Home > > O, Amsterdam wat ben je mooi

O, Amsterdam wat ben je mooi

Uitzicht vanuit het busstation - foto: Ronald Offerman

Van de week was ik op het Centraal Station. Ik had een lunchafspraak bij het Noord- en Zuidhollands Koffiehuis. Daar was tot mijn verbazing ook al een filiaal van Loetje. Dat had ik even gemist. (Of ik had weer eens niet opgelet. Mijn vrouw wees me later terecht dat diverse familieleden van haar daar werken en dat ze dat tegen mij hadden verteld. Oeps). 

Maar goed het Centraal elke keer als ik er kom is er weer iets veranderd. De meeste schuttingen zijn van het plein en van de bruggen af. Je kunt de Beurs weer zien. De helft van de betonnen noodbrug is alweer gesloopt. Maar de grootste verandering vind ik aan de achterkant. Ik heb al vele jaren het idee dat het centraal op de verkeerde plek staat. Het station sluit het IJ af van de stad. Maar nu stond ik op de bushalte aan de achterkant en ik moet zeggen het is prachtig. Het Eye gebouw de Shell toren waar eindelijk weer iets gebeurt. Of je het nou mooi of lelijk vind is weer een ander verhaal.

In het Parool zag ik een impressie van noord zoals het er waarschijnlijk over een paar jaar uit ziet. Grote hoge torenflats rond de 100 meter bedekken de skyline. Ik ben er blij mee. Al jaren denk ik dat we in en om Amsterdam veel meer de lucht in moeten. ( Op het nieuwe Bernardus aan de Marnixstraat hadden toch ook nog wel een paar verdiepingen gekund. We zijn nu toch bezig denk ik dan. )Die vliegtuigen vliegen dan maar een eindje om. Wat doen die sowieso boven de stad.

Het IJ hoort weer bij de stad. Je gaat voor je plezier op de bus staan wachten met zo een uitzicht. Bij Loetje Centraal Station hadden we snel een tafel en we aten daar een bal gehakt. En ik moet zeggen die was erg lekker. Ik was weer eens toerist in eigen stad en vermaakte me zoals meestal prima. We hadden een gesprek over muziek en kunst en over films. En over Amsterdam natuurlijk. Dat mijn overgrootvader mij als kind vertelde hoe hij vanaf de plek waar wij zaten op zijn vrije dag met de boot naar Volendam ging. Hij had dan een stuiver of een dubbeltje bij zich. Kocht twee flessen bier en twee sigaren en maakte een zeereis over de Zuiderzee. Dat voelde als vakantie. 

Na de bal ben ik door de stad naar huis gelopen. Ben nog naar de Oude Kerk geweest (er liggen zes Offermannen begraven). Ben voor het eerst van mijn leven bij Wijnand Fockinck geweest. Ben door het Vondelpark gelopen, heb daar een tijdje op een bankje zitten mijmeren. Toen ik thuis was dacht dat ik vergeten was om ansichtkaarten te sturen naar familie en bekenden. Want wat is Amsterdam toch een mooie stad.

Busstation CS en Oude Kerk, Foto's van Ronald Offerman. Klik voor vergroting:


negen reacties op "O, Amsterdam wat ben je mooi"

Milena Tsareva
-1-  Milena Tsareva:
Ja, dat busstation is mooi... prachtig uitzicht inderdaad. Alleen jammer dat er bijna een half miljard euro aan is uitgegeven, terwijl over ruim twee jaar de meeste bussen die hier nu stationeren, niet meer verder zullen rijden dan het Buikslotermeerplein (streeklijnen) of rondjes in Noord blijven rijden (stadslijnen: Noorderpark). Voor de paar buslijnen die via het CS de Oost-West beweging nog blijven maken en uiteindelijk ook het busstation aan de IJzijde gaan aandoen, was iets minder ook voldoende geweest.
Peter Eijking
-2-  Peter Eijking:
Inderdaad, een prachtig uitzicht vanaf het nieuwe busstation: http://www.youtube.com/watch?v=gOWT8cx9q..
Catelijne Beijst
-3-  Catelijne Beijst:
goh wat een wetenswaardigheden van je overgrootvader. Ik ben het overigens niet met je eens dat amsterdam de lucht in moet. als je gaat zitten mijmeren doe je dat toch ook niet tussen betonkolossen
Rooie
-4-  Rooie:
Het busstation zelf is niets meer dan het geasfalteerde dak van een opeenstapeling van de NZ lijn,een autotunnel en winkelcentrum in deze volgorde.
Dit totale plaatje heeft een paar centen gekost maar is het waard,nu nog de voorkant opschonen en dan aan de bal bij Loetje.
Herbert
-5-  Herbert:
@Milena, als de metro gaat rijden en de meeste bussen niet meer door de IJ-tunnel gaan kan je de overgebleven ruimte prima gebruiken als laad- en losplaats voor de touringcars met toeristen.
JohnN
-6-  JohnN:
@Herbert: Is Walther hiervan op de hoogte? Of is dat geen plan maar alleen een suggestie?
Milena Tsareva
-7-  Milena Tsareva:
@Herbert
De touringcars zouden, net zoals straks met de meeste OV-bussen het geval zal zijn, helemaal buiten de centrumgrenzen gehouden moeten worden. Ook de toeristen zouden gewoon met de Noord-Zuidlijn meegegeven moeten worden en er zouden grote touringcarparkeerterreinen op Zuid en Noord aangelegd moeten worden. Dit busstation blijft in mijn ogen een onbezonnen en veel te duur project.
Herbert
-8-  Herbert:
@John, ik heb het wel eens vaker genoemd op deze site.
@Milena, ik ben het helemaal met je eens als we nu zouden kunnen kiezen. Maar dat busstation hebben we nu eenmaal en dan moeten we die dan ook maar gebruiken. Euroliner vertrekt sinds aan paar maanden vanaf station Duivendrecht en IDBus etc. vanaf Sloterdijk.

Dat het busstation €500 mio kost, dat geloof ik niet. Dat zal wel de hele aanpak van CS zijn minus het metrostation.
JohnN
-9-  JohnN:
Als er zoveel capaciteit is - en komt - op dit platform zou het in ieder geval een goed start/aankomst punt zijn voor hop on / hop off bussen voor rondlijnen en sightseeing bussen in de binnenstad t.d.v de toeristen. Het mooie uitzicht over het IJ krijgen ze er zomaar bij als bonus. Moeten het wel emissievrije bussen zijn natuurlijk. Oude afgedankte oldtimers cq dubbeldekkers en Amerikaanse schoolbussen moeten uit de stad gebannen worden. Adem je ook nog frisse lucht in de binnenstad en niet alleen in de wind op het halfopen platform.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.