Home > > Amsterdams cultuurgoed: de volkstuin

Amsterdams cultuurgoed: de volkstuin

Volkstuincomplex Nesserlaan - Foto: Arnoud de Jong

Vandaag is het prachtig weer om op de volkstuin te zitten. Het is voor veel Amsterdammers een geliefde plek om te recreëren. Dat veel complexen vlak bij een snelweg of industrieterrein liggen is buitengewoon eigenaardig. Ze zijn immers voor rust en frisse lucht. Maar achtergrondlawaai mag kennelijk de pret niet drukken.

In Amsterdam en omgeving zijn minstens 30 volkstuincomplexen met elk dikwijls een paar honderd tuinen. Duizenden Amsterdammers hebben hier dus plezier van. Op de meeste volkstuinen staat ook een huisje, meestal voorzien van (buta)gas, stromend water en soms ook zelf opgewekte elektriciteit.

Het pure volkstuinieren is er wel een beetje af tegenwoordig. Enkele decennia geleden werd er nog volop groente en fruit verbouwd en was minstens een deel van de tuin ingericht als moestuin. In deze tijd zijn bonenstokken, bedjes met sla en boerenkool een tamelijke zeldzaamheid. Het zijn merendeels siertuinen geworden met soms de vreselijkste tierelantijnen uit het tuincentrum.

De meeste mensen zien de volkstuin als een goed en goedkoper alternatief voor de stacaravan of het strandhuisje. Een flink grasveld met tegelterras en dat is het dan wel. In het clubhuis is er op zaterdagavond bingo en klaverjassen.

Mensen die geen volkstuin hebben kunnen er toch van genieten. In en nabij het historische dorp Sloten zijn er wel drie: VAT, Eigen Hof en Lissabon. Je kunt er prachtig wandelen, de volkstuinders bespieden en ideeën opdoen voor je tuinmeubels.

Volkstuinen bij de Nesserlaan, Amstelveen

Het meest pure tuincomplex dat ik ken ligt in Amstelveen, bij de Nesserlaan. Daar gaat het uitsluitend om het tuinieren. Er staan geen huisjes op, elke tuinder heeft een klein stukje grond waarop groenten, laag fruit en bloemen worden geteeld. Het lijkt wat saai, maar het ziet er juist heel gezellig uit.

Wat is volgens u het mooiste tuincomplex van Amsterdam en omstreken?


drie reacties op "Amsterdams cultuurgoed: de volkstuin"

Herbert
-1-  Herbert:
De Bond Van Volkstuinders kent 29 aangesloten verenigingen. Maar niet iedere volkstuinvereniging is lid van de BVV. Bijvoorbeeld het Oude - en Nieuwe Bijenpark. Vooral het Nieuwe Bijenpark, ook al weer 50 jaar oud, is erg mooi. Er zijn siertuinen en imkertuinen. De siertuinen staan wel in dienst van de bijen. Zie ook http://www.bijenpark.nl/index.htm
Arnoud
-2-  Arnoud:
@Herbert: Klopt. VAT is bijvoorbeeld ook niet aangesloten bij die Bond. Vandaar dat ik die alvast maar had meegeteld en op minstens 30 uitkwam. Dank voor de aanvulling.
JohnN
-3-  JohnN:
Een volkstuin hebben had inderdaad wel iets kneuterigs, maar als je in de jaren 70 op een portiekwoning in Amsterdam woonde kon ik best begrijpen dat een tuintje met wat groen, op fietsafstand, aantrekkelijk was. Simon Vinkenoog (God hebbe zijn ziel) was ook gek op zijn tuintje met huisje op Buitenzorg in Noord, je kunt toch moeilijk volhouden dat Simon een kneuterige man was. Elke zomer ontvluchtte hij de Sarphatistraat om op Buitenzorg te verblijven.
Toen ik destijds op Sloterdijk werkte liep ik graag van station naar werk door de tuinen van Nut en Genoegen, in het voorjaar ook een wat uitgebreider wandeling tijdens de middagpauze. Dan zag je het van dag tot dag groeien en bloeien. Wat waren die volkstuinders trots als je ze een compliment maakte! Er is wel veel veranderd sindsdien, maar het maakt wel deel uit van een groene long langs het oude Spaarndammerdijk-tracé helemaal de stad in tot de Haarlemmerpoort. Stadsdeel West zet uiteen dat het een gebied is dat qua historie en samenhang met de omgeving meer waardering verdient.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.