Home > > Zwanen in de gracht

Zwanen in de gracht

Zwanen - Foto: Arnoud Hugo

Een paar maanden geleden dreven er bij mij plotseling acht zwanen door de gracht. Mooi en statig zwommen ze heen en weer. Af en toe vlogen ze weg. Ze hebben een lange afstand nodig om op te stijgen. Vanuit het water helemaal.  Er zijn natuurlijk een paar bruggen over de gracht waar ik woon. Dus het was elke keer weer spannend als ze opstegen: zouden ze wel over de brug heen komen? Maar dat ging elke keer goed. Meestal waren de zwanen dan de volgende dag weer terug. Dan telde ik ze en het waren er steeds acht. Gelukkig.

Een tijdje geleden liep ik op een avond over de Oudezijds Achterburgwal.  Zoals de meeste mensen wel weten is de Oudezijds midden op de wallen. En daar op die plek was de gracht helemaal wit van de zwanen. Ik heb ze daar niet geteld maar het waren er zeker vijftig. Het had iets magisch om die beesten daar te zien drijven op een plek die voor veel mensen toch het Sodom en Gomorra van Nederland is. Het bleek dat de zwanen gevoederd werden door verschillende portiers van nachtclubs en sekstheaters. Het was alsof die zwanen tegen elkaar vertelden dat er daar iets te eten was want het werden er steeds meer. Ik was op de wallen natuurlijk alleen voor toeristische doeleinden dat zult u begrijpen. 

De wallen

In de oudste buurt van Amsterdam

Waar alles schijnt te draaien om seks,

Drugs en drank. Daar op die plek,

Waar niemand zoiets moois verwacht

Drijven plotseling als in een sprookje

50 witte zwanen op het water van de gracht

Uit, In het zand daar staan mijn hakken. Ronald M. Offerman 2015

Zwanen zijn mooie beesten vind ik. Dus ik genoot ook van mijn zwanen in mijn gracht. Ik kon er met plezier naar kijken. Maar de laatste tijd zijn er nog maar twee. Ook leuk natuurlijk, maar acht is toch wat specialer. Nou wil het geval dat ik een tijdje geleden een programma heb gezien over zwanendriften. Een dierenarts, Saskia van Rooy, is daar zeer fel tegen aan het protesteren. En ze heeft gelijk want op de TV waren gruwelijke beelden te zien. Ik heb haar site opgezocht en ben vriend met haar geworden op facebook. Op haar pagina staan vele nare filmpjes over wat er op het platteland zoal gebeurt met zwanen. Ze worden flink bejaagd, met veel geweld hun nek omgedraaid, levend stuk gebeten door jachthonden. Het zijn geen fijne beelden voor zo een gevoelig mens als ik. Nou weet ik wel dat er o.a. ook koeien, varkens en schapen worden geslacht, maar toch. De beelden die op de site staan zijn vrij schokkend. Zoek haar ook maar op op Facebook. En het liefst vrienden worden want ze kan wel wat hulp gebruiken. 

Ondertussen blijf ik me afvragen waar de zes zwanen van mijn groepje van acht zijn gebleven. Van Amsterdam naar de polder vliegen is voor zo een beest natuurlijk maar een kippeneindje. De beelden op die site doen mij het ergste vrezen.


vijf reacties op "Zwanen in de gracht"

JohnN
-1-  JohnN:
Mooie observatie van de Amsterdamse knobbelzwanen Ronald. Loes Essen (Oud Zuid) schreef er ook eens een bespiegelend gedicht over, voor Trouw.
Maar knobbelzwanen, kunnen helemaal niet vanaf het land opstijgen hoor, daar zijn ze veel te zwaar voor. Bekijk maar eens hoe ze zich uit het water losmaken door hun 'flippers' als afzet te gebruiken om meer snelheid te maken. Als ze tussen twee bruggen te weinig startbaan hebben zwemmen ze eerst wat verder naar waar wel ruimte is. Jonge zwanen peddelen zelfs gewoon naar het IJ.
Ronald M.Offerman
@JohnN, Zo zie dat ik een stadsmens ben. Ik zie het verschil niet. Maar ondertussen zijn ze nog steeds niet terug. Misschien is daar ook wel een logische verklaring voor.
Suffie
-3-  Suffie:
Zwanen kunnen wel degelijk opstijgen vanaf land. ze zullen het nooit doen zolang er water in de buurt is, omdat het gevaarlijker en uitputtender is. In Amsterdam geldt bovendien dat ze veel last hebben van lichtmasten en tramleidingen.

Over het zwanendriften kan ik kort zijn: laat die beesten met rust.
Jan Willem
-4-  Jan Willem:
Doet me denken aan Spitzen van Thomas Rosenboom. Daar wordt de zwaan die niet meer uit de grachten kan ontsnappen gebruikt als metafoor voor de mens die afkomt op het paradijs, maar daarin vervolgens hopeloos verstrikt raakt.
http://recensieweb.nl/recensie/zwanen-di..
https://www.vn.nl/thomas-rosenboom-schri..
JohnN
-5-  JohnN:
@ Jan Willem: Een grootheid, die Thomas Rosenboom. Ik leerde hem pas goed als schrijver kennen toen ik De Nieuwe Man las (2005). Pas halverwege het boek zie je langzaam de tragiek zich voltrekken, je krijgt medelijden met alle hoofdpersonen alsof het echte mensen zijn. Daarna moet je natuurlijk wel een vrolijk boek gaan lezen!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.