Home > > Verbied Mein Kampf altijd

Verbied Mein Kampf altijd

Hollandse Schouwburg - Foto: Arnoud de Jong

Over het algemeen ben ik niet zo voor het verbieden van zaken. Maar soms kan verbieden een functie hebben. Het verbieden kan dienen als 'statement', als stellingname. Zoals in het geval van Hitlers 'Mein Kampf'.

Het is galeriehouder Michiel van Eyck van de Totalitarian Art Gallery namelijk opnieuw gelukt de aandacht op zijn toko te vestigen, lees ik in Het Parool. Wederom met een exemplaar van Hitlers verwerpelijke boek. Dit keer is het een uiterst zeldzaam exemplaar, want uitgevoerd met zilverbeslag en barnsteen. Ja, ‘der Adolf’ wist wel hoe je een vlag op een modderschuit moest zetten.
En dus brandt nogmaals de discussie los of dit boek zomaar verkocht mag worden of niet. Het debat over het vorige exemplaar is nog niet eens afgerond, want die zaak is in hoger beroep nog onder de rechter.

Aangifte

Daar gaan we dus weer. Federatief Joods Nederland doet ook deze keer aangifte wegens haat zaaien. Ze vinden de bond van Antifacisten aan hun kant. 
Van Eyck noemt het een boek van grote historische waarde, omdat er ook nog een opdracht van de Führer zelf in staat. Toe maar.

De wetgeving en jurisprudentie rondom Mein Kampf is nogal halfslachtig. Kort samengevat: de verkoop en verspreiding is verboden als je er haat mee wilt zaaien. Wanneer je het boek verkoopt aan verzamelaars of historici mag het wél.

Voorstanders

Betty-Jas-2-maanden
Baby Betty Jas, vermoord door Hitler en trawanten.

Volgens de voorstanders van verkoop is de wetgeving achterhaald, want Mein Kampf is in andere landen vrij verkrijgbaar en ook via internet te lezen. Dat lijkt heel ruimdenkend, maar ik vind dat eerder een argument om de verkoop van het boek in Nederland juist gewoon te verbieden. Historici kunnen op internet terecht en verzamelaars gaan maar naar het buitenland. En ach, waarom zou iemand een slecht boek van een van de grootste psychopaten en massamoordenaars uit de wereldgeschiedenis willen hebben? Waarom zou je dergelijke absurde verzameldrift faciliteren? Een beetje gaaf exemplaar schijnt tienduizenden euro’s op te brengen. Dit soort mensen moet je eerder tegen zichzelf in bescherming nemen.

Strikt verbod

Het lijkt me juist goed om als overheid met een strikt verbod te komen. Geen uitzonderingen. Daarmee neem je dan tenminste een duidelijk standpunt in, geef je een signaal af dat niet voor meerdere interpretaties vatbaar is: dit willen wij niet in Nederland. Mein Kampf is in zichzelf al het zaaien van haat, met welk oogmerk je het ook zou willen verspreiden.

Stelling nemen

Met een verbod laat je zien dat je de emoties en trauma’s van een bepaalde bevolkingsgroep serieus neemt. Je laat zien dat je het gedachtegoed in Mein Kampf onder alle omstandigheden ten stelligste afwijst. Ook niet aankomen met slappe argumenten als ‘de vrijheid van meningsuiting of drukpers’. Die hoeven we niet toe te passen voor iemand die iedereen met een andere mening tegen de muur zette, boeken verbrandde en onwelgevallige kunst vernietigde.
Niet alleen op de dodenherdenking roepen: ‘dit nooit meer’, maar ook in daden principieel stelling nemen.

Kwartje

Geef Van Eyck ondertussen maar een beter boek cadeau. Bijvoorbeeld ‘In Europa' van Geert Mak. Veel beter leesbaar en met hoofdstukken vol indringende beschrijvingen over het immense leed dat Hitler en Stalin over Europa hebben uitgerold. Misschien valt dan ook bij hem eens het kwartje waarom je Mein Kampf niet moet willen verkopen.

Dit artikel verscheen eveneens op blog Arnoud Hugo.


zeven reacties op "Verbied Mein Kampf altijd"

Arthur Graaff
Uiteraard ben ik het met u eens. U formuleert het helder en bedachtzaam.
Er schoot me nog een ander argument te binnen: Amsterdam was - en is in zekere zin nog steeds - een Joodse stad. Mede om die extra reden is het uitsluitend als een laaghartige provocatie te beschouwen als je dan dit boek gaat verkopen. Die Van Eyck is niet te beroerd om veel geld te verdienen aan de ellende van anderen.
M vr gr
Arthur Graaff
Milena Tsareva
-2-  Milena Tsareva:
Elk boek moet verkocht en gelezen kunnen worden.
Herbert
-3-  Herbert:
Of je voor een gaaf exemplaar tienduizenden euro's kan vangen is nog maar de vraag. In het totaal zijn er meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht. In het Nederlandse taalgebied zo'n 150.000. Zo heel zeldzaam is het boek dus niet. Ik heb ook een exemplaar uit een erfenis.

Het exemplaar wat jij beschrijft is natuurlijk een unicum. Daar is er misschien maar 1 van gemaakt of een paar. Lijkt me echt een geschenk voor Hermann Göring, die hield wel van dat soort kitsch.

En verbieden, ik ben daar nogal dubbel in. Waar stopt? De dagboeken van Josef Goebbels dan ook maar verbieden? Of muziek van Wager of werken van Nietsche? Of die wanstaltige gebouwen van LeCorbusier of Koolhaas?
Je begeeft je al snel op een hellend vlak.
Theo
-4-  Theo:
Boeken verbranden danwel verbieden.
Hoe dan ook hetzelfde effect.
JohnN
-5-  JohnN:
Gelukkig produceert Duitsland tegenwoordig betere inzichten. Deze dagen konden we op onze TV de herhaling zien van het filmdrieluik 'Unsere Mütter, unsere Väter' uit 2013. De meerderheid weet intussen wel zo goed dat oorlog "Wahnsinn" is. Hitler heeft zijn rijk in roes opgestuwd tot grootmacht en vervolgens in dezelfde roes en machtswellust weer volkomen vernietigd binnen twee decennia. Slechts een klein aantal warhoofden treurt over de afloop. Niemand leest dat boek, slecht schrijfwerk van een gestoord mens. Klaar.
Theo
-6-  Theo:
Iets verbieden maakt het juist interessant.
Arthur Graaff
Ik wil graag wijzen op één aspect dat niet in deze discussie opduikt: de symboolwaarde van echte exemplaren.
Ik ben het verder met alle disputanten eens:
-- alle boeken moeten verkocht etc,
-- verbieden heeft een gemengd effect,
-- boeken verbranden kan eigenlijk ook niet,
-- en MK is 'onleesbaar'.

Maar het is ook vrijelijk te lezen op het web - heb ik geen probleem mee. Als AFVN richten wij ons op het bestrijden van de handel in nazirelikwieën, die het topje van de ijsberg vormen. Die handel is overigens in de afgelopen 40 jaar enorm gegroeid. Zo kunnen we de discussie over het fascisme levend houden. En relikwie nr 1 is en blijft toch ...

Het curieuze is ook dat normale, fatsoenlijke en weldenkende mensen die op grond van heldere argumenten voorstanders van verkoop zijn, zelf het boek meestal niet gelezen hebben.
Al dat gedoe van de AFVN is nodig en nuttig, want bijv. in het jongste rapport van het Nat. Comité 4 en 5 mei van 50 pagina's kwam de term fascisme totaal niet voor. Gelukkig is er nu een beweging vanuit de wetenschap en de vakbond om hier meer aandacht aan te schenken in het nieuwe Comité van Waakzaamheid.

Ik dank iedereen voor de opmerkingen, want ze zetten me aan tot scherper denken.

M vr gr
Arthur Graaff. woordvoerder, AFVN

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.