En weer gaat er een boekhandel naar de gallemiezen in Mokum.
Dankzij D66.
Boekhandel Evenaar, op de hoek het Singel en de Oude Spiegelstraat. Een winkel in literaire reisboeken.
Dankzij D66 gemeenteraadslid Marcel van den Heuvel.
Hij is de eigenaar van het pand en wil na renovatie de huur meer dan verdubbelen. Er zal wil weer een flagstore van een buitenlandse exclusief lingeriemerk komen, zoals het al jaren in de 9 straatjes gaat.
Marcel van den Heuvel draagt zo bij aan de grote uitverkoop die in de 9 straatjes aan de gang is.
Wist U trouwen dat Marcel van den Heuvel in de commissie cultuur van de gemeenteraad zit?
Maar zijn eigen portemonee gaat hem meer aan het hart dan de literatuur.
En zo draagt deze D66 cultuurpaus willens en wetens bij aan de verdere verwording van de 9 straatjes tot een exclusief winkelgebied voor upmarket toeristen.
Hoe serieus moeten we D66 nog nemen?
Hoeveel mensen hebben er al spijt als haren op hun hoofd dat ze op D66 hebben gestemd?
Telkens zijn er weer berichten die de geloofwaardigheid van d66 aantasten. En altijd berichten die iets met geld te maken hebben.
De wachtgeldkwestie rond het opeens verdwenen kamerlid Wassila Hachchi, die haar kamerlidmaatschap opzegde om te gaan folderen voor Hillary Clinton, en daar 6000 euro per maand aan wachtgeld voor krijgt. Eigenlijk zou ze moeten solliciteren. Maar even druk, druk, druk.
En dan is er D66 wethouder Udo Kok van onze prachtige stad.
Van financien.
Hij beloofde orde op zaken te stellen. Maar nu is hij 25 miljoen kwijt. Niemand weet waar dat geld is, maar Udo blijft rustig zitten. Krijgt gewoon iedere maand zijn riante salaris.
Deze week zei een van de oprichters van D66, Edo Spier, dat dat hele idee van een referendum eigenlijk maar onzin te vinden. Jarenlang noemde ze dit een kroonjuweel. Maar dat laatste referendum was wel de bloody limit.
Dat zei ook een andere D66 oudgediende Laurens Jan Brinkhorst. Hij noemde de tegenstemmers raddraaiers.
En dan nog het gratis vliegreisje van de grote leider Alexeander Pechtold naar de Oekraïne aan de vooravond van hett referendum over de OekraIne.
Betaald door een zakenman. Had Alexander P. nog een gepeperde mening over de corruptie in dat land? Zijn gastheren hadden in ieder geval wel een gepeperde rekening.
D66. Mooie praatjes. Verbale lenigheid. Glad als een aal. Roomser dan de paus. Maar als puntje bij paaltje komt denken ze toch eerst en vooral aan hun eigen portemonee.
Dan is het over en uit met idealen, kroonjuwelen en beginselen.
Een daarvan is Amsterdam het slachtoffer.
Nu weer een mooie boekhandel minder.
Misschien wordt het ook tijd voor minder D66.
Minder, minder, minder.
En het is maar dat U dat weet.
Boekhandels hebben meer te leiden onder de teruglopende boekenverkoop en de webwinkels dan onder de huur van een pand. (En terecht want waarom zou een lezer mee willen betalen aan de huur van een pand, die wil alleen betalen voor het boek.) Ik betwijfel ook of er een partij is die 'behoud van boekwinkels' in haar partijprogramma heeft staan.
Aan de 'fraude' met wachtgeld maken meer Kamerleden zich schuldig. Tijd om het wachtgeld af te schaffen. De oorspronkelijke reden om het in te stellen (ken je die trouwens?) bestaat al lang niet meer. Overigens vind ik de afdracht van de SP'ers even dubieus. Kamerleden horen 'zonder last of ruggespraak' te handelen en daar is door die salarisregeling geen sprake meer van. Dit heeft verder niet direct iets met Amsterdam te maken.
De 'verdwenen' 25 miljoen in Amsterdam is geen weggemaakt geld maar een niet kloppende boekhouding na consolidatie van de boekhoudingen van de voorheen aparte diensten. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit geld niet goed is besteed (of zelfs helemaal niet besteed).
Een huidige wethouder die toeziet op die consolidatie kan onmogelijk verantwoordelijk zijn voor hoe de rekensom uitpakt. Het waren de wethouders voor hem die over de boekhouding in hun tijd gingen (o.a. Asscher en Hilhorst van de PvdA).
Als je de geschiedenis van de politiek had gevolgd had je kunnen weten dat 'vergroting van de invloed van de kiezers' het 'kroonjuweel' en niet het referendum. Een referendum was een mogelijkheid daartoe, maar dan wel het correctief referendum en niet het raadgevende referendum wat als compromis overbleef.
Pechtold had dat lobbyreisje van die vliegende zakenman nooit moeten aannemen. Niet in de haak, evenals zijn aanvankelijke cover-up waarmee hij liet zien te weten dat hij fout zat. Maar ook dit heeft verder niets met Amsterdam te maken.
Er blijft dus weinig over van Zwetsloots betoog. Hij kent de geschiedenis niet, schrijft zaken aan die partij toe waar ze niets mee te maken hebben, verhult de verantwoordelijkheid van andere partijen en noemt om aan te tonen dat een partij slecht is voor Amsterdam zaken die niets met Amsterdam te maken hebben.
Of D66 of welke andere partij goed of slecht is voor Amsterdam is aan de kiezer, we zullen het zien in 2018.