Home > > Maken slimme steden ook gelukkig?

Maken slimme steden ook gelukkig?

Smart City

De eerste week van juni is er in Amsterdam de Europese conferentie waar onderzoekers, beleidsmaker en ondernemers samenkomen om kennis en ervaring over smart cities uit te wisselen. Er komen 400 experts uit meer dan 28 verschillende landen. Een slimme stad, een Smart City, is een stad waar sociale en technologische netwerken en oplossingen zorgen voor versnelde duurzame economische groei.

Amsterdam Smart City (ASC) loopt voorop in de ontwikkeling van Amsterdam als slimme stad. In ASC werken bedrijven, overheden, kennisinstellingen én de Amsterdammer. Inmiddels zijn er meer dan 75 innovatieve projecten die verder kijken dan alleen vervoer. Er wordt nagedacht over onder meer slimme energie, slimmer bouwen met 3D printing, het omgaan met klimaatverandering en een slimme deeleconomie. Iedereen mag meedenken, meedoen en meebouwen.

Vorige week sprak ik tijdens een congres over slimme steden. Aanbieders van techniek en software schetsten utopische beelden over die slimme steden waarin we diepgelukkig worden, kerngezond en vooral steeds welvarender. De stad wordt gezien als een perfect maakbare samenleving met 'big data'. Klopt dat beeld wel?
Ik word daar wat kriegel van. Zijn mensen zo makkelijk te sturen? Ik struin graag wandelend door mijn prachtige stad. Ik neem, graag een omweg met de fiets langs de Amstel naar het werk. Ik ben een beetje rebels. Ik wil me niet laten sturen. Ik wil geen sensor zijn. Ik wil af en toe mijn mobieltje thuis laten. Maar, zonder sensor besta je straks niet meer. Het stoplicht blijft op rood staan.

Maar, wat winnen de bewoners van steden met al die slimme stadsplannen? Maken slimme steden ook gelukkig? Als de 'smart city' discussie enkel gaat over betere bereikbaarheid en doorstroming van voertuigen dan wint de stad er niets bij.
Het zou moeten gaan om veel meer plezier, leefbaarheid en simpelweg geluk in steden. Waar zijn de slimme stadsoplossingen die, als het komend weekend mooi weer wordt, de stad autovrij maken zodat we massaal op straat kunnen picknicken met vrienden en buren? 

Waar blijven de oplossingen die echt meer ruimte maken voor voetgangers en fietsers? Waar blijven de oplossingen die straks helpen ouderen in de buurt langer thuis te laten wonen? Of, gaat helpen die een op de vijf jonge Amsterdamse werkelozen aan een echte baan te helpen. Dat zijn oplossingen waar we met z’n allen iets aan hebben.
Echt slim wordt het alleen als je creatieve, en een beetje rebelse, bewoners en ondernemers actief betrekt bij de ontwikkeling van oplossingen die echt de leefbaarheid en het geluk van mensen in de stad verbeteren. Ik wacht met spanning de resultaten van de conferentie af.


drie reacties op "Maken slimme steden ook gelukkig?"

Ron Hendriks
Ik sprak ook op het congres. Sterker nog, ik organiseerde het congres, namens Verkeersnet. En het meest opvallende van het congres Verkeer in de slimme stad was nu juist dat het niet alleen maar over techniek ging. Daarmee onderscheidde het congres van het pompeuze Europese congres van begin juni, dat vooral wel daarover gaat.
Neem de openingsspeech van planoloog Zef Hemel, die juist benadrukte dat je techniek niet centraal moet stellen. Ook ikzelf benadrukte dat de slimme stad niet gelijk is aan een stad waar alles met techniek wordt geregeld, maar dat een stad ook slim kan zijn zonder techniek, ook dankzij de slimme burgers in zo'n stad.
Techniek kwam er wel veel aan de pas in de stream over logistiek. Die werd voorgezeten door Walter Ploos van Amstel zelf. Misschien dat hij daardoor de rest heeft gemist. Zie ook http://www.verkeersnet.nl/category/blog/
Terrence
-2-  Terrence:
Ik hou de ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend in de gaten! En inderdaad: meer techniek betekent niet automatisch meer geluk. Wat te denken van één dag in de maand stroomloos leven? Eén hele dag geen televisie, internet of een draaiende vaatwasser. Eén dag in de week lekker lezen op een bankje in het park, een bordspel spelen met je gezin bij het licht van een kaars of een olielamp; één dag in de maand vroeg naar bed omdat het te donker wordt om nog iets te kunnen doen; één dag in de maand uitgerust wakker worden omdat je niet bij het nachtelijk plasje nog 'even' een uurtje op Facebook doorbrengt. Zou dat te realiseren zijn?
JohnN
-3-  JohnN:
Veel 'natuurlijke' ontwikkelingen leiden nogal eens 'vanzelf' tot een verrassend plezierig resultaat. Wanneer het proces gevolgd wordt en tijdig gecorrigeerd op storende effecten. Gods water over gods akker levert mooie oogsten op maar als je niet oppast kan het ook veel onkruid worden.
Grote congressen hebben zelden opvallende gelukkige effecten is mijn ervaring. Iedereen is er wel een tijdje erg druk mee, dat wel, maar dat lijkt me geen doel op zichzelf.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.