Home > > Referendum is zinloze vertoning

Referendum is zinloze vertoning

Stemlokaal - bron: rijksoverheid

Dat hele referendum van woensdag vind ik stom. Dat wordt thuiskomen van een koude kermis.
Een zinloze vertoning. Zoals heel het leven. Trouwens.
Terwijl Nederland wegzinkt in een zee van bestuurlijk onvermogen vanwege verdwenen bonnetjes en wel of niet ontvangen en doorgestuurde telefoontjes. houden we een referendum over en verdrag met de Oekraïne, een land dat diep gezonken is door corruptie, vriendjespolitiek en burgeroorlog. Een referendum over een verdrag met de Europese Unie.
De Europese Unie, een supertanker die zwaar slagzij maakt en geen raad weet met de vluchtelingencrisis en de financiële tekorten van onder andere Italië, Portugal, Griekenland, Spanje en Frankrijk.
Natuurlijk ga ik stemmen. Niet stemmen is stom. 
Tegen uiteraard. Want dat is een oude Amsterdamse reflex.

De regering, of de gemeente wil iets, wat is dan de mening de inwoner van Amsterdam? 
Natuurlijk is die tegen. Instinctmatig. Automatisch. Dat voelt ie aan zijn water. Opzouten met die stomme voorstanders.
En het is leuk om die gasten te pesten.
Stel dat het nee kamp wint. Voor dat verdrag maakt het niks uit. 
Wie even bestudeert hoe de zaken ervoor staan weet dat de Europese Unie een colonne in beweging is die moeilijk gestopt kan worden. 
Zeker niet door een stom referendumpje in klein duimpje land Holland. 
Muis bedreigt kudde olifanten, daar lijkt het nog het meest op. 
Herinnert U zich dat referendum over die Europese grondwet nog? 
De meerderheid in ons land was tegen. 
Dus ging die grondwet gewoon door. 
Nu maakt het helemaal niks meer uit, want dat verdrag met OekraÏne is al in werking.
Maar ik verheug me op al die schijnheilige en hypocriete machtshebbers van dit landje die gaan proberen die tegenstemmen te neutraliseren en de tegenstemmers zwart te maken.
En ze zullen in Brussel ook wel moeten lachen om die stomme Hollanders.
Heb je ze weer. Met hun grote mond. Onnozelaars. 
Met Mark Rutte, het slaafje van Angela merkel.
En da is er ook nog Frans Timmermans onze potsierlijke Eurocommisaris die daar als een Limburgse carnavalscabaretier, buutreedener, rondloopt. 
Denk U dat die serieus wordt genomen?
Serieus in de maling waarschijnlijk, zonder dat ie het door heeft.
Maar stemmen ga ik.
In het stemlokaal van werf ‘t Kromhout op de Hoogte Kadijk te Amsterdam. Waar ze schepen repareren. Lijkt me een voor de hand liggende lokatie om te stemmen voor een referendum over zinkende schepen.
Alleen gaat dit bezoekje aan de scheepswerf niet helpen. Wie dat hoopt komt van een koude kermis thuis.
Het is zinloos, Stemmen voor dat stomme referendum. Zinloos als het leven zelf. Maar ik hou nu eenmaal van zinloze dingen.
En het is maar dat u dat weet.


zes reacties op "Referendum is zinloze vertoning"

Jochem Floor
-1-  Jochem Floor:
Het 1e stukje over het referendum hier, zo te zien. Helaas dat het cynisme er vanaf druipt en daar was eigenlijk al geen tekort aan. Goslinga, vanmorgen in Trouw, toont gelukkig dat het ook anders kan. Dat resulteert in een beschouwing die ik hier dan graag wil aanbevelen.

http://www.trouw.nl/tr/nl/6869/Hans-Gosl..
JohnN
-2-  JohnN:
@Jochem Floor: Niet opgelet? Al 3 dagen eerder werd hier een opinie over het referendum gepubliceerd. Dat dhr. Zwetsloot het nodig vond dit op zijn eigen wijze nog eens over te doen moet hij weten. Maar qua achtergrond voegt het niets toe. Had eigenlijk kunnen volstaan met een comment onder mijn artikel dat hij het helemaal eens is met de heren van Geen stijl: weg met de EU. Of we daar iets mee kunnen moet ieder zelf maar weten.
Arnoud
-3-  Arnoud:
@JochemFloor: Inderdaad, zoals JohnN zegt, er was al eerder een stuk over van zijn hand.
@JohnN: Dat 'dunnetjes overdoen' klopt niet, de stukken zijn ongeveer tegelijkertijd binnengekomen en dus onafhankelijk van elkaar geschreven. Ik besloot ze toch allebei te plaatsen om de verschillende meningen weer te geven en vooral ook om de verschillen in onderbouwing aan bod te laten komen.
Jochem Floor
-4-  Jochem Floor:
@JohnN: Mea culpa, ik heb me op het verkeerde spoor laten zetten. Bij zoekterm 'referendum' zouden vermoedelijk o.a. 'Vietnamweide' en 'fietserstunnel' verschijnen; dus dat heb ik maar gelaten. De zoekterm "Oekraine" leverde 1 treffer op over het referendum (+ 3x MH17).

@Arnoud: Je toewijding aan het vrije woord is lovenswaardig. Heb je overwogen de beide stukken onder elkaar te plaatsen? Ter bevordering van het contast; wellicht alsnog?
JohnN
-5-  JohnN:
Wat betreft mijn meningsvorming (het is immers kort dag) tendeerde ik al naar ''nee'' al was het alleen maar om een signaal te geven dat het me al een tijd veel te hard gaat met de groei van de EU en aanverwante engagementen. Het nadeel is dat ik me dan in een gezelschap zal bevinden waarmee ik het op allerlei ander terrein volkomen oneens ben... Mijn verdere overweging is dat meer democratie en de kop indrukken van de corruptie en nepotisme niet automatisch bereikt zal worden met een associatieverdrag en de deur op een kier voor nieuw lidmaatschap. Als Griekenland daar al niet in is geslaagd bij een langdurig volwaardig lidmaatschap wie zijn Pechtold, Verhofstad, van Baalen en al die andere overgewichtige VVD-ers dan om mij te doen geloven dat dit bij Oekraïne wel het geval zal zijn? De vorige weggejaagde president heeft zijn kapitaal weggesluisd naar het buitenland. De huidige nieuw gekozen man ddie nu door de voorstanders gekoesterd wordt blijkt hetzelfde te doen (Panama Letters) dat is een teken aan de wand!
Eerst orde in de eigen chaos (zowel binnen EU als binnen Oekraine) dan maar weer eens verder zien...
Arnoud
-6-  Arnoud:
@JochemFloor: Aangezien beide auteurs vaste medewerkers van Ac zijn, kan dat niet: dan komt er geen vermelding op hun eigen auteurspagina (zie menu 'Medewerkers').

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.