Home > > Gratis eten en geld toe

Gratis eten en geld toe

Op het terras - Foto: Arnoud de Jong

Ik sta op de brug bij Artis en vraag me af wat ik vanavond eens zal gaan eten. Keus genoeg. In de directe omgeving zitten rond de twintig restaurants.
Op wat voor gronden moet je beslissen welk etablissement je gaat bezoeken? Tips van vrienden en bekenden? Die zullen allemaal een verschillend advies uitbrengen. Mijn eigen ervaringen? Dan ga ik bij mijn vriendin eten.
De adviezen van culinaire journalisten dan? Daarvan zijn er tegenwoordig een heleboel. Een beetje teveel als je het mij vraagt. Iedere zichzelf respecterende periodiek heeft wel iemand die met veel graagte die functie vervult. En vervolgens op kosten van de baas of van de uitbater van de een of andere meestal hippe tent mag eten en drinken. En dan vaak ook nog geld toe krijgt om er een stukje over te schrijven. Heerlijk beroep. Een luizebaan. Kat in 't bakkie.

En U begrijpt, aan die beoordelingen kun je niet veel waarde hechten. Johannes van Dam, de in 2013 overleden aartsvader van het genre, gastronomisch goeroe, betweter en azijnpisser, vertelde me ooit dat zijn cijfers altijd te hoog waren. Dat moest. Anders kreeg hij ruzie met de advertentie afdeling, want die merkte dat als Johannes een 5 of een 6 gaf het aantal annonces van restaurants in de krant flink daalde. Dus gaf hij alleen een zes als hij na het eten brakend boven de wc pot had gehangen en een 5 als ze zijn maag hadden moeten leegpompen.

Zelf heb ik de afgelopen tientallen jaren me uitgebreid laten fêteren in hotels, restaurants en op wijnproeverijen in binnen- en buitenland. En U begrijpt nooit een onvertogen woord erover gerept. Natuurlijk niet. Ik ga daar een beetje mijn eigen glazen ingooien. Ik ben gekke Henkie niet. Dus ook ik ben schuldig. Onderdeel van wijdverbreide corruptie en valse propaganda. Ik ben een zondaar. Excuses. Vergeef me. Mea culpa, mea maxima culpa.

Maar nu is het mooi geweest. Ik wordt nu culinair recensent nieuwe stijl. Eerlijk. Recht voor zijn raap. Onomwonden. Zonder blad voor de mond. De waarheid en niets dan de waarheid. Ik ga alle beerputten voor u openen. En wantoestanden in de horecasector genadeloos aan de kaak stellen.
Ik heb laatst een proefilmpje gemaakt. In een te verwezenlijken serie Tips voor de Amsterdamse Horeca.


Nu zoek ik alleen nog iemand die me gaat betalen om dit goede voornemen in de praktijk te brengen.


vijf reacties op "Gratis eten en geld toe"

Arnoud
-1-  Arnoud:
Ik eet altijd zonder blad voor de mond. Is nu eenmaal makkelijker. ;-)
Theo
-2-  Theo:
Babyboomer eist gratis service.

Wat een nieuw concept! :-)
JohnN
-3-  JohnN:
Beste Rob: Zo'n generatie of vier, vijf geleden had een Amerikaan vaak een lange stoffige rit te paard door de hete prairie achter de rug als hij in een stadje aankwam. Toen is het gebruik ontstaan dat je een vreemdeling altijd eerst water moest aanbieden als hij bij je aanklopte. Of hij iets bestelde of niet, altijd krijg je water, dat is een mooie traditie. Als je neerstreek om te eten kon je vaak ook eerst nog een bad nemen. Een andere wereld.
Tussen haakjes: heb je voor dat filmpje soms eerst geprobeerd om zelf iets te koken? Het lijkt net of je heel erg je handen hebt gebrand...
Suffie
-4-  Suffie:
John, als dat een Amsterdamse traditie zou moeten zijn, dan had die stoffige Amerikaan wel al een aardige boottocht achter de rug...
Ronald
-5-  Ronald:
Als ik het me goed herinner, had Rob ooit een briljante kookrubriek op een lokale tv-zender: Koken op camping Bakkum (of zoiets). Die jongen heeft dus helemaal geen restaurants nodig, kan zich prima zelf redden.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.