Home > > Seks en andere intimiteiten

Seks en andere intimiteiten

Gustaaf Peek

De Libris literatuur prijs. Die zou ik ook weleens willen winnen. Vijftigduizend euro krijg je dan. Kassa. Vrij te besteden.

Ik moet gelijk aan ongebreidelde luxe denken. Zonnige oorden. Palmbomen. Longdrinks. Seks in dure suites van luxe hotels. Auto's met chauffeur.
Een probleem: Ik heb nog nooit een boek geschreven. Nog niet. Maar zoveel poen winnen maakt het wel een aantrekkelijk idee.

Het blijft raar zo'n prijs. Tegenstrijdig. Het is appels met peren vergelijken. Smaken verschillen. En boeken ook. Vergelijkingen zijn onzin. Boeken lezen is geen wedstrijd. Hoe komt zo'n winnaar tot stand? Omkoping? Chantage? Seksuele attenties? Vriendjespolitiek? Zit de jury met het mes op tafel te onderhandelen over wie er gaat winnen of is het doorgestoken kaart? Is het alleen maar voor de bühne? En de samenstelling van de jury is volledig willekeurig. Voorspellingen over welk boek gaat winnen zijn nutteloos.
Het is kortom een loterij.

De genomineerden hebben het moeilijk. Zitten in de weken voorafgaand aan de bekendmaking van de winnende titel in de stress. Kijken scheel van de zenuwen. Leven tussen hoop en vrees. Hebben een wispelturig humeur. Zijn kortaangebonden tegen hun dierbaren. Moeten overal verschijnen om interviews te geven aan onnozele journalisten die het boek niet gelezen hebben . Kortom een rottijd. Eentje gaat er met de poet vandoor. En de rest moet glimlachend als een boer met kiespijn toekijken en de winnaar gelukwensen. Somber en gefrustreerd druipen ze af. Soms kan het leven een hel zijn.

Wij stellen U voor aan een van de genomineerden voor de prijs in 2015: Gustaaf Peek.
Hij schreef een boek vol met seks en andere intimiteiten onder de titel Godin, Held.
Een interview met hem staat onder deze link


Reageer op "Seks en andere intimiteiten"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.