Woningcorporatie Ymere heeft per 1 juli aanstaande de huren verhoogd ('Aangepast' heet dat in Newspeak). 'Arme' mensen (mensen met een bruto jaarinkomen van minder dan 34.229 euro) betalen voortaan 2,5% meer dan zij nu doen. Tenzij zij nu aan huur tussen 576 en 618 euro per maand betalen. Dan is de huurverhoging 2%. Is de huur hoger dan 618 euro per maand dan stijgt voor die groep de huur met 1%. Of minder.
Meer kosten voor hogere inkomensgroepen
Voor mensen die een hoger inkomen hebben dan 43.786 euro per jaar maakt Ymere blijkbaar meer kosten want zij betalen voortaan 5% bovenop hun huidig huurbedrag 'vanwege gestegen servicekosten en zo'. Ik begrijp er helemaal niets meer van. En ik zit nota bene in de bewonerscommissie.
Wettelijke verplichting
Uiteraard heeft Ymere geen overleg met ons gepleegd. Een wettelijke verplichting in dit soort zaken maar om een of andere reden denken grote organisaties dat de wet alleen voor gewone burgers zoals u en ik geldt en niet voor mensen die volgens onderzoek ook wel 'putten' worden genoemd. Dat zijn mensen voor wie graaien belangrijker is dan andere mensen helpen. Die andere mensen zijn 'bronnen': mensen die delen wat zij te veel hebben en alleen dat houden wat zij zelf nodig hebben. Ik denk dat de meesten zich daar ergens tussen in bevinden.
Meer lezen over de verschillen tussen 'bronnen' en 'putten'?
Graag geef ik een reactie vanuit Ymere. Ymere heeft in 2015 voor een inkomensafhankelijke huurverhoging gekozen. Betaalbaarheid is een belangrijk thema voor Ymere en wij willen de huurders met een laag inkomen graag tegemoet komen.
Een groot deel van de huurders met een inkomen onder de € 34.229 krijgt dit jaar geen huurverhoging, of een lagere huurverhoging dan mag van het Rijk. Ook een deel van de huurders met een middeninkomen of een hoger inkomen krijgt een lagere huurverhoging, als de huurprijs hoog is in verhouding tot het inkomen. Daarnaast heeft een deel van onze huurders inderdaad een huurverhoging van 5 procent gehad. Het liefst ontzien we natuurlijk al onze huurders, maar door de verhuurdersheffing is dit helaas niet mogelijk. Die verhuurdersheffing drukt financieel zwaar op Ymere.
Ymere heeft veel bewonerscommissies. Huurbeleid kunnen we niet met afzonderlijke bewonerscommissies bespreken. We hebben ons voorstel voor de inkomensafhankelijke huurverhoging natuurlijk wel uitgebreid besproken met de Samenwerkende Huurdersorganisaties Ymere (SHY). Zij hebben een positief advies over dit voorstel gegeven.
Voor meer informatie over de huurverhoging verwijs ik u graag door naar onze website.