Home > > Een vriendschapsverzoek

Een vriendschapsverzoek

Recent bereikte mij via Facebook een vriendschapsverzoek van een mevrouw van de Partij van de Dieren. Ik twijfelde of ik daarop in moest gaan. De mevrouw zag er leuk uit, maar maakte de indruk zwaar te lijden onder de last van het leven. Ik kon niet zien of ze net zo'n waanzinnige zendelingenblik in haar ogen heeft als haar matriarch Marianne Thieme.
Ik ben bang voor een stroom van zure berichten waarin ze mij tot vegetariër wil bekeren en huisdieren, dierentuinen en verstandig faunabeheer wil verbieden. Uiteindelijk wil die partij eten van vlees strafbaar maken. En willen verbieden dat wij van dieren genieten. Dat hele genieten van het leven zien ze waarschijnlijk als iets zondigs. Die Marianne Thieme is toch ook lid van de 7e dags adventisten, een fundamentalistiche christelijke sekte? Wat vinden de dieren daar trouwens van?

Bij mij om de hoek zit de Artis, de beste dierentuin ter wereld. Je kan er op een gratis toegankelijk plein, met tafels en stoelen net zoals in de Jardin de Luxembourg in Parijs, lekker vogels kijken. Flamingo's, lepelaars, en nog een paar grappig uitziende soorten. Een gratis verzetje dat van de azijnpissers van de Partij van de Dieren niet mag. Dierentuinen moeten dicht. Dierentuinen zijn dierenleed.

Want het leven mag niet leuk zijn, het leven is een lijdensweg en daarna sterf je een armzalige dood. De dieren in Artis lijken daar helemaal geen last van te hebben. Ze hebben hun natje en hun droogje en ze worden gepamperd. Kom daar in de vrije natuur maar eens om. Daar gaat het er een stuk ruwer aan toe. Tomeloos geweld, het recht van de sterkste, moord, doodslag, verkrachting, honger, uitputtting. Thema's die in iedere natuurfilm terugkomen. 

Dat hele dierenactivisme is volgens mijn bescheiden mening een vorm van uiterste decadentie van een verwende generatie in de decadente westerse laat-kapitalistische samenleving die steeds verder in de war lijkt en uiteindelijk aan zijn eigen tegenstellingen ten onder zal . En dan heb je ook nog dierenterroristen die een heilige oorlog voeren tegen alles wat in hun ogen zonde is. Dierenactivisme als voorbeeld van doorgeslagen intolerantie. Alsof er geen ergere problemen zijn in de wereld. Honger, slavernij, oorlog, massale vluchtelingenstromen, overbevolking, schending van mensenrechten, noem maar op.

Ik heb desondanks ja gezegd tegen het vriendschapsverzoek van de mevrouw van de Partij voor de Dieren. Want ik ben ruimdenkend, en onder mijn Facebook vrienden tolereer ik vogels van uiteenlopende pluimage. Als welkomstfilmpje wilde ik deze korte documentaire over flamingo's op haar facebookpagina plaatsen. Maar dat was niet mogelijk. Want zoals het de ware gelovige betaamd laat ze geen tegenspraak toe en zwelgt ze het liefst in haar eigen gelijk.


vijf reacties op "Een vriendschapsverzoek"

JohnN
-1-  JohnN:
Fantaseer er maar weer lekker op los Rob, maar je geloofwaardigheid is geholpen met wat onontbeerlijke zorgvuldigheid. Is het nou de Partij VOOR de dieren, of is het de Partij VAN de dieren? Raaskallen mag maar wel een klein beetje bij de feiten blijven.
Arnoud
-2-  Arnoud:
Ik vind de Partij voor de Dieren juist een heel goede partij, tegenwoordig nog een van de weinige partijen met ethisch besef. Dat beperkt zich niet alleen tot de dieren, maar onze hele leefomgeving en de manier waarop wij met elkaar in dit land omgaan. Natuurlijk zijn er altijd punten waar ik wat minder van gecharmeerd ben, maar dat is bij elke partij. De religie van de voorzitter heeft niets met de partij te maken. Zeker in een stad waar we niet eens meer kunnen rekenen op het geweten van GroenLinks of de SP is de Partij voor de Dieren hard nodig.
Herman Gallé
-3-  Herman Gallé:
Ik maak niet vaak toespelingen op namen maar voor het gezwets van de heer Zwetsloot maak ik graag een uitzondering. Wat een verzameling baarlijke nonsens wordt hier gepresenteerd. Het staat iedereen vrij om de Partij voor de Dieren te volgen dan wel af te wijzen. Maar de PvdD af te doen als een club die het genieten van het leven als 'zondig' zou bestempelen is wel een van meest zotte aantijgingen die tot nu toe gelezen heb. en als actief lid van die partij ben ik zo langzamerhand heel wat gewend. Ja, de Partij voor de Dieren is tegen dierentuinen. En wel omdat dieren geen tentoonstellingsobjecten zijn en gewoon thuis horen in hun biotoop. Dierenactivisme is decadentie? En dan Wat dacht de heer Zwets(!)loot van de bio-industrie met een half miljard mishandelde en gedode dieren jaarlijks in dit land? En dat voor een product dat geen mens nodig heeft, nl. vlees en zuivel? Dierenterroristen? Bedoelt de heer Zwets(!)loot mensen als van Wakker Dier die terecht actie voeren tegen de gruwelijke omstandigheden die in met name de bio-industrie heersen? Als dat zo is dan beschouw ik zijn aanduiding 'dierenterrorist' als een geuzennaam. En de de riedel: er zijn zo veel andere problemen die belangrijker zijn, of liever gezegd die de heer Zwets(!)loot belangrijker vindt. Ja. Nou én? Betekent dat dat zo lang niet alles is opgelost we nergens wat aan hoeven te doen? En ach, weet u wat ik denk? Dat onze vriend Zwets(!)loot helemaal geen vriendschapsverzoek van deze mevrouw heeft gehad, maar gewoon een flauwe aanleiding zocht om zijn gal te te spuien. Nou, dat heb ik nu ook gedaan!
Ronald M.Offerman
Ik ben geen vegetariër en stem er ook niet altijd op maar sympathiseer wel degelijk met de PvdD. Uit ervaring weet ik dat dieren afschuwelijk behandeld worden. En hoe leuk ze Artis ook proberen te maken ik heb meestal medelijden met de dieren die er zitten en kom er dan ook zelden. Maar voor fanatisme moeten we waken zeker onder je vrienden.
Theo
-5-  Theo:
Slavernij was vast ook heel leuk voor de slavendrijvers.
En toentertijd hadden ze ook honger, oorlog en ziektes.
Maar dat waren ook geen redenen om slavernij in stand te houden.
Ik bezoek geen dierentuinen en ben al aan het minderen met vlees eten, en hoop ooit ook volledig vegetariër te worden.
Als je geen onderdeel uitmaakt van de oplossing, ben je een deel van het probleem.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.