Home > > Geen plaats meer in de herberg?

Geen plaats meer in de herberg?

Te huur

Het bezoek aan Amsterdam neemt snel toe. Niet alleen buitenlandse toeristen, maar ook Nederlandse bezoekers en zakenmensen komen hier met plezier. Het aanbod voor overnachtingsmogelijkheden is groot. De afgelopen zes jaar is het aantal hotelkamers met 6.000 toegenomen naar 24.000. Dit jaar komen daar nog eens 3.100 kamer bij. Op Airbnb staan ook nog eens 10.000 Amsterdamse pandjes.

Bij het aanbod gaat van alles niet goed. Er zijn ondanks de enorme groei te weinig kwalitatief goede kamers in Amsterdam, zeker in de komende jaren. De prijzen zijn hoog en veel gasten zoeken op Airbnb. De legale, goed georganiseerde, short stay wordt gehinderd door lastige regels. De illegale hotelverhuur en vakantieverhuur via sites als Airbnb leiden tot hinder voor bewoners en belastingontduiking. Intussen lopen de huren voor de gewone Amsterdammers snel op. Waarom gaat het niet goed? En, hoe kan het anders?

Wensen
De Amsterdamse gasten hebben uiteenlopende wensen. De een wil verwend worden in een luxe 5-sterren hotel. Een andere zoekt een betaalbaar 1-sterren hostel. Weer een ander wil graag ‘the locals’ ontmoeten in een authentiek bed-and-breakfast. Veel zakenreizigers willen graag enkele dagen, of enkele weken, werken vanuit een eigen appartement. Een breed aanbod is nodig.

Reguleer short stay
De regelgeving rond short stay is de laatste jaren regelmatig aangepast vanwege overlast bij verhuur in bestaande wooncomplexen. Nu mag short stay enkel met vergunning en voor minimaal 7 dagen. Dit wordt streng gecontroleerd. Gasten die korter willen blijven belanden daarom nu via Airbnb in het illegale hotelcircuit.

Laat de vergunning voor short stay bestaan, maar sta alleen short stay toe in hele panden (en bouw de bestaande losse vergunningen versneld af). Haal de grens van 7 dagen voor deze hotelappartementen weg. Hier ligt ook een kans om samen met investeerders panden waarin nu slechte 1- en 2-sterrenhotels zitten aan te pakken.

Organiseer vakantieverhuur
Nieuw zijn de regels dat mensen hun woning voor particuliere vakantieverhuur mogen aanbieden voor maximaal 2 maanden per jaar aan maximaal 4 personen. Vooraf is toestemming nodig van de vereniging van eigenaren. De regels zijn echter niet te handhaven, omdat niets is vastgelegd; oncontroleerbaar.

Zorg ervoor dat een vergunning voor vakantieverhuur op de website van de gemeente vooraf kan worden aangevraagd voor een periode van maximaal 2 maanden. Koppel de aanvraag aan de gemeentelijke basisadministratie en de fiscus. Leg de eigenaar meteen een aanslag op voor de toeristenbelasting van 500 of 1.000 euro. Is de vereniging van eigenaren het er niet mee eens? Dan moet dat met een simpele klik op de website kunnen worden gemeld. Zo'n website hoeft niet veel te kosten en levert direct meer inkomsten uit (toeristen)belasting op.

Doe dit ook voor de eerlijke ‘bed-and-breakfast’ aanbieders. Er zijn veel Amsterdammers die met plezier in hun woning ruimte maken voor gasten. Daar is niets mee mis als we dat goed regelen.

Pak de illegale hotels
Op de verhuursite Airbnb groeide in 2014 het aantal adressen in Amsterdam tot 10.500. Er is goud geld te verdienen aan verhuur aan toeristen. De prijzen op Airbnb doen niet onder voor 3- en 4-sterren hotels. 
Over de 10.000 tot 20.000 illegale hotels kunnen we kort zijn. Het mag gewoon niet. Een van de problemen is de handhaving. Via websites kunnen bewoners en ondernemers overlast melden. Helaas komt de handhaving pas enkele dagen later langs, op maandag of dinsdag, als de vogel gevlogen is.

Melden moet 'real time' kunnen, via bijvoorbeeld de ‘buitenbeter-app’, waarbij de handhavers meteen samen met de Politie en de Belastingdienst langskomen. Sluit die appartementen en zet toeristen op straat. Dat gaat als een lopend vuurtje de wereld over. Waarom kiezen we niet een 'straat-van-de-week'? Ervaring leert dat handhaving effect heeft. Maar, het kost nu teveel tijd.

Een andere probleem is de halfslachtige aanpak van websites als Airbnb die tegen alle regels in woningen aanbieden voor groepen die groter zijn dan vier personen. Bij die aanpak passen geen fluwelen handschoentjes meer.

Geef ruimte aan een goed hotelbeleid
Goed hotelbeleid helpt om meer balans in de stad te realiseren. De bezetting van de Amsterdamse hotels is hoog en het aantal gasten blijft toenemen. Er zijn meer, en betere, kamers nodig. Dat toont de wildgroei van illegale hotels aan. Het hotelbeleid is een goed instrument om meer balans in de stad te realiseren door meer spreiding van gasten over de stadsdelen en regio, door te investeren in nieuwe hotels blijft Amsterdam aantrekkelijk voor de betere bezoekers en om een aanpak te bieden tegen illegale praktijken. Als er voldoende aanbod van goede kamers is, dan verdwijnt het andere aanbod vanzelf, omdat het niet genoeg meer oplevert. Het enkel sluiten van 10.000 illegale hotels lost niets op.

Ik ben een voorstander van nieuwe hotels en short stay voorzieningen in Amsterdam. Maar, Amsterdam moet ook een leefbare en vitale stad blijven. Van de Amsterdammer verdient 95% zijn brood buiten de toeristische sector. Die werknemers maken met elkaar de Amsterdamse economie. Er moet voldoende ruimte blijven voor wonen.
Het hotelbeleid moet daarom uitgaan van ‘woonruimteneutraal ontwikkelen’ van hotels en short stay voorzieningen in de stadsdelen.
Daar waar de illegale praktijken tot overlast leiden is een harde aanpak, lik-op-stuk, nodig.

Ik ben benieuwd naar andere suggesties hoe we Amsterdam als welkome herberg kunnen blijven aanbieden met behoud van de leefbaarheid en balans in de stad.

Over de rubriek Zakendoen:

In de rubriek Zakendoen worden bedrijven besproken die opvallen. Nieuwe bedrijven, originele of sympathieke bedrijven, maar ook bedrijven waarvan we ons afvragen waar ze in hemelsnaam mee bezig zijn. Tips? Stuur ze naar amsterdamcs [at] googlegroups.com.


Reageer op "Geen plaats meer in de herberg?"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.