Home > > Wat te doen met toeristen?

Wat te doen met toeristen?

Verboden voor voetgangers

'Wat betekent het bord 'Verboden Toegang' in uw eigen land?'
-'Nou eh... 'Verboden Toegang' denk ik.'
'Waarom negeert u het bord bij het instappen in de tram?'
-'Tja, hoe kan ik weten wat het betekent?'
-'Het feit dat u het bord kent en dat het instappen werd bemoeilijkt door klaphekjes die bovendien voorzien zijn van hetzelfde verbodsbord deed geen belletje rinkelen?
-'Nou eh... nee, eigenlijk niet, nee.'
Deze conversatie met een toerist roept bij mij de vraag op: 'Daalt het IQ van mensen met 20 punten zodra zij voet zetten op buitenlandse bodem?'

Je zou het je kunnen voorstellen, gezien de enorme aantallen (niet alleen buitenlandse maar zeker ook Nederlandse) toeristen die op hun kaart kijken terwijl zij over de trambaan lopen in de Reguliersbreestraat. Verbaasd vragen zij zich af waar toch dat harde gerinkel vandaan komt om zich even later af te vragen waarom hun neus zo'n pijn doet, de grond zo dichtbij is en waarom zij zo'n druk op de rug voelen.
'Omdat je onder een tram ligt, sukkel!' wil je dan roepen.

Hotels
Maar goed, de gemeente Amsterdam is hard bezig paal en perk te stellen aan de aantallen toeristen die onze mooie stad in het weekend van Pasen en de zomervakantie overspoelen. De meeste toeristen komen nog steeds om de dames achter de ramen te bewonderen en zich af te vragen of €300 huur per dag voor een gemeubileerde kamer niet misschien wat aan de prijs is en natuurlijk om een blowtje te roken in één van onze befaamde coffeeshops. Daarom worden de Amsterdamse prostituees aan het gezicht onttrokken en worden coffeeshops massaal gesloten. En hotels bijgebouwd. Het voormalig Paleis van Justitie wordt een hotel, het oude stadsdeelkantoor Westerpark wordt een hotel. Achter Centraal Station is een nieuw Botel verrezen en onlangs is er een hotel verrezen op het Kwakersplein bij de oude tramremise. (http://www.hotelbouwplannen.nl/

Addertje onder het gras
De logica van die laatste actie ontgaat mij dan even maar het zal iets te maken hebben met 'reverse psychology': als je duidelijk laat weten dat zij van harte welkom zijn dan zullen zij een addertje onder het gras bevroeden en niet op je aanbod ingaan. Misschien moet Rutte dus maar asielzoekers laten weten dat zij van harte welkom zijn in Amsterdam. En stelt u zich eens voor dat Wilders plotseling een brede glimlach toont, de armen wijd uitspreidt en zegt: 'Buitenlanders zijn van harte welkom in Nederland! Vooral wanneer zij een donkere huidskleur hebben en minimaal drie maal daags een moskee bezoeken!' Bij iedere buitenlander die nu overweegt naar Nederland te komen en het nieuws een beetje volgt zullen dan de nekharen overeind schrikken en hij zal zich afvragen of hij misschien meer kans maakt met een asielaanvraag in Burkina Faso. Of Australië.

Rood licht
Om terug te keren op de toeristen: wie heeft ooit de huurfiets bedacht? Of nog erger: de huur Segway? Toeristen hebben namelijk de moeilijk te onderdrukken neiging om levensgevaarlijke dingen te doen als stoppen voor het rode verkeerslicht terwijl het voor een goede doorstroming van het fietsverkeer van pertinent belang is om hard door te fietsen, ongeacht de verkeerssituatie ter plaatse.

Ook hebben toeristen de gewoonte bij het uitstappen uit tram, trein of bus stil te staan in plaats van een stap opzij te zetten alvorens zich te oriënteren op de nieuw ontstane situatie! Bijzonder onpraktisch want mensen die direct na hen willen uitstappen wordt die handeling dan ernstig bemoeilijkt. Amsterdammers in het buitenland gedragen zich toch ook niet zo? Wel dus. Althans, in mijn persoonlijke (door geen enkel wetenschappelijk onderzoek onderbouwde) ervaring. Misschien dat u dat heel anders ervaart, Dat kan natuurlijk.

Trambestuurders
Mijn conclusie: in plaats van toeristen tegelijkertijd aan te trekken (Door meer hotels te bouwen en meer internationale sportevenementen naar de hoofdstad te halen) en af te stoten (De Wallen sluiten , verhogen van toeristenheffing en openbaar vervoer exorbitant duur maken) is het misschien praktischer om tijd en energie te steken in het opvoeden van toerisme. Dat scheelt ook trauma's bij Amsterdamse trambestuurders.


Reageer op "Wat te doen met toeristen?"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.