Home > > Een positief geluid

Een positief geluid

Ronald M. Offerman

Het lijkt natuurlijk vaak alsof ik een vervelende oude zeikerd aan het worden ben die helemaal niets leuk vindt in Amsterdam. Het tegendeel is waar. Ik vind Amsterdam een van de leukste steden die ik ken. Nou ken ik er eerlijk gezegd niet veel, want ik kom zelden buiten de stad. Ik heb hier bijna alles wat ik wil. Maar de columns gaan vaak over dingen die ik niet leuk vind aan de stad. Of waar ik het niet mee eens ben. Maar ik houdt van de stad en daarom vind ik dat ik er iets over mag zeggen. En niet alleen maar de positieve dingen.

Maar vaak lijkt het alsof andere mensen precies wat anders zoeken in de stad dan ik. Waar ik ontzettend van kan genieten is tijdens het spitsuur op de brug over de snelweg bij de Jan van Galenstraat staan. Al die duizenden auto’s die daar langs rijden. Het lawaai, de claxons, het zoemen van de banden. De geur van vers fijnstof waait door de lucht. En niet alleen overdag is dat mooi maar ook 's avonds als al de autolichten branden. En zo wringt een lint auto’s zich door de stad. (toevallig hoorde ik van de week een Belg op tv hetzelfde verkondigen).

Waar ik ook erg van kan genieten is al de luxe die wij als Amsterdammers hebben in onze stad. Concertgebouw, al die musea, Ziggo Dome, Heineken music hall, Arena, en natuurlijk zulke prachtige zalen als Paradiso en de Melkweg. Niet dat ik er nou zo vaak kom, maar het is er. In mijn stad.

Natuurlijk met al die mooie parken. Met veruit mijn favoriet Het Vondelpark. Ik moet er ondertussen tienduizenden keren geweest zijn en toch vermaak ik me er elke keer weer. Al schold iemand me van de week nog uit voor verzuurde oude man omdat ik er iets van zei dat er twintig fietsen dwars op het voetpad stonden. Maar ook de andere parken zijn er mooi al kom ik er niet zo vaak. Maar de Overtoom of de Kinkerstraat is ook van een ongekende schoonheid. Ik ben niet zoals de man die alleen de Sarphatiestraat de mooiste vond die hij ooit gezien had. Ik ben niet alleen domweg gelukkig in de Dapperstraat. Nee, ik kan ook genieten van de Korte Bleekerstraat of een of andere pissteeg in de binnenstad. Het verlengde van de Jan Evertsenstraat richting Het Lucas ziekenhuis. Amsterdam is prachtig. Hieronder  een gedicht van mij.

Het was zo gezond met je

Alles was te groen

Al die bomen, die struiken, al dat gras. 

Al die beesten in die weilanden

Al die gezondheid die er vanaf straalde

Al die aarde aan mijn handen 

En kaplaarzen?

Ik, ik wil beton

Ik wil baksteen om te gooien

Ik wil teer en fijnstof

In wil asfalt en mijn stad

Ik wil voluit ademen op 

Het Leidseplein in de walm van auto’s bussen en taxi’s

Zodat mijn longen kraken in mijn lijf

En dan kijken naar een ronkende helikopter

Die over het Hirschgebouw vliegt

En die in de richting van de Dam 

Achter het neonlicht verdwijnt

Ronald M.Offerman

trefwoorden.

Reageer op "Een positief geluid"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.