Home > > Eerstejaars

Eerstejaars

Rob Zwetsloot

Ook dit jaar wordt de stad weer overspoeld met eerstejaarsstudenten. Nostalgie golft dan door me heen. En mooie herinneringen aan mijn eigen studententijd. Toen waren er nog beurzen renteloze voorschotten. Waar je uiteindelijk maar de helft van terug hoefde te betalen. Studie was feest, concertbezoek, kroeg, concerten, de liefde, actievoeren tegen van alles en nog wat. Tussendoor nog even dat diplomaatje halen. 
Nu is dat anders. Die arme kinderen worden gelijk uitgeleverd aan de woekeraars met rentedragende leningen. De studie is een achtbaan vol hindernissen, obstakels en onzekerheid.

Grote hordes studenten worden opgehokt in depressieve gebouwen, zoals aan de Wibaustraat of op het Roeterseiland. De architectuur vaan de onderdrukker. Met keiharde selectiemechanismes. Examens, assesments, werkstukken. scripties, stages. Surivival of the fittest. Cynisme en een over mijn lijk mentaliteit zijn de belangrijkste mechanismes om in deze hedendaagse jungle te overleven. Een stressvol bestaan en een leven vol onzekerheid.
Dat er dan toch nog studenten zijn die naast deelname aan deze rat race zich inzetten voor goede doelen. Zoals het helpen van ouden van dagen. Kijkt U maar naar dit filmpje https://youtu.be/Nf2gQvYYCGg
Dan licht je oude cynische hart toch weer een beetje op.
Voor mensen met rijke ouders, voor mensen uit de hogere kringen ligt dat natuurlijk anders, die hebben hun eigen verenigingen en hun eigen riten. Die ze liever geheim houden. Een bevelende toon hebben ze van nature. Kijk maar naar deze klassieker https://youtu.be/s5IZEK41UP


dertien reacties op "Eerstejaars"

Theo
-1-  Theo:
Dus studenten van nu, die hun leven al met een negatief saldo beginnen, moeten hun bestaan ook nog eens verantwoorden met het dienen van babyboomers die hun toekomstige pensioenen al gretig opvreten?

Wat een ongelofelijke naaierij van een generatie zonder toekomstperspectief die deze luxe levensstandaard zelf nooit zal mogen meemaken. Blij dat ik geen student meer ben.
Suffie
-2-  Suffie:
Theo, zonder die babyboomers was er vermoedelijk niet eens een universiteit geweest.
JohnN
-3-  JohnN:
Zoals gewoonlijk schetst Rob het beeld op zijn scherpst in zwart-wit. Herkenbaar maar extreem, gooit Theo er nog een schepje bovenop! Dan kan ik niet stil blijven.
Ik was jong in een tijd dat je je zakgeld van 2 weken moest opsparen om net bioscoopkaartjes voor je vriendinnetje en jezelf te kunnen kopen. De ''babyboomers'' die na mij kwamen zullen het niet veel beter gehad hebben, Nederland kende nog 'distributie' t/m 1947 en ze kenden nog lang een werkweek van 48 uur.
Zij gingen hun nazaten verwennen toen ze het beter kregen, je gunt je kind immers altijd iets meer dan jezelf gekend hebt? Nu ze oud beginnen te worden schetst Theo ze als super-egoisten. Dat verdienen ze niet.
Overigens hebben die babyboomers nooit geklaagd, ze hebben alleen maar aangepakt en gestreden voor verbetering van arbeidsomstandigheden. Ik krijg de pest in als ik mensen zichzelf in een slachtofferrol zie manouvreren, bah.
Theo
-4-  Theo:
Na ons de zondvloed, en geen greintje zelfreflectie nietwaar? Wees gerust, pas wanneer de laatste babyboomer luid klagend de grote oversteek heeft gemaakt, zullen hun nakomelingen zich afvragen waar toch al die welvaart is gebleven.
JohnN
-5-  JohnN:
@Theo: Bewaar deze boodschap voor jouw generatie en nazaten: welvaart is geen gegeven, er moet steeds voor/aan gewerkt worden. Als de welvaart ooit verdwenen zal zijn komt dat omdat er niet meer aan gewerkt werd.
Je legt het schuldgevoel op de verkeerde plek. De babyboomers hebben nooit geklaagd dat ze premie betaalden voor de mensen die in de jaren 30 geen aow voorziening en maar karige pensioen voorzieningen in het uitzicht hadden. Zij houden daarom niet van de klagers van vandaag.
Maar in zoverre hebben ze dat misschien verdiend: ze hebben hun nazaten teveel verwend. Sommigen denken dat geld vanzelf als blaadjes aan de boom groeit. Ze worden helemaal mataklap van een stapje terug.
Herbert
-6-  Herbert:
Beurzen zijn nooit gratis geweest. Een deel was een gift en een ander deel een lening. Als je na je studie een laag inkomen had werd de lening (deels) kwijtgescholden.
Nu is de hele beurs een lening. Niet tegen een woekerrente maar tegen 1%. Goedkoper kan je echt niet lenen. Je mag er 30 jaar over doen om die lening af te betalen. En ook nu geldt dat je kwijtschelding krijgt bij een laag inkomen.
Sigi
-7-  Sigi:
@6
He bah Herbert & John, alsof ze (nou ja, Rob en Theo dan) in deze discussie zitten te wachten op de waarheid ...
JohnN
-8-  JohnN:
@Sigi: de babyboomers die de toekomstige pensioenen van de studenten van vandaag ''gretig zitten opvreten" ? Als dat niet om wat correctie vraagt weet ik het niet meer hoor. Ik vind het framen van de 65 plussers niet aardig en zeker niet grappig.
Theo
-9-  Theo:
Als babyboomers onder de huidige eisen student waren geweest en eveneens gedwongen tot sociale dienstplicht in ruil voor een onderkomen in een bejaardenhuis, dan zag het dagenlang zwart van de demonstraties.
Wees dus maar blij dat het gros van de huidige jongeren zo braaf en meegaand zijn.
Suffie
-10-  Suffie:
Theo, ik zou me daar nog eens in verdiepen. Vergeet ook niet dat a. de sociale dienstplicht niet bestaat, en b. de meeste babyboomers ook nog eens ruim anderhalf jaar in het leger hebben moeten dienen.
JohnN
-11-  JohnN:
21 maanden Suffie. Als je bij de marine diende als z.m. (dienstplichtig onderofficier). Tegen 52 gulden per maand netto zakgeld. En maar eens per 14 dagen vrij reizen op de trein (als je een walplaatsing had). Ach weet Theo veel...
Theo
-12-  Theo:
...en daarna je leven lang in de watten gelegd met een vaste baan, een koopwoning, twee auto's, en twee kinderen.

Kom daar vandaag de dag nog eens om. Praat eens met een jongere. Vraag naar hun toekomstperspectief en kansen op de arbeidsmarkt. Ach weten jullie veel...
Arnoud
-13-  Arnoud:
@Theo: Zoals Suffie zegt, verdiep je eens in de materie voordat je van leer trekt tegen babyboomers. Dat laatste is zo'n mode tegenwoordig onder dertigers die zich misdeeld voelen en dan niet gehinderd door enige kennis van zaken de schuld bij vorige generaties leggen. Niemand zegt dat de omstandigheden ideaal zijn voor studenten van nu, maar dat is niet de schuld van 'babyboomers'.
Natuurlijk zijn er in elke generatie mensen die weten te profiteren van bepaalde omstandigheden, maar grosso modo zijn kinderen van na de oorlog (zeg tussen 1945 en 1960) opgegroeid in gezinnen die het bepaald niet breed hadden. Zelf behoor ik daar ook toe en ik erger me wild aan lieden die mensen uit mijn generatie afschilderen als profiteurs. Ik moest nota bene (zoals zoveel kinderen) drie maanden naar een kinderkamp voor de zogeheten 'bleekneusjes', kinderen uit de grote stad die gezonde voeding, licht en lucht tekort kwamen.
Pensioenen? Daar hebben de mensen zelf premie voor betaald. Wanneer er op dat punt tekorten zijn moet je gaan klagen bij Onno Ruding, die indertijd 15 miljard euro uit de pensioenpot van het ABP heeft gestolen.
Werkloosheid? Die was er ook in hoge mate in de jaren tachtig. Heeft niks met babyboomers te maken, maar alles met conjunctuur.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.