Home > > Overkill aan informatie

Overkill aan informatie

Still uit video Rob Zwetsloot

Dit is de tijd van de alom tegenwoordige communicatie. Van alle kanten word je bestookt met ongevraagde informatie. De scheidslijn tussen reclame, propaganda, voorlichting, leugen en waarheid wordt steeds vager. Is er eigenlijk nog wel verschil, vraag je je weleens af.
De gemeente Amsterdam is een van de leidende krachten in deze overkill van duistere informatieverschaffing. 
Een gekmakende hoeveelheid overbodige informatie wordt over de argeloze burger uitgestort.
Over van alles en nog wat. Meestal zaken die ver mijn bed zijn en me in het geheel niet interesseren. Het leven is tenslotte al moeilijk genoeg van zichzelf.

Dat komt ook omdat ze daar een waar leger van voorlichters en communicatie experts in dienst hebben. En die willen allemaal graag hun verhaal aan me kwijt. Gevolg: overal juichverhalen over hoe goed de gemeente bezig is met al die zaken die me aan mijn reet zullen roesten. Realiteitszin wordt weggepoetst in een ondoorzichtig web van halve waarheden, verdraaiingen en regelrechte fabeltjes.  

Fijn voorbeeld is de informatie rondom de zogenaamde Eilandenboulevard die men wil gaan aanleggen. Hoewel ik een nee-nee sticker op mijn brievenbus heb, ontvang ik de hele tijd desinformatie over dit onderwerp. Krantjes, voorlichtingsfolders, oproepen tot het bijwonen van bijeenkomsten, onderzoeken. Terwijl ik gewoon met rust gelaten wil worden. Dat stomme stadsdeelkrantje duwen ze ook nog steeds ongewenst door de bus.

Want communiceren zal ik, en al die ongewenste informatie zal het leger der voorlichters me door de strot duwen. Of ik wil of niet. informatie die vaak gewoon niet klopt. Terwijl ze verder toch geen rekening met je houden. Of je in de maling nemen. Bijvoorbeeld de aanleg van die Eilandenboulevard en de zogenaamde inspraak eromheen.
Bij toeval kwam een typisch voorbeeld van ambtelijke onkunde tegen. Zie onderstaand filmpje, dat verder geen toelichting behoeft.
Nog even een gratis tip aan de gemeente: Gooi minstens de helft van al die gasten eruit. Niemand zal ze missen. En hun informatie ook niet.


twee reacties op "Overkill aan informatie"

Suffie
-1-  Suffie:
Vingers in de oren en 'lalala' roepen. En volgend jaar weer een aantal stukken over hoe een gnieperige overheid er stiekem weer van alles doordrukt...

Ik heb één term uit het filmpje onthouden: 'gebakken lucht'
JohnN
-2-  JohnN:
Wel een zwartkijkersfilmpje hoor, met 2 minuten zwart als afsluiting. De functie van al die voorlichtings/informatie/sonderings-brieven/folders/spotjes is om zich in te dekken tegen kritiek achteraf en als bescherming tegen figuren die met wob-acties gaan zuigen. Veel van die wildgroei aan (des?)informatie hebben we aan onszelf te danken. En daarmee is de werkgelegenheid gecreëerd van al die snelle jongens en meiden die communicatiewetenschappen gingen studeren. Een mooie carrière in het verschiet, strak in het pak en geen vuile handen, dat lokt.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.