Home > > Inkt op de Amstel: Andy Warhol

Inkt op de Amstel: Andy Warhol

Andy Warhol in 1975 - Foto: Wikipedia

In het sympathieke Van der Togtmuseum in Amstelveen, vlakbij het Cobra Museum overigens, loopt op dit moment een tentoonstelling over Andy Warhol (1928-1987), de Amerikaanse baanbrekende kunstenaar. De tentoonstelling heet 'Warhols World,' maar tegelijkertijd is het een beeld van de sixties, waar Warhol een icoon van was. Het bijzondere van Warhol is, dat hij kunst populair maakte. Zijn soort kunst heette dan ook provocerend popart. Andere popart kunstenaars waren o.a. Roy Liechtenstein, Jasper Johns en Claes Oldenburg. Dat deze stroom belangrijk bleek te zijn is te zien aan de collecties van bijna alle musea voor moderne kunst ter wereld, waarin deze namen steevast voorkomen.

'Het gewone bijzonder maken,' was Warhols credo. En hij maakte na een periode van schilderen, zeefdrukken van soepblikken (Campbell) en tomatenketchup (Heinz), maar sterk vergroot en telkens iets afwijkend, zodat het series zijn. Omdat aanvankelijk veel mensen meehielpen in zijn atelier in New York werd het meer een fabriekje en hij doopte het The Factory. Weer later fotografeerde hij veel en filmde allerhande arthouse films met zijn eenvoudige Bolex filmcamera. Bekendst werd hij door zijn portretten van celebraties als Liz Taylor, Marilyn Monroe, koningin Elisabeth en onze eigen Beatrix. Vreemde kleurendrukken, die iedereen wel kent. Er is nu zelfs een computerprogramma, waarmee je een foto kan inkleuren a la Warhol.

De tentoonstelling in het Van der Togt bestaat hoofdzakelijk uit de collectie van Hugo en Carla Brown, die foto's van Steve Shapiro, Ron Galella e.v.a. bijeenbrachten. Mooie plaatjes met veel beroemdheden uit vooral de film-pop- en modewereld. We zien Blondie, Jagger, The Vervet Underground (Lou Reed), Dennis Hopper, Truman Capote zich verdringen om in het gevlij te komen, om voor te dringen bij de vileine meester Warhol. Dat het niet allemaal zo hip sixties en zo vrolijk was, laten vooral de beelden zien van Edie Sedgwick , de superster van Warhol, die haar carrière verruilde voor dope en alcohol. Warhols commentaar op haar dood: 'Sommige motten vliegen tegen een lamp!' Ontluisterend. En er zouden nog een paar 'motten,' volgen, helaas. Want dope en drugs doorspoelden de omgeving van Warhol.

Tegelijkertijd is er een opmerkelijk boek over Warhol verschenen 'Andy Warhols Roadtrip,'door Deborah Davis. In een mooie vertaling worden we bijgelicht in het vroege studentenleven van Warhol. Op zich nog gewoon student. Na een wilde trip van New York naar Los Angeles in 1963 met een paar vrienden langs Route 66, begint zijn carrière. En verandert zijn image van de saaie studiebol in de excentrieke kunstenaar met het platinablonde haar. Lees dus eerst dat boek maar en ga dan naar de tentoonstelling.
Karel Wasch

Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
+31 (0)20 641 57 54

OPENINGSTIJDEN
woensdag t/m vrijdag 11.00 – 17.00
zaterdag en zondag: 13.00 – 17.00

Boek:
Andy Warhols Roadtrip
Auteur: Deborah Davis
uitg.Meulenhoff
blz: 310
vert: A. de Vries, I. van den Elskamp


Een reactie op "Inkt op de Amstel: Andy Warhol"

Ronald M.Offerman
Of bekijk " De wereld van Boudewijn Buch " https://www.youtube.com/watch?v=47n4q2Hz.. ook erg leuk.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.