Home > > Ruimte maken door ruimte durven te delen

Ruimte maken door ruimte durven te delen

Amsterdam wordt steeds voller. Vorig jaar groeide de stad met 12.000 nieuwe Amsterdammers. Planoloog Zef Hemel voorspelt dat er twee keer zoveel Amsterdammers komen. Daar is niet tegenop te bouwen. We zullen ruimte voor die groei moeten maken. Het moet uit de lengte of breedte komen.

Een van de mogelijkheden is dat we kleiner gaan wonen en meer gebruik maken van de openbare ruimte en voorzieningen in de buurt. Enkele jaren geleden hield Groen Links als een inspirerend pleidooi voor ‘ruimte durven delen’. De openbare ruimte als een groot woonerf.
Belangrijk is dat je dat wat je nodig hebt in de buurt kan vinden. Sportvoorzieningen, gezondheidszorg, parken, scholen, ontmoetingsplekken en plekken waar je even heerlijk niets hoeft te doen. Allemaal in je directe omgeving.

Wetenschappers hebben het over de buitenruimte als ‘shared space’; de openbare verblijfsruimte wordt ingedeeld als mensenruimte en wordt niet geïnterpreteerd als verkeersruimte. Het gaat daarbij om het verbeteren van de leefbaarheid en de ruimtelijke kwaliteit. Als die gedeelde ruimte ook echt van iedereen is, dan is dat een prachtige gedachte. Helemaal Wim Zonneveld’s ‘Het Dorp’.

Jammer genoeg wordt die openbare ruimte vaak snel weer geannexeerd door geparkeerde fietsers en scooters, plantenbakken, terrassen, bankjes, bestelbusjes en zelfs complete hotelboten. Elke vrije vierkante meter gaat ten onder aan ‘landjepikkers’, waardoor de ‘shared space’ als snel ‘my own private space’ wordt. En, waag het eens er iets over te zeggen. Ik heb er geen oplossing voor. Zoals Pascal van Noord op zijn tegeltjes schrijft: ‘handhaving is het sluitstuk van heel wat plannen die niet overtuigen’.

Voorlopig blijf ik nog in ons grote huis wonen met ons eigen dakterras, mijn eigen stoeltjes en mijn eigen vetplantjes…

Foto: Menno Heslinga (Twitter)

trefwoorden.
ouder:
De Omval
nieuwer:
Hans Snoekfontein

twee reacties op "Ruimte maken door ruimte durven te delen"

Pascal van den Noort
-1-  Pascal van den Noort:
En het goed benutten van de openbare ruimte telt ook bijvoorbeeld bij renovaties als het Leidseplein. Daar gaat 7 jaar gebouwd worden en dit najaar al wordt het enige gras op het Kleine-Gartmanplantsoen betegeld voor fietsparkeren en gaan de bronzen leguanen de opslag in. In al die jaren geen openbare ruimte voor toeristen of bewoners. Ik zoek een architect die een artist's impression wil maken voor 'Het Leidseplein Balkon', een tijdelijke overdekking van wat in het najaar dat fietsparkeerterrein wordt; met daarop de openbare functies die we nu gaan missen, waar we de voortgang kunnen volgen en waar we ook even in de buitenlucht kunnen zitten. Pakweg 2 meter 20 hoog, met trapjes ernaar toe en plantenbakken er op, eventueel zelfs een opzichtershuis voor de bouwers en terrasjes ter compensatie van de overlast. Wie gaat dat voor ons tekenen?
JohnN
-2-  JohnN:
Het delen van stukjes openbare ruimte tegenover dichter op elkaar wonen in privésfeer is volkomen in tegenstelling tot de tijdgeest die jarenlang door lage zowel als hoge overheden werd gepropageerd: meer individualisme! Individualisme leidt ook tot minder verdraagzaamheid, c.q. hekjes, poorten, schuttingen en verbodsbepalingen.
Nu we sinds laatste Balkenende + Rutte (2x) een grote ruk naar rechts hebben gemaakt (laten we eerlijk zijn vooral om de besteedbare centen) moeten we in luttele jaren naar een "participatie-maatschappij" met gewenste bemoeizorg door gratis mantelzorgers. Weg individualisme, Dat verstaat zich niet met de voordien gekweekte situatie waarin buurtcentra en verenigingssteun zoveel mogelijk afgeschaft werd. Een schip moet je langs geleidelijke lijnen sturen. Een roer is niet om mee te roeren.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.