Home > > Het einde van cash geld

Het einde van cash geld

Hier alleen pinnen

Er gaan geruchten dat de banken en de politiek het contante geld willen afschaffen. Dan zouden we dus alleen nog maar dingen via de pin kunnen doen. Ik weet niet hoe het met u is maar ik gebruik mijn pin liever niet. Ik vind het lastig en omslachtig. Al dat geklets over hoe snel en soepel pin betalen gaat is naar mijn idee complete onzin. Dat het zo vreselijk gemakkelijk is proberen ze ons via allerlei reclame boodschappen in te prenten. Maar ik beschouw iedereen die bij de supermarkt een half pak melk gaat betalen met zijn pinpas als een volstrekte idioot.

Door mijn werk had ik veel te maken met pin betalingen. Het was een mobiele pin en vaak viel door de drukte de verbinding uit. Mensen moesten hun pasje zoeken of waren hun pin vergeten, of hadden de verkeerde pin, of de verkeerde pas, of geen geld op de rekening, of het papier van het apparaat was op of de batterij leeg of ze wachten te lang met hun pin. Kortom vreselijk.

Ik zie natuurlijk heus de voordelen wel van pinbetalingen maar het lijkt wel of ik de enige ben die ook de nadelen ziet. Ik gebruik de pinpas zelf zelden of nooit. Ook omdat er in de bedrijfstak waarin ik zat toch ook nog veel contant geld om gaat.  Het verbaast mij ook zo dat je steeds meer bordjes ziet bij winkels, horeca, boekwinkels dat je daar alleen maar met pin kan betalen. Terwijl ik er tot nu toe van uit ga dat geld nog een gewoon betaal middel is. Ik loop die winkels dan ook voorbij.

Die veel geroemde veiligheid moeten we natuurlijk ook met een flink pak zout nemen want skimmen, gestolen passen, wisseltrucs, opsporing verzocht zit er elke week vol mee. Dus laat het nou gewoon duidelijk zijn dat pinnen is echt niet voor ons plezier bedacht. Het is in de eerste plaats bedacht voor het gemak van de banken. Als het cash geld af geschaft gaat worden dan geven we de macht en een eindeloos controleapparaat in handen van de banken en de politiek.
Toch niet de instanties die als betrouwbaar te boek staan.
En ik zal natuurlijk ook dat gerinkel in mijn jaszak missen.

trefwoorden.

twaalf reacties op "Het einde van cash geld"

Esther Doornbusch
-1-  Esther Doornbusch:
Hart onder de riem, dit verhaal; ook ik ben een pinmijder. Al wordt het steeds lastiger als zodanig door het leven te gaan... Ik snap niet dat winkeliers cash (wettig betaalmiddel, toch?) mogen weigeren.
Suffie
-2-  Suffie:
Ik loop al een aantal maanden met dezelfde twee briefjes van vijftig in mijn zak. En twee muntjes voor een winkelwagentje. Betalen doe ik standaard per pin. Boodschappen, tanken, uit eten, noem maar op. Kleine bedragen kunnen op veel plaatsen contactloos. Geen gezeur met wisselgeld, geen grote bonken metaal in je achterzak, geen wachttijden bij de kassa omdat je papiergeld zonodig eerst gescand moet worden. Pinbetalingen zijn makkelijk op je overzichten terug te vinden. En die van je vrouw natuurlijk, kun je een beetje op je eigen uitgavepatroon nakijken.

Skimmen gebeurt in de meeste gevallen bij geldautomaten, net als berovingen en zakkenrollerij. De buit is altijd contant geld. Je pinpas kwijtraken, of het nu door diefstal is of verlies, blijft vrijwel altijd zonder grote gevolgen, zolang je pincode er maar niet bij zit. Wat je bovendien ook mist is de kans dat je een vals biljet in je handen gedrukt krijgt, dat komt namelijk nogal eens voor. Feitelijk zijn vrijwel alle vermogensdelicten die op straat plaatsvinden vooral gericht op contanten of GSM's. Aan een pinpas heeft niemand iets.

Niet werkende pinautomaten? Voor die gevallen heb ik dus die twee briefjes van vijftig bij me. Al vele maanden lang....

Het idee van het afschaffen van contant geld komt overigens uit Amerika, het land waar men de bankencrisis heeft uitgevonden. Ik moet er niet aan denken dat dit soort instanties de volledige controle over mijn inkomsten en uitgaven zouden hebben. Als de stroom uitvalt kan je geen moer meer! Maar denk er ook aan hoe gemakkelijk een commerciële instelling ineens alle inzicht krijgt in je uitgavepatroon. Deze misschien kan verkopen om je gerichte spam te sturen of aanbiedingen te doen. Of hoe makkelijk het is voor overheden om ineens je hele boekhouding op tafel te krijgen, je belasting tot op de cent te kunnen bereken. En even praktisch: nooit meer een fooi geven zonder dat een gierige uitbater er van kan snoepen, nooit meer een muntje naar een straatmuzikant gooien, nooit meer naar de hoeren zonder tekst en uitleg aan je vrouw te hoeven geven, nooit meer een verrassingskadootje kunnen kopen zonder te kunnen verbloemen dat het een aanbieding was...

Ronald gebruikt dus geen pin. Ik doe dat wel. Volgens mij is dat de vrijheid die we moeten koesteren. En voor wat betreft dat gerinkel in je zakken: daarom heb ik dus twéé muntjes voor een winkelwagentje!
Ronald M.Offerman
Suffie, natuurlijk moet iedereen zelf weten wat hij doet. Daar ben ik een zeer groot voorstander van. Als ik zo af en toe naar opsporing verzocht kijk is mijn verbazing ook zeer groot hoeveel wisseltruc,s en zakkenrollerij er is met pinpassen waar vervolgens duizenden euro,s mee gepind worden. Ik denk dan ook hoe doen ze dat met die pincode. Het laatste stuk van je commentaar zijn we het natuurlijk helemaal eens. Zoals ik al zei, banken en de staat zijn niet de meest betrouwbare instanties.
Herbert
-4-  Herbert:
Betalen met plastic is veiliger en goedkoper dan chartaal geld. Voor beide partijen. Het malheur wat je noemt is heel erg vervelend als je het overkomt maar in de praktijk komt het heel erg weinig voor. Opsoring Verzocht laat alleen maar high-impact crimes zien. Verontrustend maar de straffen van die misdaden zijn laag.

@Sufiie, skimmen gebeurt niet meer sinds we niet meer met de magneetstrip werken maar met de chip. Hoe simpel die chip dan ook mag zijn, de machine om die te maken is peperduur.
Verder kan je bij stroomuitval ook niet chartaal betalen. De kassa doet het simpelweg niet meer 15 jaar geleden was er een PIN_storing en ik kon niet betalen. De desbetreffende grootgrutter liet mij gewoon een eenmalige machtiging tekenen die pas 3 maanden later werd afgeschreven.

Maar ondanks het gemak om giraal te betalen ben ik toch een tegenstander van om chartaal geld af te schaffen.
Mensen die van een minimum moeten leven of mensen die domweg niet kunnen budgetteren wordt geleerd om elke week een vast bedrag van je rekening te halen en het daarmee te doen. Je ziet in je beurs gewoon hoeveel je nog hebt en hoeveel dagen je daarmee nog moet doen.
Als ik veel met PIN betaal schat ik mijn saldo steevast te hoog in. Denk ik dat ik nog €100,- op mijn rekening heb staan, blijkt het ineens nog maar €15,- te zijn. ;-)
Arnoud
-5-  Arnoud:
@Suffie: Wat die fooien betreft: als je die mee pint met het verschuldigde bedrag, haalt die leuke serveerster de fooi contant uit de kassa en doet die in het fooienpotje. Volgens mij. Maar Ronald zal dat beter weten dan ik.
Suffie
-6-  Suffie:
@Herbert: niet helemáál waar. Juist in de apparaten op de wat meer 'kwetsbare' plaatsen, zoals geldautomaten, wordt nog steeds de magneetband van de pas gelezen en deze kunnen dus nog geskimd worden. In hoeverre deze momenteel vervangen worden -als dat al gepland staat- is mij niet bekend.

@Arnoud: iedere pinbetaling wordt geregistreerd, dat betekent dat zo'n leuke serveerster wel even het kasverschil moet uitleggen. Bovendien ontneemt je dat de charme om haar een biljet in de vingers te drukken met het verzoek dit op een veilig plekje weg te stoppen...
JohnN
-7-  JohnN:
Het is geen Amsterdams onderwerp, hooguit misschien omdat DNB in Amsterdam zetelt, maar toch wil ik er nog wat over zeggen. De vermindering (eventueel afschaffing?... in de verre toekomst) van contanten is een (stille?) wens van de grootbanken en de grote retailers. Maar of dit gelijkloopt met de voorkeur van de bevolking is maar zeer de vraag. Misschien zal een slimme reclamecampagne, zoals in de jaren rond de eeuwwisseling nadat in Maastricht besloten was dat er een Euro moest komen, de indruk zal vestigen dat we dit óók allemaal willen.
Jammer dat het enige wat ik met de PVV deel de heimwee is naar onze prachtige zonnebloemen, snippen en vuurtorens. Ik behoorde destijds tot de Euro-critici: voorzag dat we de gulden inruilden voor een veel variabeler munt door het grote aantal ingelijfde landen bij deze giga-ingreep. Ik deed internationaal zaken in noordwest Europa waar de oude munteenheden aan elkaar gekoppeld waren binnen zeer nauwe wisselkoersmarges. We deden niet aan geldspeculatie en hoefden het risico niet in de prijzen door te berekenen. De nieuwe munt had daartegenover alleen maar nadelen: verbondenheid met minder betrouwbare partners in zuid Europa en opportunisten als Ierland. Maar Nederland was helemaal in juichstemming, vanwege de campagne van de voordelen van 1 munt in al onze populaire vakantielanden: dan hoefden we nooit meer wisselkantoren te bezoeken en konden we overal in een oogopslag zien of iets elders goedkoper was dan "bij ons". Wij waren heel "democratisch" in meerderheid vóór en de gefundeerde kritiek werd overstemd.
Het grote internationale bedrijfsbelang kreeg zijn zin, begerig op al die nieuwe "groeimarkten". In de loop der jaren is het enthousiasme omgeslagen, u weet wel waarom, maar wie gebakken peren toebereidt zal ook gebakken paren moeten eten

Zo gaat het misschien ook wel met contant betalen. Het bankpersoneel dat vroeger betrokken was bij geldopnamen is ontslagen, we moeten geld uit de muur halen. Overschrijvingen die ooit met een handtekening op acceptgiro's in een envelop door bankpersoneel werd verzorgd (evenals de toen allang mogelijke vaste periodieke overschrijvingen) moeten we allemaal zelf doen via internet bankieren. Daarbij ooit betrokken personeel is ook allemaal ontslagen. Enorme besparingen voor de banken waarvoor de klant niets doorgespeeld krijgt. In tegendeel: direct opvraagbare tegoeden op de rekening verdienen geen rente, de kosten voor het hebben van een rekening en toegang tot het plastic geld moet u zelf betalen en de kosten voor de massaontslagen van lager personeel waarvoor niet allemaal banen liggen te wachten worden afgewenteld op de maatschappij.
Ooit zal contant geld wel een rariteit worden, omdat de grote banken het 't liefst bij volledig geautomatiseerde transacties houden. Computers en klanten moeten het selfsupporting systeem draaiend houden.
Triest genoeg gaat dit voorbij aan het belang van de mensen die het allemaal niet zo kunnen bijbenen, niet omdat ze dom zijn, maar omdat ze wat trager zijn geworden, nog afgezien van de meer dan 1 miljoen laag-geletterden in ons land. Maak het de banken niet te makkelijk om over ons heen te walsen!
Arnoud
-8-  Arnoud:
Ook al schaffen ze het officiële contant geld af, er zal altijd wel een of ander contant betaalmiddel blijven om de schaduweconomie draaiend te houden. Je ziet bijvoorbeeld nu al dat de criminele wereld zich bedient van bitcoins en van schaduwbankieren. Er zijn tal van sectoren, hoeven niet eens illegaal te zijn, die zich liever bedienen van contante briefjes omdat daar letterlijk en figuurlijk wat meer mee te ritselen valt. Even iemand iets extra's toestoppen als smeerolie voor de onderlinge goede verstandhouding en het onderhouden van prettige zakenrelaties doe je niet met een pinpas. Dat soort dingen gebeurt aan de lopende band, de economie kan niet zonder. Per definitie behoort dit geldverkeer zich te voltrekken buiten bereik van de graaiende vingers van de belastingdienst. Ik denk niet dat contant geld dus zo snel wordt afgeschaft, al was het maar omdat de achterban van de VVD dat niet leuk vindt. ;-)
Herbert
-9-  Herbert:
@Suffie, in 2005 is de SEPA van start gegaan ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Single_Eur.. ) Dat houdt 1 in betaalsysteem voor 1 januari 2014 moest de conversie klaar zijn. gekozen is voor het EMV-systeem ( https://nl.wikipedia.org/wiki/EMV ) Vanaf 1 januari 2014 is het binnen de SEPA onmogelijk om nog met de magneetstrip te werken. Veel betaalautomaten in winkels e.d. waren al voorbereid omdat je met de chipknip kon betalen. Geldautomaten en kaartjesautomaten gingen gewoon mee in de vervangingscyclus van de apparaten en bankpassen zijn maar 5 jaar geldig.
Dat er nog een magneetstrip op zit heeft te maken dat er landen zijn die die strip nog gebruiken. Om misbruik te voorkomen staat de debet kaart standaard uit voor betalingen en opnames in die landen. Voordat je nar zo'n land gaat moet je je die functie "aan" zetten.

@John, je ziet al weer een soort kentering komen in bankenland. Banken gaan zogenoemde bakwinkels opzetten. Niet zozeer om geld op te nemen, wat daar wel kan, maar vooral voor adviezen e.d.
Regiobank, een onderdeel van SNS zet nu weer in op plaatsen waar geen bank meer is. Vaak als franchise bij een verzekeringskantoor e.d.
Ronald M.Offerman
Suffie, Het klopt dat iedere pintransacties geregistreerd is, maar er is uiteindelijk een verschil tussen wat er aangeslagen is en hoeveel het totaal aan geld is wat er over blijft. Het verschil is dan de fooi.
p.s. ik kreeg nooit zoveel biljetten om op een veilige plaats weg te stoppen dus daar heb ik geen ervaring mee.
Suffie
-11-  Suffie:
Ronald, dat snap ik. Alleen is het maar de vraag of iedere baas dat verschil ook daadwerkelijk aan z'n personeel doet toekomen natuurlijk. En voor wat betreft die veilige plekjes: leuke serveersters zijn nu eenmaal in het voordeel....
Ronald M.Offerman
Suffie, ja dat zal zo zijn maar daar heb ik nooit last van gehad.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.