Home > > De Stopera is prachtig

De Stopera is prachtig

Stopera - Foto: Arnoud Hugo

Onlangs stond er een stuk in Het Parool over de Stopera. De strekking van het stuk was dat het opera gebouw aan de Amstel afgrijselijk lelijk was en zo snel mogelijk met de grond gelijk gemaakt moest worden. En als ze toch bezig waren gelijk het stadhuis aan de achterkant ook plat bulldozeren. 

Volgens mensen die het weten kunnen vinden alle Amsterdammers het Stopera gebouw lelijk. Nou vind ik dat toch behoorlijk irritant als er gezegd word dat alle mensen iets vinden en dat ze dan ook veronderstellen dat ik daar dan ook bij hoor. Alle mensen in Nederland hebben erg veel verdriet. De Nederlanders zijn erg gelukkig. De Nederlanders zien de toekomst positief in. Alle Amsterdammers zijn zeurkousen. Om maar een paar dingen te noemen die ik de laatste tijd gelezen of gehoord heb. Ik maak zelf wel uit wat ik vind.

Ik vind het Stoperagebouw helemaal niet lelijk. Om nog een stap verder te gaan: ik vind het zelfs erg mooi. Vanmiddag heb ik op een bankje gezeten aan de Amstel voor restaurant Breitner en ik zat te mijmeren over het artikel in de krant. Ik bekeek de witte marmeren pui van de stopera. De bruine bakstenen. De nieuwe goudkleurige letters onder de dakrand en ik dacht het gebouw is toch behoorlijk ingeburgerd in die kleine dertig jaar dat het er nu staat. Toen was er ook vreselijk veel tegenstand tegen het gebouw. Naar mijn idee hebben ze zich allemaal vergist.

De Stopera hoort bij Amsterdam en ik moet er niet aan denken dat ze het gaan slopen. Ook van een afstand ziet het er mooi en imposant uit. Niet alleen van buiten, maar ook binnen is het een mooi gebouw met een prachtig uitzicht over de rivier. Ik weet nog wel een paar andere gebouwen die ze van mij mogen slopen.

Misschien is het voor mij anders omdat ik regelmatig operavoorstellingen bezoek. Dat je daarom meer een band krijgt met het gebouw. Ik had deze zondag de Opera Hans en Grietje gezien. Een prachtige voorstelling met een erg mooi decor. Ik bedoel Paradiso is aan de buitenkant ook niet het mooiste gebouw van Amsterdam maar door de vele concerten die ik er gezien heb is het toch mooier voor mij dan vele andere gebouwen in de stad. 

Dus misschien een tip voor alle mensen in Nederland en ver daar buiten, ga gewoon eens vaker het gebouw in en geniet van al het moois dat er te zien is. Dan kunnen we daarna altijd nog kijken of we het moeten slopen.

trefwoorden.

vier reacties op "De Stopera is prachtig"

JohnN
-1-  JohnN:
Waarom wind je je zo op over een stukje in het Parool, Ronald M ? In 3 decennia heeft de Stopera nauwelijks historie kunnen vergaren, misschien dat daarom woorden als lelijk en slopen klinken. Maar dat is toch niet serieus te nemen. Waar zou de stad de euro's voor een nieuw operagebouw + stadhuis vandaan moeten halen?
Ik denk dat aan dit gebouw nog steeds kleeft dat een flink stuk Waterlooplein ervoor 'plat gebulldozerd' werd. En aan dat verdwenen stuk Waterlooplein is nog het schuldgevoel van Amsterdam naar afgevoerde en nooit teruggekeerde Joodse Amsterdammers verbonden. Dat is nog steeds niet weggesleten, maar de tijd...
Over schoonheid zullen de meningen altijd uiteenlopen en dat is maar goed ook. Ik weet zeker dat veel Amsterdammers het nieuwe stadhuis op de Dam, sinds L.Napoleon 'paleis' geworden, ook niet mooi hebben gevonden destijds. Veel te protserig. Eeuwen later is het een icoon van de stad. Als jij en ik er niet meer zijn zullen de gevoelens over het 20e eeuwse gebouw aan de Amstel tot rust komen en mag men zich uitspreken over de witte façade aan de Amstel die nu zo on-Amsteerdams aandoet.
Milena Tsareva
-2-  Milena Tsareva:
Ik laat even in het midden wat ik van het Stopera gebouw vind, maar de foto in onderstaande link van Thomas Schlijper vind ik i.i.g. erg geslaagd.
http://schlijper.nl/151215-img-1082-blau..
Ronald M.Offerman
-3-  Ronald M.Offerman:
Ja John dat druk maken dat zit er in daar moet ik volgens een heleboel mensen mee stoppen maar dat wil niet lukken. Zie een van mijn vorige columns. http://www.amsterdamcentraal.nl/archief/..
Ronald M.Offerman
-4-  Ronald M.Offerman:
@Milena, zeker een prachtige foto.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.