Home > > Pizza

Pizza

Eetrecensie

Pizza - Foto: Terrence Weijnschenk

Wij schrijven het jaar 2015 A.D.  De crisis bepaalt het straatbeeld en armoe is troef. Alle hoofdstedelijke pizzeria's hebben de handdoek in de ring geworpen en zich overgegeven aan de heersende toeristentsunami. De middelmaat regeert. Zowel in smaak als ook in beleving en dienstverlening. Álle pizzeria's? Neen. Enkele etablissementen houden stand tegen de gewetenloze belegering door de uitwassen van de wansmaak! Op een bijna verborgen plekje in Amsterdam schijnt een helder baken van licht in de duisternis van de voedselcrisis.

Wanneer wij inzoomen op het Amsterdamse stratenplan, zien wij op de Frederik Hendrikstraat nummer 90 Pizzeria Trattoria Yam Yam. Lachende gezichten zijn hier een normaal verschijnsel. Zowel bij personeel alsook bij gasten. En waarom? De pizza's worden ter plekke gebakken in de eigen steenoven en vind je niet in de diepvries afdeling van de lokale supermarkt en opgewarmd bij de pizzeria drie deuren verder.

Elke pizza kent een unieke smaakbeleving. Neem de Contadina, de persoonlijke favoriet van schrijver dezes. Wie had ooit verwacht dat een pizza met stukjes peer en Mozarella lekker zou kunnen zijn? Welnu: dat is dus zo! Eén keer kwam de kok naar mij toe om zich te verontschuldigen: geen van de aanwezige peren voldeed aan zijn hoge standaard en dus durfde hij mij die avond mijn keuze niet voor te zetten: of een fantastische pizza of geen pizza. Met veel plezier zat ik even later een andere pizza van de uitstekende kaart op te knabbelen.

Bij mijn meest recente bezoek waren de drankjes na afloop van het huis: een witte huiswijn en twee limoncello's van eigen brouwsel. Bovendien gratis. Zo houd je je vaste klanten vast.
Wellicht één klein nadeel voor mensen met een kattenallergie: wanneer je lekker onderuitgezakt na het eten het zweet van je voorhoofd wist, in gesprek bent met een voorheen onbekende andere gast en je geniet van één van de overheerlijke desserts, zou het zomaar kunnen dat één van de huiskatten Castor of Pollux zich in je schoot nestelt. Alsof-ie niet wil dat je weggaat.

Eigenaar Ger weigerde een fooi te accepteren, want een goede bediening, lekker eten voor een schappelijke prijs en een gratis glimlach zijn de norm in Yam Yam.

trefwoorden.

vier reacties op "Pizza"

Suffie
-1-  Suffie:
Goed dat je dat nog even opmerkt, over die katten. Ik was er anders zó gaan eten! ;-)
ReindeR Rustema
-2-  ReindeR Rustema:
Yam Yam is goed, maar Bella Storia en zelfs de dePizzabakkers (op 4 lokaties) ook.
Arnoud
-3-  Arnoud:
Ik had ook even mijn twijfels over die katten in de zaak. Dat mag toch helemaal niet? Maar ja, een muis in je pizza is ook weer zo'n overdreven culinaire uitsloverij.
Suffie
-4-  Suffie:
Arnoud, een kat mag wel als deze alleen in het publieksgedeelte verblijft. Zodra het beest in de keuken of de opslag komt is het fout.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.