerk is qua gebouw dan wel een kerk, maar al heel lang een museum. waar allerlei presentaties plaatsvinden, o.a. World-pressfoto. Bovendien was de bewuste videopresentatie al weggehaald op het moment dat dit stuk - en de reactie in het Parool - gepubliceerd werden.
Ach, het pretendeert Kunst te zijn, en wat kunst is is een kwestie van smaak. En over smaak worden we het nooit eens. Wat ik ervan vind? Laat maar.
Bram
-3-  Bram:
@JohnN: Dat de Oude Kerk voor van alles en nog wat gebruikt word daar kan ik mij wel in vinden,en het brengt geld in het laatje. En zonder geld is dit bijzonder mooie gebouw ten dode opgeschreven. En zoals u schrijft de Oude Kerk is qua gebouw dan wel een kerk, daar kan ik aan toevoegen het is nog steeds een kerk. Dus ben het met Simone eens dat deze tentoonstelling/presentatie niet thuis hoort in wat voor een gebedshuis dan ook. Hierbij een link met de agenda van de diensten die er gehouden worden, https://oudekerk.amsterdam/agenda/
Arnoud
-4-  Arnoud:
@Bram: het blijft mij verbazen dat er vanuit 'de geloofsgemeenschap' zo allergisch wordt gereageerd op erotische afbeeldingen, met name als ze eigentijds zijn. Wat is er anders aan dan pakweg een verzameling stillevens met fruit, schalen en vissen? Wanneer er alleen stillevens op het altaar waren uitgestald had je er niemand over gehoord. Het verschil is slechts dat de kerk over seksualiteit een moreel oordeel heeft en over de stillevens niet. Met seksualiteit behoort de kerk zich helemaal niet te bemoeien en al helemaal niet met kunst en seksualiteit. Om deze hypocrisie aan te tonen is het misschien wel zeer noodzakelijk geweest om dit erotische kunstwerk in de Oude Kerk te exposeren.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.