Home > > Een grensverleggende toeristenattractie

Een grensverleggende toeristenattractie

Rob Zwetsloot

De geest moet weer waaien in Amsterdam. Weg met de muffe misselijk makende middenstanders mentaliteit die onze stad in een klemmende greep houdt. Dat moet en dat kan. Met het plan dat ik hier presenteer. Een plan dat een pijnlijk maatschappelijk probleem oplost, goed is voor de economie, goed is voor het toerisme en eindelijk een aantal Amsterdamse helden in het spotlicht zet. Het spotlicht dat ze verdienen.
Ik heb het hier over de Oosterkerk, een gebouw waarmee de gemeente Amsterdam in zijn maag zit. Men weet niet wat men met dit gebouw aan moet. Ambtenaren en politici zitten met de handen in het haar. Terwijl de oplossing zo voor de hand ligt.

Maak van de Oosterkerk een tempel om de helden uit de jaren zestig van de 20e eeuw te eren. Helemaal te wauw. Een blitse totaalervaring, helemaal in de sfeer van die tijd. Vloeistofprojecties, geestverruimende middelen, hippiemode, sitarmuziek, wierook, blote dans en dagelijks een happening. Instant karma. Instant succes.
De oostelijke eilanden in Amsterdam zijn hiervoor de logische lokatie.

Hier lag de boot van de Lowlands weed company van Kees Hoekert, het eerste openlijke soft drugs verkoperde bedrijf in ons polderlandje. Hier woonde anti-rookmagiër, icoon van de jaren zestig en schreeuwlelijk Robert jasper Grootveld. In de gracht liggen nog immer zijn eilanden van piepschuim. Cor Jaring, die fotograaf die hippe jaren zestig op de gevoelige plaat vastlegde werd hier geboren en had hier aan het eind van zijn leven een laatste tentoonstelling ,en Aatje Veldhoen, de meest spraakmakend kunstenaar van die hippietijd woont er nog steeds in een huis dat op zichzelf al een museum is. Ook Johnnie van Doorn, de man die de kreet 'de geest moet waaien' verzon woonde hier met zijn vrouw Yvonne. Evenals tal van andere grootheden uit die magische tijd. Onwijs gaaf.

Nu is het moment om hun plaats in de geschiedenis te verankeren en dit geweldige idee ten uitvoer te brengen. Het is tijd om deze droom werkelijkheid te laten worden. Te gek.
Om te eren wie ere toekomt. Onze helden van de jaren zestig van de twintigste eeuw. Mensen die zo ongelofelijk veel hebben betekend voor Amsterdam. Hun inspiratie, hun gedachten, hun werk en hun leven aan onze mooie stad hebben geschonken. Opdat zij niet vergeten worden.

En zo wordt tegelijkertijd een nieuwe grensverleggende toeristenattractie gecreeërd, die van heinde en verre bezoekers zal trekken. Die helemaal in de sfeer die tijd kunnen onderdompelen. Kassa. Weet je wel.
Dus vooruit, geen gezeur, alle neuzen een kant en schouders eronder, dan zullen we ze eens een poeppie laten ruiken. Het is een gouden kans, die Amsterdam niet voorbij mag laten gaan.


Een reactie op "Een grensverleggende toeristenattractie"

JohnN
-1-  JohnN:
Denk je nou echt dat de toeristen in Amsterdam zitten te wachten op een locatie waar ze alles kunnen bekijken en beluisteren van mafketels als Jasper Grootveld? En even een blowtje genieten om helemaal in de sfeer van de jaren 60 te komen? Op loopafstand van CS stikt het van de koffieshops is je dat nooit opgevallen? Grensverleggend te wauw...
Op de Oostereilanden werden ooit uitrustingsstukken voor de schepen gemaakt, stoomketels gebouwd en later grote scheepsdiesels. In het verlengde van het nabijgelegen Scheepvaartmuseum lijkt me dat een meer voor de hand liggende bestemming. Maar of dat gewenst is betwijfel ik zelfs, want er is al zoveel. In elk geval is de recente geschiedenis van de stad gedurende de 20e eeuw zeer uitgebreid gedocumenteerd in het gemeentearchief, zelfs de rookmagiër is er te vinden. Van harte aanbevolen, een gratis bezoekje aan de Bazel in de Vijzelstraat! http://stadsarchief amsterdam.nl

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.