Home > > De burgemeester als dictator

De burgemeester als dictator

Burgemeester Jacky Sabag van Nahariya, Israël

Met burgermeester Van der Laan (en ook zijn voorgangers) hebben we het in Amsterdam nog niet zo slecht getroffen, merk ik nu. Ik bevind mij momenteel namelijk in het noorden van Israël, in het stadje Nahariya. De burgemeester van Nahariya is nog steeds dezelfde als toen ik hier in 1998 voor het eerst kwam. Al even lang hoor ik van verschillende inwoners dat de man niet goed bij zijn hoofd is en een regelrechte minidictator. Ik heb de neiging hen te geloven als ik de voorbeelden hoor.

Grote bomen geven lekker schaduw en dat is fijn in dit klimaat. Maar grote bomen laten ook veel blaadjes vallen en dat geeft volgens de burgemeester veel te veel rommel op straat. De meeste heeft hij daarom laten kappen en vervangen door zielige kleine palmpjes. Verder heeft hij verordonneerd dat alle nieuwe huizen wit van kleur moeten zijn. Zijn eigen huis is overigens bruin. Wanneer er ergens nieuwbouw plaatsvindt schijnt hij persoonlijk te komen inspecteren of alles wel naar zijn zin is. Zo niet, dan moet het worden veranderd.
Hij heeft ook een 'kunstwerk' laten aanbrengen langs de strandboulevard: een enorme Israëlische vlag. Daarvan zijn er namelijk in deze stad maar heel weinig (Nationalisme? Hier???). De enige 'kunst' aan dit 'kunstwerk' is dat het van kunstgras is gemaakt.

Het kunstwerk van de burgemeester

Gisteren zag ik hem toevallig zitten in een restaurantje in het winkelcentrum. Hij ziet eruit als de shabby colporteur van Oosthoek encyclopedieën die wij in de jaren zestig meermalen aan de deur kregen. "Wij weten alles al wat wij moeten weten," zei mijn vader dan altijd. Later zei hij aan tafel nog: "Als ie hem nou zelf eens uit z'n hoofd leert, hoeft hij niet meer met die dingen langs de deuren."

De burgemeester is dus bepaald niet iemand met een charismatische uitstraling, maar ondertussen komen regelmatig allerlei kontkruipers hem even de hand schudden. Altijd nuttig als je nog eens zijn dictatoriale goedkeuring voor iets nodig hebt natuurlijk.
In dit land wordt de burgemeester gekozen. Ondanks de onvrede zit hij er nog steeds. Misschien zijn de andere kandidaten steevast nóg erger. Je zou bijna dankbaar zijn dat de burgemeesters in Nederland worden benoemd. Bijna.

trefwoorden.
ouder:
Vondelpark
nieuwer:
Motorfiets

acht reacties op "De burgemeester als dictator"

wk
-1-  wk:
Maar Arnoud !
Wat is de link van je stukje met Amsterdam?
Of gaan we hier een heel andere discussie overdoen?
Dat er in bezet Palestina een malloot burgemeester is. Dat kan zijn - maar het heeft niks met Amsterdam te maken.
Hij (en zijn voorouders) kunnen bij wijze van spreken best de hele oorspronkelijke bevolking eruit gejaagd hebben.
Dàn is het gemakkelijk om je door je maten tot burgemeester te laten kiezen. En helpt een blauw-witte vlag alleen maar om het nationalisme aan te wakkeren.

Maar wat is de link van je stukje met Amsterdam?
Dat we hier NIET de burgemeester kunnen kiezen.
Ben je daar voorstander van? Ik wel.
Dan hebben we misschien wat beter zicht op wie van der Laan en zijn opvolgers de hand komen schudden. Altijd nuttig etc. etc.
Overigens - Met burgermeester Van der Laan hebben we het in Amsterdam nog niet zo slecht getroffen, merk ik nu. Laten we maar niet terugkijken tot Gijsbert van Hall en zo.
Of Job Cohen nou zoveel aan positief beleid (niet het positieve sfeertje dus) in gang heeft gezet - daar moeten we het nog maar eens over hebben.

Maar moest ik daar nou wel ontevreden over zijn?
e hebben een van bovenaf benoemde burgemeester. Dan mag ik niet ontevreden zijn dat hij geen beleid uitvoert.
Maak de bevoegdheid van de niet-gekozen burgemeester zo klein mogelijk!
Arnoud
-2-  Arnoud:
@WK: Het leek mij aardig -nu ik er toch ben- eens een vergelijking met elders te maken. In Nederland is er discussie over de gekozen burgemeester. Dit leek me een goed voorbeeld om eens aan te dragen. Het laat zien dat we hier in zo'n geval het risico lopen een of andere populist aan het bewind te krijgen, die dan ook nog eens meer invloed zal hebben dan de benoemde burgemeester. De betere oplossing zal dan wellicht zijn dat de gemeenteraad een burgemeester kiest, dan heb je nog kans op wat kwaliteit. In de praktijk gaat het natuurlijk al min of meer zo, want de raad draagt kandidaten voor de benoeming voor.
Laten we de hele Israëlisch-Palestijnse kwestie hier buiten laten, want dan zijn we helemáál de relatie met Amsterdam kwijt.
wk
-3-  wk:
@Arnoud:
Dus ... vergelijk eens met België of Duitsland ..... Denemarken desnoods.
Je zult toch niet zeggen dat de democratie gevaar loopt als niet de minister van Binnenlandse Zaken het laatste woord houdt? (Hetzelfde geldt voor de commissaris van de koning).
JohnN
-4-  JohnN:
Dit stukje is een regelrecht pleidooi om niet zonder al te veel nadenken mee te zingen in het koortje van voorstanders van de gekozen burgemeester. Er is veel kritiek geweest op het beleid van Job Cohen en ook van der Laan krijgt nu en dan protesten voor de kiezen, maar wat er ook gezegd kan worden, dictators zijn ze allerminst. Het lijkt me toch de bedoeling dat een burgemeester van een grote stad zich enigszins "boven de partijen" verheft. Als hij/zij rechtstreeks wordt gekozen dan wordt een burgemeester onvermijdelijk een politiek figuur. Om maar niet te spreken van het risico dat je een burgemeester krijgt die schatplichtig is aan de lieden die zich met hun geld en veel p.r. hebben ingespannen juist deze persoon op die plek te krijgen.
Gesteund door "kontkruipers" zoals Arnoud het hierboven noemt.
Voorlopig hoeven we daarvoor hier nog niet te vrezen. Maar Israël is dan ook een erg buitenbeentje, qua ontstaan, met een allerminst seculiere vorm, en een enorm onderscheid tuissen de bevolkingsgroepen. Ik wou er niet wonen al beloofden ze me gouden bergen.
wk
-5-  wk:
@JohnN: ... dan nog maar weer een keertje de argumenten
Wie zelfstandig beleid uitzet moet verkozen zijn.
Er moet een tegenkandidaat gesteld kunnen worden.
Hij moet weggestemd kunnen worden.
Dat maakt van de burgemeester inderdaad een politiek figuur.
Van der Laan voert beleid (en niet het slechtst denkbare).
Maar ik kan hem niet met mijn stem vragen om door te blijven gaan. (Of om op te krassen).

Het alternatief is: elke gemeente in Nederland een lintenknipper-annex-honderdjarigenfeliciteerder zonder beleidsruimte.
Dat kúnnen we óók doen.
Lopen er dan achter de wethouders van nu zoveel hielenlikkers? Dat is immers hetzelfde risico? Nee - het blijft wel binnen de perken en àls het gebeurt komt dat echt wel boven drijven.
JohnN
-6-  JohnN:
@wk: Als we een ceremonieel figuur zouden krijgen als symbolisch Hoofd van het stadsbestuur wordt de situatie wel consequent en analoog aan hoe we het nu in het koninkrijk hebben geregeld. Willem Alexander heeft ook geen politieke macht maar wordt ceremonieel graag ingezet als p.r. mascotte. Gezien de populariteit die hij en zijn vrouw genieten vindt blijkbaar de Nederlandse bevolking in ruime meerderheid dat het zo goed is.
De feitelijke macht ligt bij de ministers, kritisch gevolgd door de volksvertegenwoordiging. In de stad de wethouders resp. de gemeenteraad. Ik heb daar geen bezwaar tegen. De gemeenteraad moet natuurlijk wel scherp bij de les blijven v.w.b. de wethouders. Dat we geen Van Rey toestanden krijgen.
Ik vind het wel mooi dat we dankzij dit stukje over Nahariya in het verre Israël nu toch weer eens een serieuze discussie hebben over Amsterdam ;-) Het werd tijd.
wk
-7-  wk:
@Arnooud: Als we een ceremonieel figuur zouden krijgen als symbolisch Hoofd van het stadsbestuur wordt de situatie wel consequent en analoog aan hoe we het nu in het koninkrijk hebben geregeld. Willem Alexander heeft ook geen politieke macht maar wordt ceremonieel graag ingezet als p.r. mascotte.
.... Nou je het tóch zelf zegt:
Laten we consequent zijn en ons éigen staatshoofd kiezen in plaats van ioemand die het moet hebben van de looks van zijn vrouw.
(En intussen de macht van de wethouders bij de wethouders plus de raad houden - daar zijn we het eens)
JohnN
-8-  JohnN:
@wk: Ik bren toch echt iemand anders dan Arnoud hoor.
Alben ik wel een beetje jaloers op zijn Zijne Kleine Koninklijke Hoogheid!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.